Seriály a filmy

11. února 2013 13:15

Petra Kloidová

V úterý se jde k Saskii Burešové domů a do Písku za Ladislavem Županičem

Jedna krásná dáma a tři staří bardi – to je další sestava VIP Prostřeno. Konkrétně v úterý uvaří někdejší legendární hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová a po ní herec Ladislav Županič. Ve čtvrtek pokračují herec Jaroslav Sypal a zpěvák Milan Drobný.

První dva kuchaři a hostitelé se narodili ve znamení Lva a jako takoví by to měli být mlsouni s vyloženě gastronomickým jazýčkem, kterým dělá dobře, když mohou dlouho stolovat a u toho se dobře bavit. Podle horoskopu mají v oblibě francouzskou kuchyni a červené víno, ale to neznamená, že si rádi nedají i dobré domácké jídlo. Ovšem sváteční stolování a výjimečné příležitosti, jako je právě VIP Prostřeno, si vzít nedají – rádi se blýsknou. Tak uvidíme, jak v úterý dostojí Saskia Burešová a Ladislav Županič lví pověsti; předvedou se s grácií a rozesmějí hosty zábavnou konverzací?

Saskia Burešová a její cesta kolem světa

Krásná dáma pozve pány do svého útulného zabydleného domova, odtud ale podniknou kulinářskou cestu kolem světa a na moučník se vrátí zase domů. Prvním jídlem tohoto VIP týdne bude italská polévka „s tymiánem z mého okna a rozmarýnem z mé zahrádky“, protože Saskia si spoustu věcí vypěstuje sama. „Já bych to nazvala chuť a barvy slunného jihu,“ říká o své tomatové polévce první kuchařka. Pak doufá, že mlsné jazýčky hostů uspokojí vepřové čínské „mlsné jazyky“, což je předkrm. „Láskyplně to budu vařit dvě hodiny,“ říká trochu ironicky s úsměvem dnešní hrdinka v zástěře. V Asii zůstaneme i na hlavní chod, protože „Exotická variace“ čerpá z indické kuchyně. A už zase doma herce Jaroslava Sypala, Ladislava Županiče a zpěváka Milana Drobného přivítá „Sladký polibek“ – což je stará dobrá česká bábovka. Najde se někdo, kdo jazyky nejí? Ladislav Županič, jehož hlasem u nás promlouvá Clint Eastwood, „čínu“ miluje a už se moc těší. Zkušená kuchařka tvrdí, že vaření před kamerou je horší nervák než přímý televizní přenos, ale co je to proti profesionálce Saskii, která diváky ještě stihne názorně provést svojí lekcí vaření. A co hostitelka na svoji ryze pánskou návštěvu? „Já mám druhý Vánoce,“ říká nadšeně, když spatří ve dveřích Ladislava Županiče, s nímž hrála Ginger a Fred, stejně jako Milana Drobného, kterého zná léta. „Jsem ráda, že mám tři chlapy,“ těší Saskii. Základem hlavního chodu, indického jídla, je krůtí prso, které je nejprve třeba pečlivě a trpělivě nakrájet na nudličky. A už podruhé přijde na řadu závor a k tomu mango. Předkrm i polévka vyžadují pracné pasírování, pak je to ale podle kuchařky „prima cucina“! Co na to pánové, kteří správně tipovali jako kuchařku ženu? Jardu Sypala potěší polévka, která mu chutnala podobně jako rajská omáčka od jeho maminky. Milan Drobný nemá rád polévky „kejdy“ a rajská krémová hustá je. Láďa Županič je prý vděčný strávník. Saskia si přesto myslela, že toho pánové spořádají víc. Jsou to prý malí jedlíci. Možná i proto, že mluví páté přes deváté a u stolu vytahují „veselé historky z natáčení“. „Byli jste báječní,“ pochválí návštěvu hostitelka, která umí nejen uvařit, ale také se od srdce zasmát, společnost bavit a držet s pány krok. A co po malé Saskiině lsti na hosty prozradí grafolog? Uvidíte!

Ladislav Županič, jeho výlet do Písku a malé faux pas s řízky

Herec a dabér Ladislav Županič, jehož parketou je muzikálové divadlo, své hosty pozve do Písku, kde to má rád. A protože si v kuchyni zase tak úplně nevěří, bude mít k ruce profesionálního kuchaře. Sice riskuje, že přijde o pár bodíků, ale chce se vytáhnout. Hlavní chod má být osvědčená klasika s malou obměnou. Bude řízek, ale z roštěnce a s brambory z papiňáku. Prý malý zlepšováček – brambory jsou měkké za pět minut! Předkrm – marinovaný grilovaný lilek s mozzarellou a výraznou chutí česneku – se inspiroval ve Středomoří. A nakonec přistane na stole oblíbenec všech – horké maliny. „Řízek nikdy nezklame,“ uvědomuje si Saskia starou pravdu, ale je to avizované hovězí maso, jak kuchař sliboval? Omyl! Je vepřový, v kuchyni došlo k záměně. „Možná ale hovězí tak pečlivě rozklepal, až se z hovězího stalo vepřový,“ utahuje si z kamaráda a jeho faux pas Milan Drobný. „Ta mrkev, to není mrkev, to je losos. A je fakt bezvadnej, chutná jako mrkev,“ pokračuje, až z toho Jaroslavu Sypalovi nebezpečně zaskočí. „Ještě teď mě bolí bránice, jak jsem se smál,“ říká herec malé postavy, který už pomalu ani neví, co jí. Saskia Burešová je ráda, že hovězí „řízek podle Antmana“ omylem nahradil vepřový. „Do toho jsem si zobla tak dvakrát,“ přiznává po tom, co ochutná, když se Ladislav Županič pokusí o záchranu a přinese další várku řízků, tentokrát už z roštěnce. „Aspoň zbyde na výslužku domů, to je taky příjemné,“ žertuje hostitel. Večeře se kvůli přestávkám a popleteným řízkům trochu protáhne, ale kolegové si mají stále co říct. A ještě je tu večerní překvapení – projížďka kočárem po starém hřebčíně. „Je chladno, ale koně miluju,“ potěší zábava zpěváka Milana Drobného. A všechny bez rozdílu nadchne dezert. „To byla krásná tečka za dnešním večerem, protože to bylo opravdu dobrý,“ uznale chválí Saskia i pánové zmrzlinový pohár s horkými malinami a se šlehačkou.

Příště uvidíte:

Ve čtvrtek uvaří herec a zpěvák. Jako první pozve Jaroslav Sypal alias poručík Hrubec či tajný agent Hruška své nové kamarády do Duchcova. A po něm prostírá znalec života Milan Drobný, který v Semaforu dlouho čekal na svůj velký hit. Když ale nazpíval Kočku, každý mu tenkrát uvěřil, že je „vynálezcem korzetu a lásky advokát“. Jak se ale oba pánové umí otáčet v kuchyni, to teprve uvidíme!

Tady šlapeme na paty zločinu

„Jak člověk stárne, má tendenci vyhýbat se lidem. Ale po natáčení VIP PROSTŘENO! to možná přehodnotím, je to asi škoda,“ říká o svém angažmá v pořadu jeho nadšený divák, představitel Honzy Maška ze seriálu Cesty domů. Byly to čtyři zábavné dny s příjemnými lidmi, soudí nejen Miroslav Etzler, ale i jeho spoluhráči a soupeři Jan Vlasák, Míla Tichý a Pavel Soukup.

C: Miroslav Etzler prostře u Bernátových a pozve princeznu Arabelu

Mnohé divačky by od čtvrtka chtěly mít Mirka doma, jak je šikovný. „Jsi lepší kuchař než policajt,“ směje se Pavel Soukup. „Jsem lepší kuchař než herec,“ trumfuje kolegu dnešní hostitel. „Musím říct, že jsem velký příznivce televizních soutěží a pokud mi to čas dovolí, pořad Prostřeno! nevynechám nikdy,“ svěřuje se divákům. Co vášnivý cestovatel uvaří? „Já bych řekl, že Míra se vrhne na zahraniční kuchyni,“ tipuje svého „podřízeného“ Jan Vlasák alias major Soudek. „A vzhledem k tomu, že je hodně kritický, pokusí se to nakopnout do top polohy.“ Mirek Etzler pozve skutečně pány na cizokrajnou hostinu. „Dneska jim udělám vyloženě asijskou a středomořskou kuchyni,“ prozrazuje své plány představitel Honzy Maška, který určitě nevaří poprvé. Zato poprvé v důvěrně známé kuchyni Lídy Bernátové. „Přemýšlím, jestli jsem v seriálu kromě vajíček někdy něco vařil,“ marně vzpomíná hostitel. Ve čtvrtek to budou slávky po francouzsku, thajské tygří krevety s rýží tří barev a borůvky s mascarpone, zakysanou smetanou a čokoládou. „Ty borůvky určitě nesbíral,“ podotkne Pavel Soukup. „Ten by letěl spíš do Singapuru, než by šel na borůvky. Nezasytí mě to sice, ale potěší to mé chuťové buňky,“ těší se kolega. Olivovým olejem Mirek Etzler nešetří, považuje ho za lék. Krevety miluje Míla Tichý, zato vyznavač klasického vaření Jan Vlasák si pod slávkami představuje slívy. „Pánové, už jste někdy viděli panice?“ ptá se nad mušlemi, které jí poprvé. „Vynikající!“ zhodnotí předkrm Míla Tichý, který si připadá jako ve Francii. U hlavního chodu se Pavel Soukup zamýšlí, co lidi pořád na těch krevetách mají. Taktizuje? „Co já těm klukům vyvedu, abych je zdevastoval?“ přemýšlí hostitel nad zábavou. Vymyslel jazykový hlavolam, kde herci nezúročí své jazykové znalosti. „Já se nechám přeložit, veliteli,“ stěžuje si z legrace Pavel Soukup. Ve hře zaboduje Míla a Míra Etzler získá chválu a body za celou večeři včetně sladké tečky.

D: Pavel Soukup a jeho občerstvení pro chlapy na služebně

„Jídlo se má dělat po tak dlouhou dobu, jako se jí,“ myslí si poslední kuchař a herec s krásným hlasem, Pavel Soukup. „Prostředí, kde jsme naposled večeřeli, je mi už dva a půl roku důvěrně známé,“ říká včerejší hostitel Mirek Etzler alias Honza Mašek ze seriálu Cesty domů. Co uvaří představitel drsného policisty Roberta Vejnara? „Nerad cestuje, bojí se létat, tipuju ho na českou kuchyni,“ myslí si o Pavlovi kolega. „Bude to chlapské menu, když něco dojde, skočím dolů do bufáče,“ říká o své večeři hostitel. „Trošku klasiky by nezaškodilo,“ říká jeho „šéf“ major Soudek – Jan Vlasák. Poslední hostitel vymyslel opravdu vtipné policajtské menu: po „tekuté pozornosti“ od četníka ze Saint-Tropez, přijde „svačinka ze služebny“, hlavním chodem je „vzpomínka na školení v bulharském centru pro počítačovou kriminalitu“, dezertem „placka kpt. Vejnara“ a pánové dostanou i reklamní dárečky od kolegů ze Scotland Yardu. „Menu je hravé a Pavlovi se podobá,“ myslí si benjamínek VIP mužské party Míla. Co asi tak svačí poldové na služebně? Housku se salámem? Vlašáček? Až taková realita života to nebude. Kuchař umíchá dva zdravé saláty. „Prostíráme na papírovém tácku a jíme ukazováčkem s pomocí rohlíku, velmi stylové,“ ocení tenhle hec kolegové. I Pavel má ze svých hostů radost: „Jak vám to sluší!“ Bulharské čufty nesmějí postrádat čubricu. „Je to jednoduchý, ale nemáte tušení, jak je to dobrý,“ už se těší kuchař, když míchá mleté maso s nastrouhanou cibulí. Velkým překvapením po dobře ochucených karbanátcích je bramborová kaše s česnekem. „Jeden stroužek, dva – a jste jinde!“ prozrazuje tajemství své kaše hostitel. Dají si pánové nášup? Už to tak vypadá… Plastikové talíře zůstanou prázdné. Hostitel, který sám nejí a jen se stará o hosty a o zábavu, má radost. „Přemýšlel jsem o nějaké masce tvrdého hosta, ale ten večer probíhal tak neskutečně příjemně, že by nějaký taktizování bylo úplně zbytečné,“ říká Mirek Etzler. Zábava je též stylová a souvisí se seriálem. Kdo umí nazpaměť znělku? „Je zvláštní, že jsem natočil více než 150 dílů seriálu, a nedal jsem dohromady text úvodní písničky,“ přiznává „Honza Mašek“. Mirkovi chutná i moučník z palačinkového těsta s jablky. „Děsil jsem se, že budeme jíst služební odznak, ale je to výborné.“ A k placičkám kapitána Vejnara patří nezbytné kafe z automatu. „Jsme na něm závislí,“ přiznávají sborem herci, kteří se u Pavla na služebně báječně najedli i pobavili.

Dobrá zábava čeká i diváky, když si ve čtvrtek večer nenechají ujít finále VIP PROSTŘENO! Který z herců seriálu Cesty domů pojede po natáčení na dovolenou k moři? Uvidíte!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 12. 2024

Většinu svého života věnujete službě druhým. Nyní můžete přehodnotit své povinnosti vůči nim. Možná někdo nespravedlivě využívá vaší dobré povahy. Možná konečně zažíváte touhy, které máte pocit, že musíte splnit. Podívejte se na svou situaci objektivně, bez pocitu viny, smutku nebo strachu ze ztráty přítele. I na vašem štěstí záleží.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.