Zapečená rajčata a malé brokolicové nákypy s gorgonzolou
Recept nám zaslala Věra Schiemská.
4 střední rajčata4 vejce10 dkg strouhané goudy nebo gorgonzolysůl, pepřolivový olej
40 dkg brokolice8 dkg gorgonzoly nebo nivy2 lžíce smetany2 vejcesůl, pepř, chilli paprička, tymián
Marináda na vytření rajčat: olej, bazalka, med, petrželka, pepř, sůl
Postup:Vršky rajčat seřízneme ostrým nožem, vnitřky vydlabeme. Dovnitř nasypeme trochu sýra, rozklepneme syrové vejce, osolíme, opepříme, přiklopíme „kloboučky“. Narovnáme do zapékací misky vytřené olejem.Vložíme do trouby společně s brokolicí a pečeme až vejce ztuhnou. Žloutek může být polotekutý.
Růžičky brokolice vaříme cca 5 minut, zchladíme. Gorgonzolu smícháme s vejci a smetanou (4-6 růžiček odložíme, podle počtu strávníků), chilli papričkou, tymiánem, pepřem a mírně osolíme. Zbytek brokolice rozmixujeme a smícháme s vaječno-sýrovou hmotou. Malé zapékací misky naplníme cca do poloviny, do každé vtlačíme růžičku brokolice „hlavou dolů“. Misky přikryjeme alobalem a ve vodní lázni pečeme v troubě vyhřáté na 180-200˚ C asi 20-25 min.
Podáváme s opečenými rozmarýnovými bramborami a salátem, zalitým výraznou marinádou z utřených sardelek, česneku a oleje, nebo s opečenými bagetkami a bylinkovým máslem.