Celebrity

27. února 2022 06:00

David Laštovka

David Švehlík se chtěl stát knězem. Kvůli které herečce se vzdal celibátu?

Úsměvy smutných mužů - upoutávka

Herec David Švehlík, který za pár týdnů oslaví 50. narozeniny, má tři děti. Z prvního manželství s herečkou Jitkou Schneiderovou, šestnáctiletou dceru Sofii Annu, z druhého svazku s učitelkou Vendulou pak dva malé kluky. Syn slavného herce a dabéra Aloise Švehlíka měl přitom původně v plánu celý svůj život zasvětit Bohu, stát se knězem a žít v celibátu. 

Když bylo Davidovi Švehlíkovi sedmnáct let, uvěřil v Boha a toužil se stát knězem. Po maturitě na akademickém gymnázium absolvoval jeden ročník teologického konviktu v Litoměřicích a následující rok navštěvoval Lateránskou univerzitu v Římě. Když odcházel do semináře jeho matka plakala, otec se nevyjadřoval a mlčel. „Jako jedinou možnou životní cestu jsem v té době vnímal kněžskou dráhu. Dnes nemůžu nevidět, že v tom byl také velký kus naivity, romantiky, ale i lidské nezralosti a neznalosti sama sebe,“ svěřil se s odstupem let v rozhovoru pro Katolický týdeník.

Když si svůj úmysl rozmyslel a rozhodl se pokračovat v otcových šlépějích a být hercem, rodičům spadl kámen ze srdce. „Maminka opět plakala, tentokrát štěstím. Mám dvě sestry, jsem jediný syn svých rodičů, a dnes rozumím tomu, že si máma neuměla představit, že bych neměl rodinu. Táta to vše nechával na mně, respektoval, když jsem z domova odcházel, i když jsem se tam vracel. Vnímal jsem, jak je pro něj důležité, abych se uměl nejen rozhodnout, ale také nést za to zodpovědnost,“ popsal David Švehlík.

Jitka Schneiderová mu zahýbala s vrcholným manažerem

Jeho první láskou a rovněž sexuální partnerkou byla herečka Jitka Schneiderová, se kterou se sblížil během představení Král Lear v rámci Shakespearovských slavností. Brali se v roce 2004 a dva roky nato se jim narodila dcera Sofie Anna. Rodinná idylka ovšem netrvala dlouho. Na Schneiderovou se provalila nevěra s vrcholným manažerem firmy nabízející sportovní módu. Švehlík jí sice odpustil a kvůli dceři se pokoušeli dát narušené manželství znovu do pořádku, to se jim už ale nepodařilo. Oficiálně byli rozvedeni v roce 2012. „Vztahy udržované kvůli dítěti jsou falešné a dítě to vycítí. Určitě je skvělé, když dítě vyrůstá v úplném vztahu, který funguje a který může jednou zopakovat. Ale ať už žijete ve vztahu, nebo ne, důležité je, aby dítě vědělo, že to, co žije, je pravda,“ prohlásila Schneiderová internetovému deníku Šíp.

Švehlík po rozchodu dlouho sám nezůstal. Zamiloval se do učitelky na základní škole Venduly, kterou si v roce 2015 vzal za ženu. Mají spolu dva syny a zdá se, že je v jeho životě všechno tak, jak má být.

Jednu z hlavních rolí si herec David Švehlík zahrál ve filmu Úsměvy smutných mužů (2018), který přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se kvůli závislosti na alkoholu dostali až na samotné dno. „Je neuvěřitelné, jak se David do postavy vžil a jak se pro ni obětoval. Od scénáře, který jsme s ním probírali, přes samotné natáčení, až po dokončovací práce,“ ocenil jeho výkon režisér Dan Svátek. Film, který v neděli 27.2. ve 20:15 vysílá TV Prima, byl natočen podle knižního bestselleru Josefa Formánka. „Popíjení je naší národní tradicí. Pití, a dokonce i pobyt v léčebně přináší hodně komických situací, bohužel to taky často špatně končí,“ dodal režisér.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.