7 návyků, kterými do domu lákáte pavouky. Odborníci radí, jak se jich zbavit

S podzimem lze pozorovat, že hmyz se zvenčí pomalu přesouvá do interiérů domů. Venku začíná být zima a s tím souvisí i nedostatek potravy, která se lépe hledá ve vytápěných lidských obydlích. Odborníci na hubení škůdců odhalili, jakými sedmi věcmi si do domu lákáte osminohé členovce. Pokud se těchto návyků zbavíte, budou vás trápit výrazně méně.

V našich krajích žije velké množství druhů pavouků. Ti, kteří se vyskytují v blízkosti lidských obydlí, se do nich často rádi stěhují. Obzvlášť arachnofobikům tak přítomnost nezvaných osminohých spolubydlících může být hodně nepříjemná. Často si je ale domů navádějí sami. Naštěstí není nikdy pozdě na nápravu.

Jak můžete bojovat s hmyzem v kuchyni, který láká i pavouky?

Sedm návyků, kterými si domů lidé nevědomky lákají pavouky, zveřejnili experti na hubení škůdců z firmy How To Murder Pests. Točí se hlavně okolo úklidu a celkové péče o domácnost. Změnit tyto zvyklosti přitom nezabere denně více než pět minut času.

1. Mytí ovoce

Pokud po nákupu a před uskladněním neumyjete ovoce, o přítomnost pavouků si přímo říkáte. Na takto neošetřené plody létají mušky, které jsou pro pavouky ideální potravou.

2. Zvířecí potrava

Granule pro psy nebo kočky je zásadní uskladňovat v uzavřených nádobách. Ty, které obsahují masovou složku, lákají brouky, tudíž potravu pro pavouky.

3. Odpadkový koš

V odpadkových koších se nachází řada silných pachů, které lákají celou řadu hmyzu. Ten je opět potravou pro pavouky. Koš byste tedy doma měli mít zásadně jen takový, který má víko.

4. Skvrny

Ač se to může zdát nepravděpodobné, pokud pravidelně neutíráte kuchyňskou linku i přesto, že na pohled vám připadá čistá, stopy po jídle na ní zůstávají a přitahují hmyz. Alespoň jednou denně tedy linku očistěte, abyste na ni hmyzí vetřelce nevědomky nelákali.

5. Prádlo

I při přehrabování v plném koši špinavého prádla na vás může vykouknout osminohé překvapení. Pavouci se rádi schovávají na tmavých a vlhkých místech a plný prádelní koš je pro ně hotovým rájem. Jejich usazení v něm předejdete pravidelným praním.

6. Nenápadné hromádky

Nejen hromada špinavého prádla je pro pavouky ideálním domovem. Pokud například sbíráte sošky či svíčky nebo máte stůl plný knih, se kterými dlouho nemanipulujete, i v takových prostorech se mohou tito členovci usadit. Zabráníte jim v tom především pravidelným utíráním prachu.

7. Rostliny

Pokud máte doma parapety a police plné rostlin v květináčích, které prostě jen zaléváte a více se o ně nestaráte – třeba i kvůli mylné informaci, že to není třeba – děláte špatně. Pokud je budete pravidelně prostříhávat a aplikovat na ně speciální postřik proti hmyzu, budou mít pavouci u vás doma o jeden úkryt méně.

Pavouci v Česku

Pakliže zrovna sousedům neuteče netradiční domácí mazlíček, v České republice se není třeba obávat toho, že se vám po koberci nebo stěně budou procházet sklípkani a tarantule. Často u nás naopak lze narazit na takzvané sekáče, pavouky s většinou miniaturním tělem a dlouhýma, velmi tenkýma nohama.

Riziko, že narazíte na jedovatého pavouka, není vyloučené, na rozdíl od druhů žijících například v Austrálii vám ale nehrozí nepříjemná smrt. Kousnutí zápřednice jedovaté se dá přirovnat ke štípnutí sršně nebo včely. Hlavně na jihu Moravy se pak vyskytuje stepník moravský, po jehož kousnutí mohou lidé pociťovat horečku, nevolnost a tachykardii.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.