Ondřej Sokol zve na novou divadelní komedii. Je to hodně o našich životech, říká

Druhou premiérou jubilejního 20. ročníku Metropolitního léta hereckých osobností je slavná situační komedie z divadelního prostředí Bez roucha. Od neděle 9. července ji na Letní scéně Vyšehrad uvádí divadlo Studio DVA. V neotřelé režii Ondřeje Sokola se představí Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Miroslav Vladyka, Petr Stach, Jana Stryková, Anežka Rusevová a mnoho dalších.

Nápad napsat Bez roucha dostal britský dramatik Michael Frayn, když při uvedení jiného svého kusu dospěl k názoru, že si větší zábavu museli užít herci v zákulisí než diváci v hledišti. Hra si od svého vzniku získala značnou přízeň diváků po celém světě včetně Broadwaye a West Endu. „Viděl jsem ji mockrát a už od slavné inscenace v Činoherním klubu ji miluji. Co člověk netuší, než ji začne zkoušet, je, jak je to strašně těžké. To nás zaskočilo všechny,“ uvedl hned na úvod Ondřej Sokol.

Hra nabízí divákům jedinečný pohled do zákulisí vzniku divadelní inscenace, respektive spíše ukazuje, jak by to vypadat nemělo. „Každý divadelník touží alespoň jednou v životě v ní hrát nebo ji režírovat, protože je tam ukryté úplně všechno o hereckém životě,“ dodává režisér, který odlišil svoji verzi nastudování od ostatních tím, že přenesl děj do českých reálií a herci neztvárňují anglické divadelníky. „Přestože je hra fraška, je zároveň poctou divadlu. Chtěl bych, aby v tom bylo hodně i o našich životech, které žijeme. Tím by to mohlo být pro diváka zajímavé,“ doufá Sokol.

Zmatek na scéně

Protagonisté hry Bez roucha jsou až neuvěřitelně neohrabaní a zmatení herci. Potýkají se se spoustou problémů tkvících především v zapomínání replik. Nejsou ale schopni si zapamatovat ani to, jaké rekvizity mají kdy použít, a obecně vnášejí na scénu zmatek. Jejich osobní vztahy se promítají do jejich herecké práce a postupně se tak vše začíná hroutit. „Střílíme do vlastních řad, snažíme se popsat nešvary, které jsou mezi námi,“ glosuje děj Sokol a pokračuje, „když se herci sejdou, mluví buď o tom, jak je strašlivé zkoušení, nebo co se děje v zákulisí, případně co se pokazilo na jevišti.“

Na novou komedii Bez roucha se mohou diváci vypravit nejen na pražský Vyšehrad, ale i na Tvrz Divice nedaleko Loun, kde má divadlo také svoji letní scénu. Od podzimu se pak hra stěhuje do sálu na Václavském náměstí. Vstupenky na reprízy plánované až do prosince 2023 jsou již v prodeji.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.