Bramborový koláč s chorizem a sýrem manchego
Připravte si k obědu nebo k večeři rychlý a originální koláč z brambor, kterému dodává pikantní chuť klobáska a sýr. Výborně ho doplňuje zdravý salát z quinoy.
Co budete potřebovat pro 6 osob:
- 1,3 kg brambor
- 1 dl olivového oleje
- 1 cibuli
- 250 g klobásy Chorizo
- 1 plechovku sterilované mexické směsi Bonduelle
- 200 ml smetany ke šlehání (30 %)
- 1 vejce
- 200 g sýru Manchego
- sůl
Na salát:
- 100 g quinoy
- 1/5 čerstvého fenyklu
- 2 jarní cibulky
- 12 cherry rajčátek
- 1 šlahoun řapíkatého celeru
- olivový olej Extra Virgin, mletý pepř a sůl na dochucení
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi s rozpáleným olivovým olejem do poloměka. Opečené brambory přendáme do mísy.
2. Na pánvi orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky, chorizo nakrájené na kostičky a vmícháme mexickou směs. Zalijeme smetanou, přidáme vejce a celou tuto směs smícháme s opečeným bramborem. Přidáme nastrouhaný sýr Manchego, jemně promícháme, podle chuti dosolíme, směsí naplníme keramickou zapékací misku a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
3. Mezitím připravíme salát. Quinou namočíme asi na 15 minut do vlažné vody, pak ji scedíme a nasypeme do hrnce. Zalijeme ji vodou v poměru 2 díly vody: 1 díl quinoy a pomalu vaříme za stálého míchání, dokud se voda nevyvaří.
4. Uvařenou quinou necháme vychladit a následně přidáme najemno nakrájený fenykl, cibulku, řapíkatý celer a rozpůlená cherry rajčátka. Salát dochutíme olejem, solí a pepřem, promícháme a podáváme k bramborovému koláči.