Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Grilovaná provensálská rajčata s česnekovým konfitem, grilovanou zeleninou a nokem z gorgonzoly

Vydáno: 04.09.2016, Anna Kopečková
Grilovaná provensálská rajčata
Grilovaná provensálská rajčata Autor: FTV Prima/Tomáš Svoboda
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Co budete potřebovat:

Na grilovaná rajčata:

  • 4 střední rajčata
  • provensálské koření (nebo čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj)
  • 1 lžíci strouhanky
  • olivový olej a sůl

Na česnekový konfit:

  • 1,5 dl olivového oleje Extra Virgin
  • 20 stroužků česneku
  • 15 větviček tymiánu

Na balzamikovou omáčku:

  • 1,5 dl tmavého balzamikového octa
  • 1 dl krystalového cukru

Na pečené brambůrky:

  • 8 malých brambůrek (cherry)
  • hrubou mořskou sůl

Na grilovanou zeleninu:

  • 1 cuketu nakrájenou na 8 plátků
  • 1 velkou cibuli nakrájenou na 4 silnější kolečka
  • 2 žluté papriky nakrájené na čtvrtiny
  • 1 lilek nakrájený na slabší kolečka
  • olivový olej a sůl

Na sýrové noky:

  • 50 g gorgonzoly
  • 50 g eidamu (30%)
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžíci odtučněného měkkého tvarohu
  • trochu soli a mletého bílého pepře

 

Postup:

Nejdříve připravíme česnekový konfit (vaření v oleji). Olivový olej, oloupaný česnek a tymián pomalu vaříme při 80 °C přibližně 15 minut.

Dále připravíme balzamikovou omáčku. Balzamikový ocet s cukrem povaříme asi 5 minut, dokud nám směs lehce nezhoustne (ideální je zkusit kápnout trochu omáčky na studený talíř, neměla by téct).

Do malého pekáčku nebo zapékací mísy nasypeme mouřskou sůl. Brambory opláchneme, rozložíme na sůl a upečeme v troubě asi 25 minut doměkka.

Mezitím připravíme rajčata. Špičky rajčat seřízneme a ze strany stopky částečně vydlabeme cca 1/4 dužniny. Vydlabaná rajčata posypeme provensálským kořením, osolíme, posypeme strouhankou, zalijeme olivovým olejem a pečeme v troubě při 180 °C  po dobu 10 minut.

Dále připravíme sýrové noky. Nastrouhanou gorgonzolu a eidam smícháme s bílým jogurtem, odtučněným tvarohem, solí a pepřem. Vznikne hustá směs, ze které snadno vytvarujeme pomocí dvou lžiček noky.

Nakonec připravíme grilovanou zeleninu. Nakrájenou cibuli, papriky, cuketu a lilek osolíme a ogrilujeme na grilu nebo grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala stale mírně křupavá.

Rajčata rozdělíme na talíře, na každý přidáme sýrový nok, grilovanou zeleninu a pečené brambůrky a lehce zakapeme balzamikovou omáčkou a česnekovým konfitem

 

 

Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16:10 na Primě. 

Všechny odvysílané díly najdete na Prima PLAY.

Článek je zařazen v: Pečeme podle hvězd, Tereza Kostková, grilovaná zelenina, provensálská zelenina, noky, česnekový konfit, martin kincl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama