Jahodová roláda se zakysanou smetanou
Piškotovou roládu můžete podávat samotnou, nebo ji ještě vylepšit. Třeba sladkou smetanovou omáčkou s rozmixovanými jahodami a kopečkem husté šlehačky navrch!
Co budete potřebovat (pro 6 osob):
- 5 vajec
- 160 g krystalového cukru
- 180 g hladké mouky
- 6 lžic jahodové marmelády
Na omáčku:
- asi 20 jahod
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžičku moučkového cukru
Na ozdobení:
- čerstvou mátu
- smetanu ke šlehání (40%) a trochu moučkového cukru
Postup:
1. V míse smícháme vejce s cukrem a důkladně vyšleháme. Do vzniklé pěny pár tahy vmícháme hladkou mouku. Mícháme jemně a krátce, aby byl korpus po upečení nadýchaný. Těsto nalijeme na plech s papírem na pečení, pár tahy uděláme obdélníkový tvar a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 7 – 10 minut.
2. Po upečení korpus otočíme, pečící papír sundáme, korpus potřeme jahodovou marmeládou a opět zabalíme (zarolujeme) do pečícího papíru. Roládu necháme v lednici ztuhnout asi hodinu.
3. Mezitím očistíme jahody a rozmixujeme je se zakysanou smetanou a troškou moučkového cukru. Dále vyšleháme šlehačku, také s troškou moučkového cukru.
4. Roládu podáváme nakrájenou na kolečka, doplněnou jahodovou omáčkou a ozdobenou vyšlehanou šlehačkou a mátou.
Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.