Pečený hovězí krk na víně s bramborovými gnocchi
Výtečné maso s ještě výtečnější omáčkou. A navíc se peče samo!
Co budete potřebovat:
Na hovězí:
- 800 g hovězího krku nebo hovězího brisketu
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 cibuli
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 větvičku rozmarýnu
- 8 větviček tymiánu
- 3 lžíce povidel
- 1 dl červeného vína
- 5 lžic olivového oleje Extra Virgin
Na bramborové noky:
- 800 g středních brambor (abychom po upečení získali 600 g
- 2 vejce
- 350 g hladké mouky
- cca 1 kg mořské soli (na pečení brambor)
Postup:
Hovězí krk osolíme, opepříme a opečeme na oleji zprudka ze všech stran.
Česnek nakrájíme na plátky, mrkev, cibuli a řapík celeru na kostičky. Maso vyjmeme z pánve a na výpeku krátce orestujeme cibuli s česnekem. Poté přidáme nakrájenou mrkev s řapíkatým celerem, tymián, rozmarýn, povidla a zalijeme červeným vínem. Přidáme již opečené maso, podlijeme 2 dcl vody, přiklopíme poklicí nebo alobalem a dáme péct asi na 3,5 hodiny do trouby vyhřáté na 150 °C. Maso v průběhu pečení kontrolujeme a podléváme trochou vody.
Brambory omyjeme a vložíme na pekáč s mořskou solí. Přidáme je do trouby k masu a pečeme doměkka asi 40 minut. Poté brambory oloupeme a získaných 600 g smícháme s vejci a hladkou moukou. Vypracujeme těsto, ze kterého připravíme noky, které vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Noky scedíme a pokapeme olivovým olejem – neslepí se.
Upečené maso odklopíme, vyjmeme a šťávu propasírujeme přes cedník. Maso nakrájíme a podáváme se šťávou a připravenými noky.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16:10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na Prima PLAY.