Prima maminka

23. října 2016 17:02

Anna Kopečková

Poctivá sekaná s bramborovým pyré s čerstvými bylinkami

Dobře připravená sekaná je opravdová dobrota a kuchař Martin Kincl vám ukáže, jak z ní udělat opravdu luxusní pokrm. S voňavým bramborovým pyré, okurkovým relishem, křupavými cibulovými kroužky a jemnou dijonskou omáčkou.

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • sůl a mletý pepř
  • 1 housku
  • mléko podle potřeby
  • 1 vejce
  • 1 lžičku solamylu
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • špetku majoránky
  • trochu strouhanky

Na bramborové pyré:

  • 600 g brambor
  • sůl
  • čerstvé bylinky (šalvěj, koriandr, oregáno, hladkolistá petržel)
  • kousek másla
  • smetanu podle potřeby
  • špetku kurkumy
  • 1 lžíci piniových oříšků

Na okurkový relish:

  • 1 střední cibuli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 g kyselých okurek
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice

Na dokončení:

  • 2 cibule
  • hladkou mouku na obalení
  • slunečnicový olej
  • 1,5 dl smetany ke šlehání
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Vepřové a hovězí mleté maso osolíme a opepříme. Nakrájenou housku zalijeme mlékem a necháme nasáknout. K masu přidáme vejce, solamyl, nastrouhaný česnek, drcený kmín, majoránku, trochu strouhanky a vymačkanou housku a důkladně hněteme přibližně 10 minut. Pak z masa vytvarujeme tři válečky o průměru asi 5 cm, dáme je na vymazaný plech a pečeme 45 – 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

2. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě společně s větvičkou rozmarýnu. Scedíme je, odstraníme rozmarýn a brambory propasírujeme přes cedník do mísy. Přidáme nasekané bylinky, kousek másla a trochu smetany, kaši znovu zahřejeme, vmícháme kurkumu a podle potřeby ještě smetanu, aby kaše byla krásně hladká, a jen krátce prohřejeme. Nakonec vmícháme piniové oříšky.

3. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhané okurky, trošku šťávy z okurek a hrubozrnnnou hořčici. Promícháme, trochu osolíme a opepříme, povaříme asi 2 minuty a okurkový relish je hotov.

4. Zbývající cibuli nakrájíme na slabá kolečka, obalíme v mouce a osmažíme v rozpáleném oleji do křupava. V kastrůlku rozehřejeme smetanu s dijonskou hořčicí, krátce povaříme a omáčku lehce osolíme a opepříme.

5. Na talíř dáme bramborové pyré, přidáme trochu omáčky, okurkový relish v mističce a přidáme několik plátků sekané a osmaženou cibulku.

Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.

Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 12. 2024

Ať už děláte cokoli, vdechněte tomu vášeň. Máte tendenci věci příliš analyzovat, zatímco byste se měli řídit intuicí. V hloubi duše víte, jakým způsobem postupovat a jak se chovat k lidem kolem sebe. Nesnažte se situaci vynucovat nebo manipulovat do něčeho, čím není. Dnes je nádherný den. Máte šanci podělit se o sebe s ostatními. Přijměte lásku a porozumění, které si zasloužíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.