Poctivá sekaná s bramborovým pyré s čerstvými bylinkami
Dobře připravená sekaná je opravdová dobrota a kuchař Martin Kincl vám ukáže, jak z ní udělat opravdu luxusní pokrm. S voňavým bramborovým pyré, okurkovým relishem, křupavými cibulovými kroužky a jemnou dijonskou omáčkou.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- sůl a mletý pepř
- 1 housku
- mléko podle potřeby
- 1 vejce
- 1 lžičku solamylu
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- špetku majoránky
- trochu strouhanky
Na bramborové pyré:
- 600 g brambor
- sůl
- čerstvé bylinky (šalvěj, koriandr, oregáno, hladkolistá petržel)
- kousek másla
- smetanu podle potřeby
- špetku kurkumy
- 1 lžíci piniových oříšků
Na okurkový relish:
- 1 střední cibuli
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 100 g kyselých okurek
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
Na dokončení:
- 2 cibule
- hladkou mouku na obalení
- slunečnicový olej
- 1,5 dl smetany ke šlehání
- 1 lžíci dijonské hořčice
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Vepřové a hovězí mleté maso osolíme a opepříme. Nakrájenou housku zalijeme mlékem a necháme nasáknout. K masu přidáme vejce, solamyl, nastrouhaný česnek, drcený kmín, majoránku, trochu strouhanky a vymačkanou housku a důkladně hněteme přibližně 10 minut. Pak z masa vytvarujeme tři válečky o průměru asi 5 cm, dáme je na vymazaný plech a pečeme 45 – 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
2. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě společně s větvičkou rozmarýnu. Scedíme je, odstraníme rozmarýn a brambory propasírujeme přes cedník do mísy. Přidáme nasekané bylinky, kousek másla a trochu smetany, kaši znovu zahřejeme, vmícháme kurkumu a podle potřeby ještě smetanu, aby kaše byla krásně hladká, a jen krátce prohřejeme. Nakonec vmícháme piniové oříšky.
3. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhané okurky, trošku šťávy z okurek a hrubozrnnnou hořčici. Promícháme, trochu osolíme a opepříme, povaříme asi 2 minuty a okurkový relish je hotov.
4. Zbývající cibuli nakrájíme na slabá kolečka, obalíme v mouce a osmažíme v rozpáleném oleji do křupava. V kastrůlku rozehřejeme smetanu s dijonskou hořčicí, krátce povaříme a omáčku lehce osolíme a opepříme.
5. Na talíř dáme bramborové pyré, přidáme trochu omáčky, okurkový relish v mističce a přidáme několik plátků sekané a osmaženou cibulku.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.