Celebrity

13. července 2022 15:07

redakce Prima Ženy

Realita není zábavná. Jákl vysvětlil, proč se Jan Žižka striktně nedrží historie

Jan Žižka (2022) Realita vs. Fikce

Po čtyřech letech od první klapky se film Petra Jákla (48) Jan Žižka konečně dostává do českých i amerických kin. Snímek, který vypráví příběh zrození nejslavnějšího vojevůdce českých zemí, bude mít premiéru 8. září 2022, ale už teď představuje pohled do zákulisí natáčení.

Petr Jákl se netají tím, že inspirací pro Jana Žižku mu bylo kultovní Statečné srdce s Melem Gibsonem. Ruku v ruce s adaptováním několik staletí starých skutečných událostí v historickém velkofilmu nicméně jde i potřeba najít rovnováhu mezi dějepisnými záznamy a diváckou atraktivitou.

„Snažil jsem se držet reality co nejvíce, ale určitá míra filmové fikce je samozřejmě nezbytná. Jako ve Statečném srdci, kde si tvůrci také skutečnost hodně upravili. William Wallace neměl modrý obličej, nikdo mu nepodřízl manželku. Tyhle dějové prvky ale pomohly filmu, aby fungoval,“ vysvětlil režisér pro FTV Prima.

Skutečná realita není často zábavná

Určitá dramatizace ostatně není na škodu ani podle odborníků na dané téma: „Někdy ta materie je tak suchá a nevypovídající, že by diváka nemohla nikdy bavit, kdyby realitu zobrazovala naprosto věrně,“ potvrdil pro FTV Prima prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc.

„O Žižkovi a jeho názorech do roku 1418 nevíme v podstatě nic. Jeho životní příběh v mládí by se klidně mohl stát podobným způsobem, jak líčí film, protože ta doba byla plná zlomů a nečekaných situací,“ dodal historik k filmem zobrazovanému období několik let před Husitskými válkami, kdy byl Žižka ještě psancem a žoldákem, a vojevůdce se v něm teprve rodil.

„Rok 1402 jsem si vybral, protože politická situace tehdy byla hrozně podobná té naší. Politici se hádali, chtěli si pro sebe urvat co nejvíc moci a peněz…“ vysvětlil Jákl historický kontext, do kterého se rozhodl svůj příběh o zrození vojevůdce zasadit. „V té době začal kázat i Jan Hus a rozeběhly se události, které vedly k jeho upálení,“ dodal režisér.

Žižkovy žoldácké hodnoty se právě touto dobou otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. „Tento rok je pro jeho příběh velmi vhodně zvolený, protože situace byla konfliktní a Žižka do ní vstupuje jako nový člověk a etabluje se v ní,“ doplnil svůj pohled profesor Čechura.

Dvě jazykové verze filmu

Film Jan Žižka bude uváděn také v zahraničí, a proto vznikly dvě jazykové verze filmu i upoutávek. Ty budou k vidění jak v originálu s titulky, tak v českém dabingu. Na tom se kromě herců na plátně podíleli například i Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna, Jan Šťastný, Ondřej Kavan, Jitka Čvančarová, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Vasil Fridrich, Ernesto Čekan, Pavel Nečas, David Matásek, Filip Antonio, Josef Pejchal a další. Jan Žižka dorazí do českých kin 8. září 2022. Film uvede distribuční společnost Bioscop.

Sdílejte článek
Štítky Mel Gibson film FTV Prima Jan Hus Petr Jákl Jan Žižka z Trocnova Statečné srdce skutečnost Jaroslav Čechura William Wallace

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.