14. ledna 2018 09:30
Ano, šéfe! Letadla létají, kuželky padají, ale Modrá stodola nevydělává
Ano, šéfe! V (1) - upoutávka
Teď patří gastropolepšovně Ano, šéfe! pondělní večery. V dalším reprízovém dílu začne pět kilometrů od pražského letiště, v Modré stodole v Horoměřicích. Dívejte se, jak si Zdeněk Pohlreich vychutná kuchaře. Ano, šéfe! začíná ve 21.30 na Primě.
„Kdysi mívala dobré jméno, ale jelikož my nejezdíme do žádných hospod, které mají dobrý jméno, tak si myslím, že Modrá stodola v tuhletu chvíli je na pokraji kolapsu,“ tuší správně Zdeněk Pohlreich. S chodem velké restaurace s bowlingem, k níž patří i hotel, paní Renatě Herzmanové pomáhá přítel, který vaří v kuchyni, ale výkon zařízení hodnotí minimálně jako nevyrovnaný. „Jeden den se všichni můžou zbláznit, a druhý den si nevyděláme ani na elektřinu,“ stěžuje si na málo hostů a nákladný provoz.
Poslechněte Zdeňkovy hlášky z Modré stodoly! Dnes už legendární:
Zato v blízkém bufetu je narváno. Třetí člověk, kterému na Modré stodole záleží, je majitelčin syn Martin, který se vrátil z ciziny a má vysokou hotelovou školu. Mezi muži je to na ostří nože. Každý z nich má jinou představu a paní Renata v tom lítá. „To je ten ideál podnikání, rodinný byznys,“ ironicky konstatuje šéf nad problémy, za nimiž stojí lidský faktor. A jak se ukáže, Vladimír, jehož výtvory buditeli českých restaurací nechutnají, je jeho spolužák. Že by Zdeněk dával v učňáku větší pozor?
Renata Herzmanová si myslí, „že přestože už největší chyby odstranila a špínu v lokále také nemá, přesto to na určitou míru kulhá.“ Proč? Šéfovi se ve stodole líbí: „To dělal architekt, to si nikdo nenamaloval na kousek toaletního papíru.“ Interiér je vzdušný, velkorysý, čistý. Z otevřené galerie s krbem, kde je restaurace, lze sledovat čtyři bowlingové dráhy. První kontrolní ochutnávka králičího hřbetu, jelení paštiky, pstruha a horoměřické topinky však skončí neslavně. Pstruh je nudný, králík suchý jak cesta, brambory zkyslé.
„Za tohle, cos mi tady dneska nadělil, by ti pan třídní dal pěkně do čuni,“ nešetří bývalého spolužáka šéf. „Měl jsem pět věcí a jedna z nich byla horší než druhá.“ Jak nastavit jídelní lístek, když lidé na bowlingu chtějí něco úplně jiného než v restauraci? Martin se pokouší prorazit s obědovými meníčky, ale Vladimír to vidí jinak. „Podle mě ty hotovky nemají šanci na úspěch, to je nevděk kuchařů i číšníků.“ Šéf vezme Renatu do místního bufetu, kde je každý den narváno a kde to v poledne žije. Kupodivu ceny jsou stejné jako v architektonicky zajímavé restauraci, přesto tudy cesta nevede! V Modré stodole nehaprují jen vztahy a v kuchyni neschází pouze talent a entuziasmus.
Zátěžový večer, kdy hosté čekají až dvě hodiny na jídlo, upozorní na špatnou organizaci práce a skryté rezervy. Je jasné, že paní Herzmanová nemá svůj personál zcela pod kontrolou. Jak se vyhnout kritice napružených zákazníků, kteří si přišli na pérování číšníků spravit sebevědomí a pozvednout náladu? Vůbec jim nedat příležitost ke kritice, radí šéf. A nabídnout mnohem víc. Zajímá ho, proč na začátku léta nejsou před restaurací slunečníky a proč už dávno nehoří venkovní gril? Vyzkouší Vladimíra. Má si zajet nakoupit a uvařit něco, co ho baví. Jak si Zdeněk pochutná? Jako v nemocnici, a proto majitelce navrhne výměnu šéfkuchaře, protože „situace je kritická a vy si to nemůžete dovolit,“ varuje Renatu. Koho ještě se bude muset zbavit?
Minidrama, které nezávidíme
Přesně to čeká Renatu na parkovišti, kde bydlí v karavanu „inventář“ restaurace a „rodinný přítel“ Pavel. Zdeněk mezitím zkusí zapracovat na dorostu v kuchyni, kde převede rychlé, sexy vaření a naučí kluky salát se ztraceným vejcem. A lidem, co si přišli zahrát, přichystá dobrý velký řízek, pizzu a kus masa. „Nehledejte v tom žádný extrabuřty, udělejte z toho normální sousedskou restauraci,“ nastiňuje šéf cestu pro Modrou stodolu. Bude dostatečně schůdná?
Jak to v Horoměřicích dopadne a zda nakonec dosáhli na hvězdičku? Nenechte si ujít první díl V. řady oblíbené show.
Ano, šéfe! startuje na Primě v pondělí ve 21.30.
ANO, ŠÉFE! MŮŽETE SLEDOVAT TAKÉ KDYKOLIV ONLINE NA iprima.cz