Seriály a filmy

14. září 2009 10:08

Jan Vrána

Co by měl umět sommeliér?

Někdy si vyjdeme jen na skleničku a již dopředu tušíme, jak se bude náš večer odvíjet. Jinak vypadá společnost u piva a jinak u vína, jinak v baru. Vydáme-li se na dobrou večeři, většinou řešíme pití až u stolu. Rozhodujeme se podle objednaného jídla, momentální chuti i nálady.

Někdy si vyjdeme jen na skleničku a již dopředu tušíme, jak se bude náš večer odvíjet. Jinak vypadá společnost u piva a jinak u vína, jinak v baru. Vydáme-li se na dobrou večeři, většinou řešíme pití až u stolu. Rozhodujeme se podle objednaného jídla, momentální chuti i nálady. Podřizujeme se společnosti u stolu, inspirují nás sousedé, často si dáme dohromady lahev vína. Pokud se rozhodneme pro tu poslední možnost, necháme si rádi poradit. Znalců vín v restauracích přibývá a stále více lidí vyžaduje kvalifikovanou obsluhu.

Stejně tak jako nejvyhlášenější vína světa i slovo sommeliér má svůj původ ve Francii. V Provenci slovem "saumier" označovali muže zodpovědného za zvířecí potah přepravující víno. „V dnešní době je sommeliér jakýsi vinný číšník, i když jeho znalosti by měly bohatě zasahovat i do mnoha dalších druhů alkoholických nápojů," tvrdí jeden z českých sommeliérů Matouš Ballík. Profese sommeliéra existovala už v dobách Karla IV. Šenk Pešek ze hry Noc na Karlštejně ochutnával a naléval víno císaři a zároveň mu dělal společnost.

Moderní sommeliéři to ale mají mnohem těžší. Své zákazníky nemusejí nijak zvlášť bavit, ale zato měli by poskytovat prvotřídní servis a neustále prokazovat své odborné znalosti, jejichž získání není nikterak jednoduché. "Posláním sommeliéra je především nabídka vína hostům a zároveň i odborný výklad," říká o své práci Ballík. Pavel Winter z restaurace Alcron soudí, že „nejdůležitější činnost sommeliéra je aktivní komunikace s hosty, která se opírá o perfektní znalost nabízeného produktu, konzultace při výběru jednotlivých vín, kterou sommeliér podává na základě svých vlastních zkušeností s jednotlivými víny a dále pak jejich přiřazováním k vybraným pokrmům."

Hlavní starostí sommeliéra je však především prodej vína, aperitivu a digestivu, do čehož se dá zahrnout i tvorba vinného a nápojového lístku. Sommeliéři dále hostům poskytují servis vody a samozřejmě vína, což obnáší také včasné dolévání a temperování. Také mají na starosti dodávky vína do vinotéky, jeho správné uskladnění a samozřejmě také správnou kondici tohoto ušlechtilého nápoje v době podávání.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 2. 2025

Zklamání z významné veřejné osobnosti, kterou jste vždy obdivovali, by dnes mohlo způsobit etickou krizi, Berani. Možná se přistihnete, že pochybujete o svých názorech a hodnotách, které jste po většinu života přijímali bez pochybností. Mějte na paměti, že je to vlastně zdravý proces. Do zítřka se pravděpodobně smíříte sami se sebou a mezitím byste měli trochu dospět. Vydržte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.