Seriály a filmy

14. září 2009 10:08

Jan Vrána

Co by měl umět sommeliér?

Někdy si vyjdeme jen na skleničku a již dopředu tušíme, jak se bude náš večer odvíjet. Jinak vypadá společnost u piva a jinak u vína, jinak v baru. Vydáme-li se na dobrou večeři, většinou řešíme pití až u stolu. Rozhodujeme se podle objednaného jídla, momentální chuti i nálady.

Někdy si vyjdeme jen na skleničku a již dopředu tušíme, jak se bude náš večer odvíjet. Jinak vypadá společnost u piva a jinak u vína, jinak v baru. Vydáme-li se na dobrou večeři, většinou řešíme pití až u stolu. Rozhodujeme se podle objednaného jídla, momentální chuti i nálady. Podřizujeme se společnosti u stolu, inspirují nás sousedé, často si dáme dohromady lahev vína. Pokud se rozhodneme pro tu poslední možnost, necháme si rádi poradit. Znalců vín v restauracích přibývá a stále více lidí vyžaduje kvalifikovanou obsluhu.

Stejně tak jako nejvyhlášenější vína světa i slovo sommeliér má svůj původ ve Francii. V Provenci slovem "saumier" označovali muže zodpovědného za zvířecí potah přepravující víno. „V dnešní době je sommeliér jakýsi vinný číšník, i když jeho znalosti by měly bohatě zasahovat i do mnoha dalších druhů alkoholických nápojů," tvrdí jeden z českých sommeliérů Matouš Ballík. Profese sommeliéra existovala už v dobách Karla IV. Šenk Pešek ze hry Noc na Karlštejně ochutnával a naléval víno císaři a zároveň mu dělal společnost.

Moderní sommeliéři to ale mají mnohem těžší. Své zákazníky nemusejí nijak zvlášť bavit, ale zato měli by poskytovat prvotřídní servis a neustále prokazovat své odborné znalosti, jejichž získání není nikterak jednoduché. "Posláním sommeliéra je především nabídka vína hostům a zároveň i odborný výklad," říká o své práci Ballík. Pavel Winter z restaurace Alcron soudí, že „nejdůležitější činnost sommeliéra je aktivní komunikace s hosty, která se opírá o perfektní znalost nabízeného produktu, konzultace při výběru jednotlivých vín, kterou sommeliér podává na základě svých vlastních zkušeností s jednotlivými víny a dále pak jejich přiřazováním k vybraným pokrmům."

Hlavní starostí sommeliéra je však především prodej vína, aperitivu a digestivu, do čehož se dá zahrnout i tvorba vinného a nápojového lístku. Sommeliéři dále hostům poskytují servis vody a samozřejmě vína, což obnáší také včasné dolévání a temperování. Také mají na starosti dodávky vína do vinotéky, jeho správné uskladnění a samozřejmě také správnou kondici tohoto ušlechtilého nápoje v době podávání.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.