Seriály a filmy

6. dubna 2010 11:00

Petr Ullmann

Horácká kuchyně

Zdeněk Pohlreich přijel do Jihlavy a s kuchaři a majiteli Radniční restaurace se zamýšlel nad novým menu, které by mělo obsahovat i typická regionální jídla z Vysočiny.

Jak vypadala a vypadá zdejší původní horácká kuchyně? Co bylo na Vysočině hlavní složkou potravy? Mladý kuchař odpověděl správně – brambory. A dlužno říct, že to byla kuchyně zdravá, racionální a čerstvá. Místní brambory bývaly a stále jsou vynikající.

Suroviny a produkty:

Brambory

Umění připravit z brambor neuvěřitelné množství jídel dotáhli na Vysočině k dokonalosti. Zdejší brambory jsou vyhlášené. Nové brambory byly vítanou lahůdkou a jedly se s různými tvarohovými pomazánkami, rozhudami, s máslem, slaninou, cibulkou a pažitkou. Zdravá kombinace se zeleninou vyrostla v létě na poli a na zahrádce. „Erteple“ se zadělávaly s hráškem, celerem, květákem a mrkví, podávaly se s dušeným mladým zelím. Z brambor se vařily polévky, ze zimních bosáků se dělaly všelijaké bramborové a nastavované kaše, které se ještě zapékaly s uzeninou, vejci, zbytky masa, zelím a krupkami. Nespočet možností skýtalo bramborové těsto, z nějž se hnětly knedlíky a sekáčky jako příloha. Nebo se osmažené na cibulce a sádle stávaly samostatným vydatným jídlem. Bramborové těsto se plnilo špenátem, masem a tvarohem, vařilo se v podobě taštiček a šišek, dělaly se z něj záviny a placky se škvarky a česnekem. Nejoblíbenější ale nakonec stejně byly placky nasucho opečené na plotně s osoleným máslem. Bramborové krokety se obalovaly ve strouhance a osmažené se jedly s kysaným zelím. Na Vysočině se z bramborového těsta připravovaly také sladkosti – škubánky s mákem, koblížky, záviny s ovocem i všelijaké řezy a koláčky. Těsto z napůl syrových a vařených brambor sloužilo k přípravě smaženého toče a oblíbených chlupatých knedlíků (chlupaček), které se nejčastěji podávaly se zelím a slaninou nebo s houbami. Ze syrových brambor se dělaly bramboráky a bramborky, z vařených brambor kynuté báče. Horácká jídla z brambor měla kouzelná jména: uhlířina, házenky, carapanda, šusprejt (kostičky brambor opečené se škvarky a cibulkou, které pak chutnaly jako prejt). Také trpalky (škubánky sypané mákem) byly ve velké oblibě. Bramborové peciválky se zase podávaly s tvarohem. Brambory smíchané se zelím byly známé jako kočičí tanec či kočičí svatba. Bramborové saláty se většinou podávaly ke smaženému masu. Bývaly jednoduché – s cibulí, nakládanými okurkami, červenou řepou, ochucené octem a pepřem. Teprve později se ingredience spojovaly majonézou a nabobtnaly o další přísady. Oblíbeným jídlem z brambor jsou stále bramborové guláše, které se dají připravit v jednom hrnci z toho, co dům dal.

Obilniny

Představovaly další základ stravy. Z ječmene se dělaly kroupy. Žito a pšenice se mlely ve mlýně na mouku. Žitná mouka (vejražka) byla základem pro „dolky“ pečené na suchém plechu a koláče (babky), které se plnily tvarohem, mrkví nebo mákem. Pekly se také „mrkváky“ a „řepáky“, ty ale byly z chlebového těsta. Koláče z bílé mouky se pekly pouze výjimečně na svatby, svátky a posvícení. Do těsta se přidávalo máslo a smetana a koláče se nadívaly se mákem, tvarohem nebo povidly.

Chléb

Pekl se doma a na celý týden. Býval pak zamčený a dával se jen „na odmírku“. Každý dostal přidělený svůj díl. I proto sestávala strava nádeníků pouze z brambor, mléka a vajec. Chléb byl vzácností, muselo se s ním šetřit, aby vydržel do dalšího pečení.

Zelí

Bylo další významnou potravinou. Každá rodina si na celou zimu nakládala a krouhala zásobu vlastního kysaného zelí. Vysoké hliněné zelňáky byly uloženy v temnu a chladu. Kysané zelí se vařilo jako příloha, bylo základem některých polévek a zapékaných směsí i závinů. Ze zelí se dělaly i saláty. Přidávaly se do nich ořechy, cibulka, nastrouhala mrkev apod. Zelí bylo důležitým zdrojem vitaminu C.

Houby

Rostly a rostou ve zdejších lesích více než hojně. Vynikající sezonní surovina se může po usušení a naložení využívat celoročně. Houby dávají polévce silnější a intenzivnější chuť – je to přirozený glutamát. Vznikaly houbové guláše s bramborami a houbová leča se zeleninou. Tyto směsi se také zapékaly, připravovaly se i houbové pomazánky a skvělé omáčky k masu. Kořenilo se cibulí, česnekem, koprem, kmínem, majoránkou, libečkem a dalšími bylinkami. Například čerstvými natěmi z petržele, rané cibule a celeru. Pro zpestření jídelníčku a mnohde i na zahnání nejhoršího hladu se sbíraly lesní plody. Na jahody a borůvky chodily hlavně děti. Nezřídka se stávalo, že lidé zaháněli hlad třeba šťovíkem. Děti ho cucaly stejně jako kyselou rebarboru.

Maso

Jedlo se zřídka, jenom o svátcích a nedělích, většinou vařené. Udělal se vývar na polévku a vařené maso se pak podávalo s křenovou, koprovou, rajskou, cibulovou, česnekovou, houbovou, okurkovou, pažitkovou či jinou omáčkou. Chudší rodiny ho však neměly vůbec. Kromě tradičního vepřového a hovězího se z nouze pojídalo i maso psí. V chalupnických rodinách nepohrdli ani pečínkou z kočky, vývarem z veverky, kavky a vrány. Ve zdejších lesích bylo dost zvěřiny, v rybnících ryb – pytlačení bývalo oblíbeným adrenalinovým sportem. Na Velikonoce se jedlo kůzlečí maso.

Vejce

Spojovala těsto a dodávala cenné bílkoviny. Zahušťovala zeleninu a polévky, jedla se jako samostatné jídlo. Každé stavení mělo pár slepic a k dispozici čerstvá vejce, bez nichž by to nešlo.

Polívka bývala opravdu grunt

Hospodyně dělala polévku i ráno k snídani. Vařily se bramboračka, polévka houbová, skleněná, s kroupami, s vločkami, s mlékem, se sýrem, selská, bramborová zelňačka, kulajda s vejci, uzená polévka s brambory a kroupami, trdlenka (česnečka) či oukrop, bramboračka, zalitka (houby, kopr, mléko), kyselo z chlebového kvásku, hrachovka, polévka chlebová, kmínová a také mléčná. K některým se přikusovaly nemaštěné brambory, které se jedly na loupačku. Místo kávy se pila melta, bílé pečivo se snídalo zřídka. K obědu byly kromě brambor pokrmy z mouky, luštěnin, řepy a zelí. Také kaše z krupek – jáhlovou, krupičnou nebo rýžovou nasladko s marmeládou milovaly hlavně děti. Večeře byly mnohde spojeny s obědem. Jedlo se až kolem třetí hodiny odpolední a lidé chodili spát po klekání, aby „zaspali hlad“. Podával se chléb namočený v teplém osoleném mléce nebo polévka a brambory. Večeře se zapíjela mlékem nebo podmáslím. Hospodáři chovali koně a voly pro práci a krávy nebo kozy na mléko a maso. O mléko neměli nikdy nouzi ani v chudších rodinách, poněvadž chalupníci chovali alespoň kozu. Z mléka se stloukalo máslo. Když zkyslo, vyráběl se z něj tvaroh a sýry.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 11. 2024

Pochybnosti o romantickém nebo obchodním partnerství by na vás dnes mohly mít povzbuzující účinek. Jste odhodláni vyřešit všechny problémy nebo neshody, které můžete mít se svým partnerem. Pravděpodobně se vám to podaří, protože úspěch je díky odhodlání a tvrdé práci silně naznačen. Možná také získáte nového výhodného přítele.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.