29. září 2009 13:08
Petr UllmannJak se líbilo v restauraci U Hrabala
Zdeněk Pohlreich je nekompromisní, ale jeho slovo má váhu. Právě proto si ho František Hrabal zavolal. A co na jeho restauraci říká šéf?
Zdeněk Pohlreich je nekompromisní, ale jeho slovo má váhu. Právě proto si ho František Hrabal zavolal. A co na jeho restauraci říká šéf?
Zdeňku, jak vidíte zdejší situaci?
Strategicky dobrý místo majitel zatím nedokáže zhodnotit. Je tady poměrně silná konkurence, musí hospodu víc prodávat, chodit víc mezi lidi.
Majitel se dušuje čerstvými surovinami. Vidíte to stejně?
Jsou zde ambice být jakýmsi steak house, protože nemajitel miluje, ale pokud jsou steaky mražené, prochází mikrovlnou troubou a kuchaři nejsou s to maso kvalitně zpracovat. Chemických dochucovadel je tady dost a dost, knedlíky dovážejí, dorty do kavárny taky. Tak jakápak čerstvost, prosím vás?
Co si myslíte o jídelním lístku a co panu Hrabalovi doporučíte?
Méně položek na jídelním lístku, protože to zase vede k té klasické ohřívárně. Kuchyně je průměrná, až podprůměrná. Dohánějí to neochucenou oblohou. Mají tady jednoho učně, co se tady má proboha naučit? To věčné obracení placatého masa zase bude předávat dál a český národ si těmi blafy bude plnit žaludek ještě po generace. Vždyť oni neumějí ani klasické omáčky, naučím je vývar a základ šťávy k masu. Ryby a moderní českou kuchyni místo těch světových pokusů a omylů. Zlobí mě ten věčnej amatérismus, základní neznalosti, i když v dobré víře. Tady hapruje autorita, oni majitele neberou, když není z branže.
To si pan Hrabal uvědomuje. Myslí si ale, že jídlu rozumí a současní kuchaři vaří dobře…
Nojo, to si myslí kdekdo. A v kuchyni ani nebylo bůhvíjak čisto. To zas bude práce!