10. listopadu 2009 18:05
Petr UllmannRozhovor se Zdeňkem Pohlreichem o Motorest Galerii
Srdcem restaurace je kuchyně! Po příjezdu do Motorestu Galerie šéf nešetřil svým jadrným černým humorem. Jídlo mu nechutnalo a narazil znovu na vše, co tak často pranýřuje.
Po příjezdu do Motorestu Galerie šéf nešetřil svým jadrným černým humorem. Jídlo mu nechutnalo a narazil znovu na vše, co tak často pranýřuje. Navíc ho zděsilo, že dochucovadla, polotovary a šlendrián jsou nešvary, které plynně přebírá i gastronomický dorost. Potom, co chvíli přemýšlel, jestli neskočí pod projíždějící náklaďák a neskončí jako trpitel na protějším kříži, se rozhodl, že kuchtíkům připomene základy, které si sice měli odnést ze školy, ale možná „byli právě na cigáru“. A nikoho nešetřil – přijel sem přeci proto, aby je to naučil.
Zdeňku, jak vidíte zdejší situaci?
Nikdy nepřestanu žasnout nad lidskou odvahou. Je to amatérismus v kombinaci se zoufalým odhodláním. Kvůli přežívání tu restauraci ale přeci nemají. Osobně se těším, až přijde ten očekávaný kuchař a vezme to tady do ruky. Snad bude něco umět a bude mít větší chuť do práce než mládenci.
Co byste vytknul zdejší kuchyni?
Tak to můžeme vzít popořadě: smetanová omáčka s vegetou, polévka s mraženou zeleninou, vývar je prášek. Knedlíky kupované, fazole pro vegetariány jsou šlichta z konzervy a přidává se do nich šunka!. Vždyť je to nesmysl a hnusný k tomu! To abych šel hledat, kam půjdu na oběd! A největší bomba je ta jejich inzerovaná přírodní šťáva, která přírodní samozřejmě vůbec není. Co je přírodního na práškovým vývaru zahuštěným instantní jíškou? Chřest z konzervy s hustou omáčkou, která se srazí, jakmile trochu vychladne. Proč dělají biftek, když ho vůbec neuměj? Jak můžou to maso házet na studenou pánev? Pustí vodu a můžou to zabalit. Pokud něco zásadního nezmění, můžou to tady zavřít, musí zvednout tržby. Srdcem restaurace je přece kuchyně!
Narazil jste u kuchařů, kteří jsou po škole na základní nevědomosti. To je dost alarmující, ne?
Samozřejmě. Já už se toho třeba nedožiju, ale ta situaci u nás se jednou zlepší. Musí. Co pak budou dělat takovýhle lidi? Stát někde frontu na pracáku, nebo obracet nějaký nesmysly v tom nejhorším pajzlu. A hrozný taky je, že se tyhle blafy dělají pořád dál a lidi to jedí a platí za to, to je štafeta, za kterou si můžou sami.
Co je budete učit vařit?
Naučím je kotlety na hříbkách a předvedu jim svůj majstrštyk – králíka na dijonské hořčici. To jsou jídla s lehčími krémovými omáčkami, které by se měli kluci naučit. Taky jim předvedu, jak si už od rána zorganizovat práci v kuchyni, protože to je taky základ, bez kterýho to nejde. Den v kuchyni totiž začíná s tužkou a papírem.