Seriály a filmy

18. května 2010 11:00

Petr Ullmann

Vepřová žebírka jsou hit

Mladý kuchař Petr z Kotelny byl pyšný na svoje vepřová žebírka. Nejprve je měl neochucená a nedosolená, pak ale šéfovi moc chutnala.

Mladý kuchař Petr z Kotelny byl pyšný na svoje vepřová žebírka. Nejprve je měl neochucená a nedosolená, pak ale šéfovi moc chutnala.

Také je má rád na medu. Přichází doba grilování a hodně lidí by kvůli žebírkům skoro vraždila. Když je umíme připravit, jsou vynikající. Proč jsou tak dobrá?

Protože vepřové maso je tučné a úprava nad ohněm mu svědčí. Navíc maso od kosti bývá chutné. Při nákupu se snažíme koupit žebra dostatečně masitá. Pak můžeme vybírat z nespočtu receptů, v nichž hrají důležitou roli marinády. Žebírka lze péct samozřejmě také doma v troubě. Nejspolehlivější způsob, jak dosáhnout dobré a výrazné chuti, je naložit je na 24 hodin do marinády. To je osvědčený a nejčastější způsob. Když to nestihneme přes noc, stačí i několik hodin. Kdo se obává, že koření a marináda mohou připálením zhořknout, má možnost žebírka ochutit esencí až po upečení. Pokud nechceme riskovat, že žebírka nedopečeme či nedogrilujeme, můžeme je předvařit nebo nechat táhnout v páře. Je to spolehlivější, tvrdí mnozí. I když právě šéf si myslí, že spojit vaření a pečení hrozí průšvihem. To se ale týká zejména hovězího masa.

Domácí žebírka na medu a víně krok za krokem

Vepřový bok rozporcujte. Případně si jej můžete na jednotlivá žebra nechat naporcovat u řezníka. Osolte a ochuťte grilovacím kořením (pokud chcete), ale také třeba jen čerstvým závorem a kmínem.

Jednotlivé kousky masa naskládejte na hluboký plech, podlijte vodou a dejte péct do trouby.Během pečení žebírka pravidelně otáčejte, dokud nejsou hotová. Připravte si marinádu z červeného vína a medu v poměru jedna ku jedné, přidejte sójovou omáčku, chilli papričky a lisovaný česnek. Upečená žebírka kousek po kousku potřete ze všech stran marinádou. Případně je ještě na pár minut vložte do trouby.

Žebírka servírujte s křenem, hořčicí, okurkami a zeleninovým salátem. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb. Zapíjíme pivem.

Chcete si žebírka upéct na venkovním grilu s roštem?

Jedenáct přikázání pro správné grilování

1. Před grilováním naložte maso do marinády minimálně na 2–3 hodiny.

2. Grilovací mřížku či rošt před použitím dobře očistěte a potřete olejem.

3. K marinování používejte skleněné, porcelánové, plastové nebo nerezové nádoby, protože marinády jsou obvykle kyselé a s kovem by mohly reagovat.

4. Na obracení masa používejte kuchyňské kleště nebo lopatku, maso nepropichujte vidličkou, vytekla by z něj cenná šťáva.

5. Během grilování potírejte maso zbytkem marinády, olejem nebo rozpuštěným máslem.

6. Mějte vždy předem připravené potřebné nádobí a příbory. Maso se má podávat okamžitě po grilování. Pokud ho chceme nechat odležet nebo musíme z nějakého důvodu počkat, uchováme ho pod alobalem, kde ještě dojde.

7. Grilujte raději libové maso, z tlustého uniká tuk a uhlí pak více hoří. I když právě žebírka ani tolik oblíbená krkovička nás nezabijí. Pokud grilujeme často, sáhneme také po rybě či kuřecích prsou.

8. Ryba se nejlépe griluje v drátěné formě, kde neztrácí tvar a dá se s ní dobře manipulovat. Také si zachová neporušenou kůži, která je pak pěkně křupavá. Existují dokonce i grilovací stojánky na žebírka.

9. Kuřecí prsa se musí konzumovat řádně propečená. Dobu grilování zkrátíme, když si maso mezi dvěma fóliemi nejprve naklepeme.

10. Nakonec vždy očistěte gril – nejlépe drátěným kartáčem. Znovu a znovu připalované zbytky jsou karcinogenní a nehygienické.

11. Nebojte se experimentovat s různými přísadami. Grilování nabízí spoustu možností a chuťových kombinací. Nakonec i vy objevíte svoji nejoblíbenější marinádu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.