Markéta se nezdá, ale zvládne i božskou zabijačku
Kdepak by jeden řekl, že jde udělat sladká jelítka a jitrničky. Když se do toho ale vloží mistryně cukrářka, je jasné, že možné je vše. Na "falšované" zabijačkové hody se podívejte s Markétou v pondělí ve 20.15 na Prima love.
Markéta si vyrazila do lesa na houby a ejhle, koho tam nepotkala – kamaráda, který zrovna potřebuje dort. Tak to se sešli správně! Dort by měl být v mysliveckém stylu, ale všechno ostatní nechává na Markétě.
Když Markéta začíná rozkreslovat, ihned se hlásí Michal s nápadem, že by udělal divočáka. I Markétě se nápad líbí, tak hurá do něj. Čuník bude ležet na boku a uvnitř něj budou jelítka, jitrničky a ovárky. To vše ale samozřejmě sladké. Michalův nápad udělat „zabijačkový dort“ se šéfce opravdu zalíbil. Nakonec se rozhodne udělat jenom pořádnou hromadu mastných zabijačkových dobrot ve starobylém pekáči.
Barev bude potřeba hodně, takže Markéta Michala rovnou úkoluje, aby udělal modrou, červenou, hnědou a zelenou potahovou hmotu.
Podívejte se, jak se dort tvořil:
Michal přináší mramorový korpus, z něhož si Markéta vyřízne malý pekáč, klasicky jej rozřízne napůl a naplní čokoládovým krémem, na jehož výrobu použila vysokoprocentní kakao a kvalitní máslo. Nakonec se rozhodne použít jen polovinu korpusu, aby dort nebyl příliš vysoký. Stačí už doladit tvar pekáčku – ohladit rohy a vydlabat vnitřní část. Hotový korpus pokryje ještě čokoládovým krémem a dá jej vychladit. Než dort vytuhne, připraví se jelítka, jitrničky a spol.
Začíná se s chilli papričkami, pokračuje se jelity. Za tím účelem si Markéta smíchá hnědou a červenou hmotu a přidá malé čokoládové kousky. Při této příležitosti zavzpomíná, kdy naposledy dělala tlačenku. Michal připravuje velkou rychlokvašku a Markéta mezitím jitrničku. Poté si opět vyzkouší i tu tlačenku, ale tentokrát sladkou. Všechny dobroty už stačí dodělat želatinou, aby se pěkně leskly, a tak vypadaly přirozeně.
A nechte se nalákat upoutávkou:
Zabijačkové dobroty jsou hotové a Markéta začíná zpracovávat pekáček – potahuje ho modrou hmotou a krásně vyhladí. Ucha si udělala dopředu, aby byla pořádně ztvrdlá. Pak je čas připravit utěrku – klasickou kostkovanou bílo-červenou, jakou všichni známe. Tu vloží Markéta s Michalem do pekáče, a na ni už přijdou zabijačkové dobroty. Dort je připraven k předání.
Jak se dort myslivcům a lesníkům líbil? Jako narozeninové překvapení pro jednoho z členů „ansámblu“ sklidila zabijačková chuťovka velký úspěch.
Na konci pořadu nám Markéta ukáže recept na božský chalupářský moučník. Recept najdete hned po odvysílání pořadu na našich webových stránkách.
Další novinky a inspiraci najdete na Facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.
Na premiérové díly Božských dortů od Markéty se dívejte v pondělí ve 20.15 na Prima love.