Denisa Domanská nosí kyjovský kroj a miluje rajskou omáčku
Dnes budeme ochutnávat hned dva regiony najednou. Navštívíme kraj Jihomoravský a Zlínský, kde bydlí Česká Miss World Denisa Domanská. Těšit se můžete nejen na její rodinný recept, ale i na telecí masíčko, jarní zeleninu.
Dnes budeme ochutnávat hned dva regiony najednou. Navštívíme kraj Jihomoravský a Zlínský, kde bydlí Česká Miss World Denisa Domanská. Těšit se můžete nejen na její rodinný recept, ale i na telecí masíčko, jarní zeleninu. Nebo také na hlávkový salát se šlehačkou podle paní Sapíkové. Putovní kuchyně zakotvila na náměstí městečka Kyjov proslaveného krásnými kroji, jeden památeční má doma i půvabná Denisa, která si ale na vaření oblékne kroj pracovní. Centrum historického města s folklorní tradicí bylo vyhlášeno památkovou zónou a právě zde uvaří Jaroslav Sapík hrachovou kaši, k níž se perfektně hodí moravské domácí klobásky a naložené kvašáky. Aby to šlo kuchaři od ruky, zahraje mu k tomu žesťový sextet z místní umělecké školy. Doma v Koryčanech misska usmaží po lehkém Sapíkově obědu oblíbené jídlo z dětství. Jaká je Denisa kuchařka? Vařit ji učila maminka. Jak dnes válí modelka a vysokoškolačka v kuchyni, uvidíte v dalším Česku na talíři. V neděli odpoledne s Primou family určitě nezůstanete hladoví!Při rozdávání voňavé hrachové kaše s klobáskou to v centru Kyjova chvíli vypadalo jako na dětském táboře. A z toho, co Kyjovští přinesli, se Jaroslav Sapík rozhodl udělat oblíbenou a trochu zapomenutou klasiku: knedlíky s vajíčkem. Na tenhle gáblík se kdysi chodilo do vyhlášeného pražského hotelu Šroubek. V Kyjově se ke knedlíkům podává červená paprika a kyselá okurka. Přípravu domáckého jídla ze zbytků zvládne i úplný začátečník.Koryčany patří do Zlínského kraje a v novém domě tu už dva roky s rodiči žije miss Denisa Domanská. Hlavně o víkendech, protože přes týden studuje v Praze. Pro štíhlou krásku uvaří šéfkuchař něco dietního – telecí maso s jarní zeleninou a brambory. Jaroslav Sapík upozorňuje na to, že u telecího masa si musíme dát dobrý pozor, co kupujeme. Maso má být růžové a plné na omak. Denisa si vzpomněla na oblíbenou pochoutku z dětství, která se dá jíst jako hlavní chod nebo moučník. Laty neboli ertepláky jsou vlastně tenké bramborové placky, které se podávají nasladko s mákem nebo povidly, ale jedí se i naslano, jen s máslem či zakysanou smetanou, jak radí Sapík. Kdysi se placky pekly nasucho rovnou na plátech kamen, teprve pak se pomastily máslem, ochutily a zavinuly.Pro rychlý recept na kyjovském náměstí se Denisa změní a moravskou děvčicu s copem a v kyjovském kroji. S mistrem Sapíkem umíchají hlávkový salát se šlehačkou podle paní Sapíkové. Chutná jinak než locika spařená špekem, jak se v kraji běžně dělá, ale také prý báječně.