Seriály a filmy

13. dubna 2012 15:00

Petra Kloidová

Jiří Krampol miluje steaky, ale také obyčejnou sekanou od řezníka

Česko na talíři se tentokrát zatoulá na Pardubicko, tři kilometry jihozápadně od Lázní Bohdaneč. První lahůdkou, kterou na návsi starodávné obce Živanice připraví Jaroslav Sapík, bude špenátový salát s bílou ředkví a jarním kozím sýrem.

Suroviny, jež přinesou zdejší obyvatelé, šéfkuchaře zaujmou natolik, že se rozhodne udělat improvizovaný recept z topinambur zvaný Živanická pochoutka.

Pak se Daniela a Jaroslav přesunou na zdejší sportoviště, kde si dali dostaveníčko s Jiřím Krampolem a jeho ženou Hankou. V kamarádově objektu, kde se herec normálně věnuje svému největšímu koníčku, se mimořádně nebude honit po kurtu, ale potěší chuťové buňky a předvede kuchařský um. A protože Jaroslav Sapík ví, co které hvězdě naložit na talíř, tentokrát uvaří steak s tlučeným pepřem, pepřovou omáčkou a míchanou zeleninou. K vaření má Jiří Krampol stejně blízko jako k divadlu a zábavě. Pochlubí se česnekovými brambory podle legendárního kuchaře a dalšího propagátora české kuchyně Josefa Vladaře. Jeho žena upeče zajímavou bábovku z majonézy. Rychlým receptem na návsi bude tentokrát polévka – karotkový krém. Sledujte Česko na talíři a ani další neděli nezůstanete s Primou family hladoví!Na špenátový salát s bílou ředkví a jarním kozím sýrem budeme kromě surovin obsažených v názvu potřebovat ještě malá rajčata, trochu bezinkového medu, citronovou šťávu a olivový olej na zálivkovou emulzi. Jde o krémový sýr na bázi žervé, první čerstvý sýr, který se na jaře připravuje. Kdysi patřil k nejlevnějším, protože koza byla v každém stavení. Do Živanické pochoutky k uzenému masu použije Jaroslav Sapík kromě židovských brambor, česneku a cibule také kopřivový sirup od místní divačky. Do podobných sladkých marinád se prý kdysi nakládala třeba šunka. Opulentní bude dvěstěgramový steak s tlučeným pepřem, pepřovou omáčkou a míchanou zeleninou. Biftek z pravé svíčkové obloží v troubě pečené cukety, lilek, květák, mrkev, zelené fazolky a barevné papriky – skutečný elixír zdraví. Omáčka k masu je z estragonové hořčice, madagaskarského pepře a smetany. Jiří Krampol, který hovězí steaky miluje, má vaření v krvi. Jeho teta byla zámecká kuchařka a vařit naučila i Jiřího maminku. Herec tvrdí, že vlastně vaří celý život. I proto během cest po světě rád navštěvuje trhy, objevuje koření a pídí se, do jakých jídel se hodí. Také ale miluje obyčejnou sekanou z českého řeznictví. Hanka, která nemá k vaření a k masu zdaleka tak kladný vztah jako její muž, je věrná smaženému květáku a bramborám v každé podobě a na manželovu kuchyni nedá dopustit. Upeče rychlou bábovku z majonézy, do níž už nemusíme dávat vejce ani olej. Krampolovy česnekové brambory podle Pepy Vladaře se pečou v troubě se šunkou od kosti a česnekem. Jak utřít česnek, detailně předvede Jaroslav Sapík. A brambory jsou i součástí posledního rychlého receptu z Živanic. Karotkový krém především zahustí, abychom už nemuseli do polévky dávat mouku. Hanka krájela, Jiří mixoval. Kromě mrkve a brambor potřebujeme ještě cibuli, zeleninový vývar, mléko a zakysanou smetanu. Jaroslav Sapík krém nakonec ozdobil černým sezamem a troškou domácího pesta z libečku nebo zelené petrželky.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 12. 2025

Velké řeky se rodí z kapek vody. Příležitost ve vašem životě právě teď nechybí. Je skvělá doba na to, abyste se v osobním i profesním životě zapřáhli. Nikdy jste se nevyhýbali tvrdé práci. Přijímáte ji. Den zakončíte s pocitem uspokojení, které přináší dobře odvedená práce. Gratulujeme.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.