Karolína a její oblíbená retro jídla!
Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská se podle svých slov celý život pere s pocitem, že jednou je moderní ženou, jindy v ní ale vyhrává pocit naprostého staromilce.
V první premiérové epizodě v pořadí již čtvrté řady se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská a její pořad Karolína, domácí kuchařka. V sobotu 15. října vezme jeho protagonistka diváky do lesa a na zahradu. Právě tam totiž nasbírala inspiraci pro další chutné recepty, které prozradí již v 17.00 na Primě. Nová řada Karolíny, domácí kuchařky nabídne mnoho jídel, která v sobě mají ducha Středomoří, ale zároveň i hřejivost tradiční domácké kuchyně, která je na celém světě stejná. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská.
Pro první díl premiérové čtvrté řady však Karolína nešla daleko. Vyšla si jen do lesa a na zahradu. A jaké tedy bude její menu?
· Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami
· Jemné telecí s hříbky a máslovými noky
· Gratinovaný pórek se šunkou
· Mražená broskvovo-karamelová pěna
Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty. Sledujte první díl čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.
Také v kuchyni má dny, kdy chce vařit lehce, jednoduše a moderně, a dny, kdy si chce pustit černobílý film a uvařit něco ze starých kuchařek. Jaká jídla v ní vyvolávají retro náladu, uvidíte už v neděli 19. listopadu v 17.15 na Prima LOVE. Jednou z ingrediencí receptu, který Karolína představí v dalším díle svého pořadu, jsou syrečky nebo správně – tvarůžky. K těm prý měla vždycky vřelý vztah. A to i za cenu, že když je donesla domů, tak polovina její rodiny prchla. Ona sama je má ráda i jen tak na chlebu s máslem. Na jedné ze slavností olomouckých tvarůžků pak ochutnala i syrečkovou zmrzlinu. Geniální kombinaci pak podle Karolíny vytvoří syrečky s bramborákem.
Křenové bramboráčky s olomouckým syrečkem Zdroj: archiv TV Prima
Dalším jídlem s vůní tradice je podle Karolíny krkovice. Je vůbec jedním z jejích nejoblíbenějších mas, protože je pěkně šťavnatá a dá se připravit velmi rychle. A nakonec si připomeneme recept našich babiček na tvarohové těsto, na které jsme už trochu zapomněli, přitom je škoda jej nepoužívat. Jeho příprava je totiž jednoduchá a jeho jemná, navinulá chuť podtrhuje dojem, že jde o těsto celkem zdravé. Takové tvarohové šátečky lze naplnit čímkoli, vynikající jsou třeba s ořechovou náplní nebo s povidly. Karolína použije jablečnou náplň, která se do nich také skvělé hodí. Navíc má oblíbená kuchařka na podzim jablek plný sklep a vůně šátečků jí připomíná dětství. „Naše doba je krásná, někdy je ale trochu rychlá a náročná, občas mám touhu zpomalit. A zjistila jsem, že mi k tomu krásně pomáhá, když si něco uvařím anebo upeču ze starých kuchařek,“ říká. Retro menu podle Karolíny
- Křenové bramboráčky s olomouckým syrečkem
- Krkovička s pivem a hořčicí, topinka
- Tvarohové šátečky s jablky
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte osmý díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 19. listopadu v 17.15 na Prima LOVE.