Karolína a její recepty na Nový rok!
Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská není příznivkyní hromadných oslav. Na Silvestra se u nich doma sejde jenom pár lidí, se kterými nostalgicky vzpomínají na odcházející rok a těší se, co jim přinese ten příští.
V první premiérové epizodě v pořadí již čtvrté řady se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská a její pořad Karolína, domácí kuchařka. V sobotu 15. října vezme jeho protagonistka diváky do lesa a na zahradu. Právě tam totiž nasbírala inspiraci pro další chutné recepty, které prozradí již v 17.00 na Primě. Nová řada Karolíny, domácí kuchařky nabídne mnoho jídel, která v sobě mají ducha Středomoří, ale zároveň i hřejivost tradiční domácké kuchyně, která je na celém světě stejná. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská.
Pro první díl premiérové čtvrté řady však Karolína nešla daleko. Vyšla si jen do lesa a na zahradu. A jaké tedy bude její menu?
· Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami
· Jemné telecí s hříbky a máslovými noky
· Gratinovaný pórek se šunkou
· Mražená broskvovo-karamelová pěna
Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty. Sledujte první díl čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.
Podobně to má s novoročními předsevzetími. Přeje si hlavně se nestresovat a další rok si užít v klidu a pohodě. To samé popřeje i divákům svého pořadu Karolína, domácí kuchařka už v neděli 17. prosince v 17.15 na Prima LOVE.
Na Nový rok prý máme jíst čočku, abychom měli hodně peněz. Bohatá luštěninová polévka, jejíž recept Karolína prozradí, v sobě čočku obsahuje a její chuť obohacuje ještě mnoho dalších přísad. „Tato polévka je tak přesně tím jídlem, které nám dá trošku zdraví a taky trošku peněz,“ usmívá se Karolína.
Jak na Nový rok, tak po celý rok, říká se také. „Kdyby to tak mělo být, na Nový rok obědváme přesně v pravé poledne a jsme všichni slavnostně nastrojeni. Ve skutečnosti většina dospává po silvestrovském flámu a pohybuje se jako mátoha. Pro tuto situaci je ideálním jídlem pomalu pečené koleno s černým pivem a kořenovou zeleninou. Je to skvělá lahůdka, i když s ní porušujeme případné předsevzetí o hubnutí,“ říká známá kuchařka.
Drinkem pro vítání nového roku je třeba bowle. Tu silvestrovskou připravoval v Karolínině dětství její táta. „Bowle ve mně vzbuzuje slavnostní pocit a také tak trochu vzrušení. Začíná nám nový rok, copak asi přinese? Přidáním konzervovaného ananasu a mandarinek si přivolám tu správnou silvestrovskou náladu,“ prozradí. Bowle pak tradičně podává ve velké skleněné nádobě nebo třeba v porcelánové terině na polévku.
Karolínino menu na Nový rok
- Luštěninová polévka
- Pečené koleno s pečenou zimní zeleninou
- Silvestrovská bowle
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte dvanáctý, závěrečný díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 17. prosince v 17.15 na Prima LOVE.