Karolína, domácí kuchařka: Dědictví

Karolína, domácí kuchařka: Dědictví

Vinná klobása s cibuládou

Suroviny:

1 lžíce olivového oleje

4 červené cibule

3 lžíce třtinového cukru

1,5 dcl červeného vína

2 lžíce balzamikového octa

1 lžička sušeného tymiánu

sůl a pepř

500 g vinné klobásy

4 lžíce hladké mouky

řepkový olej na opékání

Postup:

Nejprve si připravte cibuládu: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte. Díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka - v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit. Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte.

V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte “šneky” z vinné klobásy - nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar. Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou. Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s jemným bramborovým salátem.

Jemný bramborový salát

Suroviny:

0,5 kg brambor typu A-

2 lžíce vinného octa,

sůl a pepř,

2 vejce natvrdo

půl lžíce hořčice,

1 dcl kysané smetany

svazek pažitky nebo 1-2 jarní cibulky nebo kombinace obojího

Postup: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory. Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky. Bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vám vznikne hladká pasta. Vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu). Osolte ji a opepřete. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky. Salát ochutnejte, zda nepotřebuje např. osolit - chuť by měla být dostatečně výrazná. Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.

Pohankou plněná kachna s pečenými jablky

Suroviny:

1 kachna (celkem 3 kachny)

1 vrchovatá lžička soli

100 g majonézy

4 stroužky česneku

2 lžíce nahrubo sekané petržele kudrnky

250 g pohanky

3 jablka s červenou slupkou

3 mrkve

3 pastináky

Postup:

Kachnu opláchněte teplou vodou, odkrojte z ní všechno, co nechcete péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla) a osušte papírovou utěrkou. V misce si smíchejte sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku. Touto směsí potřete kachnu zevnitř i zvenčí, dejte do keramického pekáčku, zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc v chladničce marinovat.

Druhý den si nejdříve kachnu vyndejte, aby došla pokojové teploty, lépe se vám pak propeče. Pak si uvařte pohanku - dejte ji do cca litru vroucí osolené vody, povařte 1 minutu a pak zakryjte pokličkou a nechte dalších 20 minut stát. Teprve potom sceďte přebytečnou vodu a ochutnejte, jestli je pohanka dost slaná - případně dosolte. Slaná by měla být tak akorát, ale nebojte se, že bude bez chuti - kachní sádlo udělá své.

Zatímco pohanka odpočívá, nakrájejte si jablka na měsíčky i se slupkou, očistěte mrkve a pastináky a nakrájejte je na větší špalíky. Z kachny lehce otřete papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržte nohama nahoru a naplňte ji pohankou. Nemusíte ji zašívat, ale nedělejte náplň příliš “do obloučku”, protože pohanka ještě uvnitř kachny trošku nabyde a vypadávala by ven. Troubu si rozpalte na 160°C (horkovzduch). Do pekáčku položte plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložte jablka a kořenovou zeleninu a vše osolte. Zakryjte alobalem a dejte péct na 2 hodiny. Pak alobal sundejte, zvyšte teplotu na 210°C a pečte ještě 20 minut, pak otočte a dopečte dalších 20 minut, aby byla kachna z obou stran pěkně zlatavá.

Vláčné jablečné vdolky

Suroviny:

1 kostka droždí

50 g moučkového cukru

250 ml vlažného mléka

400 g hladké mouky + trochu na posypání před kynutím

1 vejce

špetka soli

150 g másla

2 jablka

200 g tučného tvarohu

2 lžíce medu

100 g povidel

Voda, citron na zakápnutí jablek

Postup:

Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci moučkového cukru, rozmíchejte a počkejte až se droždí působením cukru rozpustí. Pak vmíchejte 100 g mouky, 200 ml mléka, rozmíchejte na kaši, zakryjte utěrkou a nechte cca 15 minut na teplém místě, až pěkně vzejde kvásek. Pak do něj vmíchejte po částech zbylou mouku a cukr, ve zbylém mléce rozšlehejte vajíčko a přidejte ho také do těsta. Přisypte špetku soli. 100 g másla si rozpusťte v kastrůlku, nechte lehce zchladnout a také zapracujte do těsta. Těsto posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte cca hodinu kynout. Mezitím si nastrouhejte jablka (můžete je předtím oloupat, máte-li radši bez slupky, já ovšem používám i slupku). Vmíchejte je do vykynutého těsta.

V pánvi si rozpalte cca 2 cm rostlinného oleje. Když je dost horký, mokrýma rukama tvarujte kouličky cca velikosti mandarinky, vkládejte je do pánve a každou mírně smáčkněte lžící. Po několika minutách budou z jedné strany zlatavé - pak je otočte a opečte i z druhé. Zatímco se vdolky opékají, smíchejte tvaroh s medem a v kastrůlku si rozpusťte zbytek másla. Ještě horké vdolky vysušte papírovou utěrkou, potřete rozpuštěným máslem (tuto proceduru můžete vynechat, ale je to škoda), na horní stranu rozetřete trochu povidel a ozdobte bohatou čepicí medového tvarohu. Ihned podávejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 4. 2024

Berani, dnes můžete přemýšlet o politických nebo společenských záležitostech, konkrétně o zhoršení stavu planety. Možná se obáváte o svou budoucnost a budoucnost svých dětí. Možná se pokusíte toto téma nadhodit na nějakém společenském setkání. Někdo, koho tam potkáte, vás o této problematice určitě něco naučí. Pokud se potřebujete dále zapojit do zvyšování povědomí lidí o této problematice, udělejte to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.