Seriály a filmy

19. listopadu 2016 18:03

Karolína, domácí kuchařka: Doma je hezky

Karolína, domácí kuchařka: Doma je hezky

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Sýrová terina s ořechy, sušeným ovocem

Suroviny:

350 - 400 g gorgonzoly dolce

250 g mascarpone

3 lžíce jader vlašských ořechů, nasekaných na větší kousky a orestovaných

2 lžíce lískových ořechů, nahrubo překrájených a orestovaných

3 lžíce sušených meruněk, propláchnutých, osušených a pokrájených

Hrst sušených fíků a datlí, část pokrájených a část k podávání

2 snítky čerstvého tymiánu

1 lžička medu

čerstvě drcený barevný pepř

(k podávání pečivo, políček)

Postup:

Všechny ořechy překrájejte nahrubo a nasucho orestujte na pánvi, mají výraznější chuť. Odtavte a nechte vychladnout. Meruňky opláchněte horkou vodou, osušte, nakrájejte nadrobno. Menší polovinu fíků a datlí také pokrájejte na kousky.

Asi 150 g mascarpone promíchejte v misce s ořechy, meruňkami, s menší částí datlí a fíků, pepřem a medem.

V druhé misce smíchejte zbytek mascarpone s kousky gorgonzoly.

Formu vyložte potravinovou fólií tak, aby vám na stranách přečnívala. Na dno dejte vrstvu utvořenou z poloviny sýrové směsi, na ni vrstvu ořechovo-ovocné směsi a zakončete další sýrovou vrstvou. Zakryjte přečnívající fólií a dejte na několik hodin do chladničky.

Před podáváním odkryjte horní část fólie znovu do stran a terinu opatrně vyklopte na prkénko. Podávejte se zbylými datlemi, fíky, tymiánem. Doplňte polníčkem, pečivem a čatný, chcete-li.

Tip: Na jaře a v létě nahraďte datle a fíky mladými světlými lístky fialek, sedmikrásek, bršlice, řebříčku, kontryhele, maliní a jiných oblíbených jedlých divokých bylin

Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu

Suroviny:

1 větší špagetová dýně - na stole

4 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

2 červené cibule

2 červené cibule

cca 200 grilovací klobásy, nejlépe italské salsiccia nebo naše vinná klobása (nebo i taliány apod.)

6 větších hnědých žampiónů (cca 250 g

po 1 snítce rozmarýnu a tymiánu

1 čerstvý list šalvěje nebo i trochu sušené

200 ml smetany 33%

150 ml bílého vína

listy petrželky na posypání

Postup:

Špagetovou dýni rozkrojte na poloviny, vyndejte semínka (schovejte si je, výborně se vylupují a zobou večer u filmu), vnitřek potřete dvěma lžícemi olivového oleje a osolte, zabalte do alobalu a dejte péct rozkrojenou stranou nahoru do trouby na 200°C. Pečte 45 minut a mezitím si připravte omáčku.

V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, cibuli nakrájejte na kolečka, opečte je cca 3 minuty na oleji, pak přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opékejte dalších několik minut, dokud není klobása pěkně opečená. Pak teprve přidejte očištěné žampiony pokrájené na plátky a opékejte několik minut, až se z žampionů vypeče voda a získají zlatavou barvu, zalijte trochou bílého vína, nechte vyvařit. Zalijte smetanou, nechte pár minut prohřívat dokud se trochu nezredukuje, a ve chvíli kdy budete mít správně hustou omáčku, máte hotovo.

Upečenou dýni opatrně vybalte z alobalu. Pokud je správně upečená, půjde vám její dužnina velmi jednoduše vytahovat vidličkou ve formě pěkných provázků - “špaget”. Tyto špagety dávejte rovnou do pánve s omáčkou, ale nijak zuřivě je nevmíchávejte - nechte je tam ve formě hnízd, aby se zbytečně neporušila jejich pěkná struktura. Lehce obojí promícháte jen při nandavání na talíř, při kterém se vám špagety s omáčkou přirozeně promíchají. Na talíři postrouhejte parmazánem a ozdobte lístky čerstvého tymiánu a petrželkou.

Tip: Uvařené půlky dýní použijte, aniž byste odstraňovali slupku a připravenou omáčku či náplň umístěte přímo do nich.

Čevapčiči s domácím ajvarem

Suroviny:

1,2 kg jemně mletého masa v poměru 3:1 hovězí (nejlépe stejný díl hovězí plece, krku a boku) a vepřové plece nebo nakrájené na kostky

sůl a čerstvě mletý černý pepř

1 - 2 lžičky koření čubrica

50 - 100 ml minerálky perlivé

1 lžička jedlé sody

rostlinný olej na potření

1 velká cibule, nakrájená najemno

4 balkánské chleby (placky) nebo pita chleby

pár listů salátu k podávání

kajmak a ajvar k podávání

Postup:

Smíchejte 2 –3 krát semleté maso se solí a čubricou. Přidejte trošku minerální vody a sodu. Dobře promíchejte a mísu zakryjte. Nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout a pak vytvarujte malé podlouhlé válečky v dlaních nebo nastříkejte z pytlíku.

Rozpalte grilovací pánev, troubu nebo gril, lehce ho potřete olejem a grilujte nebo upečte v troubě nebo na pánvi s minimem oleje. Podávejte v rozkrojeném balkánském chlebu. Můžete ho předem prohřát na grilu přímo na čevapčiči řeznou stranou položenou na maso, nebo ho podávejte s pita chlebem. Posypte troškou cibule a doplňte ajvarem a kajmakem

Smetanový dip

Suroviny:

125 g smetanového sýra

50 g másla, pokojové teploty

60 g sýru feta

50 ml smetany ke šlehání

1,5 lžíce zakysané smetany

Sůl dle chuti

Postup:

Všechny suroviny na smetanový dip, který nám doma bude suplovat tradiční balkánský kajmak vložte do mísy mixeru a rozmixujte ponorným mixérem. Ochutnejte, případně dochuťte solí a odložte v chladu, přikryté.

Domácí ajvar

Suroviny:

3 kg červených špičatých paprik

100 ml oleje

sůl dle chuti

1 feferonka nebo kajenský pepř dle chuti

Postup:

Na ajvar omyjte papriky, rozložte je na mřížku nebo plechy a pečte 200 - 220 °C, dokud se na slupce neudělají černé puchýřky (nejlepší jsou opečené na grilu). Když je slupka tmavě hnědá přendejte papriky do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a klidně uložte v cedníku do druhého dne, aby z nich vykapala ještě voda.

Oloupané papriky prolisujte lisem na brambory nebo umelte v mlynku na maso.

Vše přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte a velmi pomalu vařte 2 -3 hodiny a stále míchejte. Hotovo je, až když se směs spojí a vznikne kompaktní pasta a na dně zůstává stopa po vařečce. Hrnec odstavte a po mírném zchladnutí přendejte ajvar do čistych sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit. Uzavřete víčky nebo celofánem a uložte v chladu.

Tip: Papriky klidně propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno, pokud vás láká mixér, zapomeňte na to, nemixujte je na kaši, to ajvaru nesvědčí. Paprika naopak svědčí, jsou-li upečené den předem a vykapané. Pokud ho chcete skladovat déle, zavařte ho klasicky nebo půl hodiny v troubě při 110 C.

Tip: Receptů na čevapčiči najdete po celém Balkáně spoustu, všude je dělají trochu jinak, např. klasické sarajevské čevapčiči obsahuje 3 díly telecího masa a 1 díl jehněčího nebo skopového, jinde připravují čevapčiči jen z různých částí hovězího masa, konkrétně z hovězí plece a hovězího krku v poměru 1:1, jinde zase ze zadního hovězího (telecího), vepřové plece a jehněčího v poměru 3:2:1. Připravte je tedy, z toho, co máte rádi, zásadou je, aby bylo maso kvalitní, čerstvé a žádné zbytky a flaksy. Chorvaté ho tvarují kovovou trubičkou a pak grilují.

Citronová pěna s medovým ovocem

Suroviny:

4 žloutky

5 lžic moučkového cukru

1 lžíce vanilkového cukru

1 lžička strouhané citronové kůry

šťáva ze dvou menších citronů

400 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

drobné barevné sezónní ovoce, větší kusy pokrájené

1 lžíce medu

hrst malých lístků meduňky nebo máty

strouhaná kůra z bio citronu na ozdobu

Postup:

V misce si metličkou vyšlehejte žloutky s cukrem. Pak do směsi vmíchejte citronovou kůru a šťávu, misku postavte do většího hrnce s troškou horké vody a šlehejte, dokud žloutky nezhoustnou - voda v lázni by se neměla prudce vařit, jinak se vám vajíčka srazí. Postupujte tedy pomalu a na mírném plameni, bude to trvat kolem deseti minut (začínejte opatrně na mírném plameni - když budete pěnu dělat potřetí, budete už mazák a budete vědět, co si můžete dovolit - pak to půjde rychleji). Když uvidíte, že se vám vytvořil hebký krém, máte hotovo. Pak misku vyndejte z vodní lázně a ještě občas prošlehejte, než směs zchladne. Bude pak ještě o něco pevnější.

Pak si ušlehejte šlehačku (nemusí být úplně tuhá, stačí hustota podobná žloutkové směsi) a opatrně po kouskách ji zašlehejte do vychladlé žloutkové směsi. Tu pak rozdělte do hezkých širších skleniček a dejte alespoň na hodinu vychladit do chladničky. Před podáváním na pěnu kápněte trochu medu a ozdobte ji ovocem, lístkem meduňky nebo máty a podávejte.

Tip: Pokud použijete ovoce krájené na kousky, smíchejte ho v misce s medem a pak ho rozdělte na poháry.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 1. 2025

Nejenže chcete žít naplno každou vteřinu, ale také cítíte potřebu zanechat ve světě, ve kterém žijete, svou zvláštní stopu. V životě prostě musíte být kreativní, Berani. Nemůžete si pomoci. Ten skvělý projekt, o kterém už nějakou dobu přemýšlíte, právě začíná nabývat obrysy. Dnes možná najdete některé materiály, které jste potřebovali k tomu, aby se věci skutečně daly do pohybu. Finanční dar nebo dar něčího času? Něčí štědrost by vám mohla opravdu zlepšit den.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.