Seriály a filmy

19. listopadu 2016 18:03

Karolína, domácí kuchařka: Doma je hezky

Karolína, domácí kuchařka: Doma je hezky

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Sýrová terina s ořechy, sušeným ovocem

Suroviny:

350 - 400 g gorgonzoly dolce

250 g mascarpone

3 lžíce jader vlašských ořechů, nasekaných na větší kousky a orestovaných

2 lžíce lískových ořechů, nahrubo překrájených a orestovaných

3 lžíce sušených meruněk, propláchnutých, osušených a pokrájených

Hrst sušených fíků a datlí, část pokrájených a část k podávání

2 snítky čerstvého tymiánu

1 lžička medu

čerstvě drcený barevný pepř

(k podávání pečivo, políček)

Postup:

Všechny ořechy překrájejte nahrubo a nasucho orestujte na pánvi, mají výraznější chuť. Odtavte a nechte vychladnout. Meruňky opláchněte horkou vodou, osušte, nakrájejte nadrobno. Menší polovinu fíků a datlí také pokrájejte na kousky.

Asi 150 g mascarpone promíchejte v misce s ořechy, meruňkami, s menší částí datlí a fíků, pepřem a medem.

V druhé misce smíchejte zbytek mascarpone s kousky gorgonzoly.

Formu vyložte potravinovou fólií tak, aby vám na stranách přečnívala. Na dno dejte vrstvu utvořenou z poloviny sýrové směsi, na ni vrstvu ořechovo-ovocné směsi a zakončete další sýrovou vrstvou. Zakryjte přečnívající fólií a dejte na několik hodin do chladničky.

Před podáváním odkryjte horní část fólie znovu do stran a terinu opatrně vyklopte na prkénko. Podávejte se zbylými datlemi, fíky, tymiánem. Doplňte polníčkem, pečivem a čatný, chcete-li.

Tip: Na jaře a v létě nahraďte datle a fíky mladými světlými lístky fialek, sedmikrásek, bršlice, řebříčku, kontryhele, maliní a jiných oblíbených jedlých divokých bylin

Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu

Suroviny:

1 větší špagetová dýně - na stole

4 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

2 červené cibule

2 červené cibule

cca 200 grilovací klobásy, nejlépe italské salsiccia nebo naše vinná klobása (nebo i taliány apod.)

6 větších hnědých žampiónů (cca 250 g

po 1 snítce rozmarýnu a tymiánu

1 čerstvý list šalvěje nebo i trochu sušené

200 ml smetany 33%

150 ml bílého vína

listy petrželky na posypání

Postup:

Špagetovou dýni rozkrojte na poloviny, vyndejte semínka (schovejte si je, výborně se vylupují a zobou večer u filmu), vnitřek potřete dvěma lžícemi olivového oleje a osolte, zabalte do alobalu a dejte péct rozkrojenou stranou nahoru do trouby na 200°C. Pečte 45 minut a mezitím si připravte omáčku.

V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, cibuli nakrájejte na kolečka, opečte je cca 3 minuty na oleji, pak přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opékejte dalších několik minut, dokud není klobása pěkně opečená. Pak teprve přidejte očištěné žampiony pokrájené na plátky a opékejte několik minut, až se z žampionů vypeče voda a získají zlatavou barvu, zalijte trochou bílého vína, nechte vyvařit. Zalijte smetanou, nechte pár minut prohřívat dokud se trochu nezredukuje, a ve chvíli kdy budete mít správně hustou omáčku, máte hotovo.

Upečenou dýni opatrně vybalte z alobalu. Pokud je správně upečená, půjde vám její dužnina velmi jednoduše vytahovat vidličkou ve formě pěkných provázků - “špaget”. Tyto špagety dávejte rovnou do pánve s omáčkou, ale nijak zuřivě je nevmíchávejte - nechte je tam ve formě hnízd, aby se zbytečně neporušila jejich pěkná struktura. Lehce obojí promícháte jen při nandavání na talíř, při kterém se vám špagety s omáčkou přirozeně promíchají. Na talíři postrouhejte parmazánem a ozdobte lístky čerstvého tymiánu a petrželkou.

Tip: Uvařené půlky dýní použijte, aniž byste odstraňovali slupku a připravenou omáčku či náplň umístěte přímo do nich.

Čevapčiči s domácím ajvarem

Suroviny:

1,2 kg jemně mletého masa v poměru 3:1 hovězí (nejlépe stejný díl hovězí plece, krku a boku) a vepřové plece nebo nakrájené na kostky

sůl a čerstvě mletý černý pepř

1 - 2 lžičky koření čubrica

50 - 100 ml minerálky perlivé

1 lžička jedlé sody

rostlinný olej na potření

1 velká cibule, nakrájená najemno

4 balkánské chleby (placky) nebo pita chleby

pár listů salátu k podávání

kajmak a ajvar k podávání

Postup:

Smíchejte 2 –3 krát semleté maso se solí a čubricou. Přidejte trošku minerální vody a sodu. Dobře promíchejte a mísu zakryjte. Nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout a pak vytvarujte malé podlouhlé válečky v dlaních nebo nastříkejte z pytlíku.

Rozpalte grilovací pánev, troubu nebo gril, lehce ho potřete olejem a grilujte nebo upečte v troubě nebo na pánvi s minimem oleje. Podávejte v rozkrojeném balkánském chlebu. Můžete ho předem prohřát na grilu přímo na čevapčiči řeznou stranou položenou na maso, nebo ho podávejte s pita chlebem. Posypte troškou cibule a doplňte ajvarem a kajmakem

Smetanový dip

Suroviny:

125 g smetanového sýra

50 g másla, pokojové teploty

60 g sýru feta

50 ml smetany ke šlehání

1,5 lžíce zakysané smetany

Sůl dle chuti

Postup:

Všechny suroviny na smetanový dip, který nám doma bude suplovat tradiční balkánský kajmak vložte do mísy mixeru a rozmixujte ponorným mixérem. Ochutnejte, případně dochuťte solí a odložte v chladu, přikryté.

Domácí ajvar

Suroviny:

3 kg červených špičatých paprik

100 ml oleje

sůl dle chuti

1 feferonka nebo kajenský pepř dle chuti

Postup:

Na ajvar omyjte papriky, rozložte je na mřížku nebo plechy a pečte 200 - 220 °C, dokud se na slupce neudělají černé puchýřky (nejlepší jsou opečené na grilu). Když je slupka tmavě hnědá přendejte papriky do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a klidně uložte v cedníku do druhého dne, aby z nich vykapala ještě voda.

Oloupané papriky prolisujte lisem na brambory nebo umelte v mlynku na maso.

Vše přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte a velmi pomalu vařte 2 -3 hodiny a stále míchejte. Hotovo je, až když se směs spojí a vznikne kompaktní pasta a na dně zůstává stopa po vařečce. Hrnec odstavte a po mírném zchladnutí přendejte ajvar do čistych sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit. Uzavřete víčky nebo celofánem a uložte v chladu.

Tip: Papriky klidně propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno, pokud vás láká mixér, zapomeňte na to, nemixujte je na kaši, to ajvaru nesvědčí. Paprika naopak svědčí, jsou-li upečené den předem a vykapané. Pokud ho chcete skladovat déle, zavařte ho klasicky nebo půl hodiny v troubě při 110 C.

Tip: Receptů na čevapčiči najdete po celém Balkáně spoustu, všude je dělají trochu jinak, např. klasické sarajevské čevapčiči obsahuje 3 díly telecího masa a 1 díl jehněčího nebo skopového, jinde připravují čevapčiči jen z různých částí hovězího masa, konkrétně z hovězí plece a hovězího krku v poměru 1:1, jinde zase ze zadního hovězího (telecího), vepřové plece a jehněčího v poměru 3:2:1. Připravte je tedy, z toho, co máte rádi, zásadou je, aby bylo maso kvalitní, čerstvé a žádné zbytky a flaksy. Chorvaté ho tvarují kovovou trubičkou a pak grilují.

Citronová pěna s medovým ovocem

Suroviny:

4 žloutky

5 lžic moučkového cukru

1 lžíce vanilkového cukru

1 lžička strouhané citronové kůry

šťáva ze dvou menších citronů

400 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

drobné barevné sezónní ovoce, větší kusy pokrájené

1 lžíce medu

hrst malých lístků meduňky nebo máty

strouhaná kůra z bio citronu na ozdobu

Postup:

V misce si metličkou vyšlehejte žloutky s cukrem. Pak do směsi vmíchejte citronovou kůru a šťávu, misku postavte do většího hrnce s troškou horké vody a šlehejte, dokud žloutky nezhoustnou - voda v lázni by se neměla prudce vařit, jinak se vám vajíčka srazí. Postupujte tedy pomalu a na mírném plameni, bude to trvat kolem deseti minut (začínejte opatrně na mírném plameni - když budete pěnu dělat potřetí, budete už mazák a budete vědět, co si můžete dovolit - pak to půjde rychleji). Když uvidíte, že se vám vytvořil hebký krém, máte hotovo. Pak misku vyndejte z vodní lázně a ještě občas prošlehejte, než směs zchladne. Bude pak ještě o něco pevnější.

Pak si ušlehejte šlehačku (nemusí být úplně tuhá, stačí hustota podobná žloutkové směsi) a opatrně po kouskách ji zašlehejte do vychladlé žloutkové směsi. Tu pak rozdělte do hezkých širších skleniček a dejte alespoň na hodinu vychladit do chladničky. Před podáváním na pěnu kápněte trochu medu a ozdobte ji ovocem, lístkem meduňky nebo máty a podávejte.

Tip: Pokud použijete ovoce krájené na kousky, smíchejte ho v misce s medem a pak ho rozdělte na poháry.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 5. 2024

Berani, při prohlížení fotoalb, přestavování nábytku a vzpomínání na minulé časy můžete pocítit nostalgii. V mysli se vám vybaví emocionální události, se kterými jste se v době, kdy se staly, možná ještě plně nevyrovnali. Staré pocity, o kterých jste si mysleli, že jsou pryč, by se mohly vynořit a vehnat vám slzy do očí. Upřímně se těmto pocitům postavte čelem nyní, místo abyste je zase na další desetiletí někam nacpali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.