26. listopadu 2016 18:02
Karolína, domácí kuchařka: Když přituhuje
Karolína, domácí kuchařka: Když přituhuje
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.
Slepičí polévka se strouháním
Suroviny:
1 slepice, nejlépe chlazená
4 lžičky soli
5 kuliček pepře
1 bobkový list
špetka mletého zázvoru
1 pěkná cibule
2 větší mrkve
cca celeru (mělo by ho být o něco více než mrkve)
2 petržele
pórku
1 lžíce másla
100 g hrášku, mraženého
nasekané zelené natě – pažitka, petrželka a celer dle chuti
Na strouhání:
120 g hrubé mouky
1 vejce
Postup:
Slepici rozdělte na porce, vložte do velkého hrnce, zalijte cca 3 l studené vody, osolte, přidejte všechno koření a dejte na mírný plamen. Pak si z každého druhu zeleniny kromě hrášku oddělte polovinu a tu očistěte a pokrájejte na větší kusy. Vložte je do vody ke slepici a vše společně velmi mírným varem vařte cca 4 hodiny.
Po 4 hodinách vyndejte z polévky maso a zeleninu - zeleninu vyhoďte, je rozblácená a to nejlepší ze sebe vydala (já ji ale často přesto sním, nemůžu odolat). Maso oberte z kostí a nakrájejte na kostičky. Bude ho spousta, takže vám ještě zbude na rozemletí do knedlíčků či rizota. Vývar přeceďte do jiného hrnce, abyste se zbavili nečistot.
Zbylou zeleninu (opět kromě hrášku) očistěte, nakrájejte ji na menší kousky a opečte ji dozlatova na pánvi na másle. Takto opečenou zeleninu přidejte do přeceděného vývaru. Vložte tam i pokrájené kostičky masa (část vývaru i masa si můžete odložit - viz Tip) a opět přiveďte k varu. Měla by se vařit 5 -10 minut, cca v polovině tohoto času do polévky zavařte i strouhání:
V misce si smíchejte hrubou mouku a vejce. Vypracujte pevné a hladké těsto a udělejte z něj kouličku, pokud by nedržela pohromadě, přidejte lžíci vody (každá mouka je jinak suchá a nechte ho klidně půl hodiny zabalené ve folii odpočinout, chcete-li). Kouličku pak nastrouhejte na hrubém struhadle - buď přímo do polévky, nebo na pečící papír. Druhou možnost považuji za pohodlnější, neopaříte si ruku a polovinu zavářky si můžete schovat na příště, stačí strouhání usušit jako nudle a uložit ve sklenici. Konečně přidejte i hrášek. Vařte cca 5 minut a podávejte posypanou pažitkou nebo petrželkou.
Tip: Vývaru, který nepoužijete, můžete zamrazit bud do kostek ve tvořítku na led nebo v plastové misce. Zamrazit můžete i vařené maso nebo z něj můžete připravit masové knedlíčky, rizoto apod.
Jemná daňčí svíčková
Suroviny:
800 g daňčího masa z kýty
80 g uzeného špeku
2 lžíce másla
1 lžíce sádla
2 mrkve + stejně velký kus celeru
1 velká cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
2 snítky rozmarýnu
3 snítky tymiánu
kousek citronové kůry
4 lžíce třtinového cukru
200 ml bílého vína
1 lžíce plnotučné hořčice
3 bobkové listy
5 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
2 kuličky jalovce
200 ml smetany na šlehání
Citron a brusinková zavařenina k podávání, nemusí být
Postup:
Maso prošpikujte tenkými proužky špeku: udělejte v něm úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček špeku. Maso osolte a opepřete.
Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo, pak přidejte do kastrolu nastrouhanou zeleninu a opečte ji cca 3 minuty, až se rozvoní. Pak přidejte i cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, cukr, kousek žluté části citronové kůry a ještě několik minut opékejte. Když vše bude příjemně karamelově vonět, pak přidejte maso a zbytek špeku. Opečte ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodou nebo vývarem, tak aby bylo maso téměř ponořené, vložte koření (všechno najednou např. v sítku na čaj, aby se vám snadno vyndavalo před mixováním) a nechte na mírném plameni dusit cca 2 hodiny - dokud maso není měkké. Když je měkké, vyndejte maso ven, z omáčky vyjmeme i koření a lehce ji promixujeme (nebo klidně dohladka - já mám však radši nahrubo). Omáčku ochutnejte a dochuťte, můžete klidně okyselit troškou octa nebo citronové štávy, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, ale já ho nepoužívám. Pokud je omáčka po promixování málo hustá, nechte ji ještě trochu odvařit. Maso nakrájejte na plátky a dejte ho do hotové omáčky zpět prohřát a podávejte s houskovým knedlíkem, nejlépe brusinkovým z hrnečku.
Houskový knedlík s brusinkami vařený v hrnku
Suroviny:
2 hrnky hrubé mouky
sůl
2 hrnky mléka
2 žloutky
2 hrnky nakrájených housek nebo rohlíků, polotvrdých (asi 2 dny staré)
2 lžíce usekané petrželky
2 pořádné lžíce sušených brusinek, propláchnutých a usušených
2 bílky
změklé máslo na vymazání hrnků
hrubá mouka na vysypání hrnků
Postup:
Pět čtvrtlitrových rovných hrnků vymažte důkladně změklým máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte prosetou hrubou mouku, trochu soli, mléko, žloutky a umíchejte hladké řídké těsto. Do těsta vmíchejte nakrájenou housku, petrželku a brusinky (jsou–li velké , klidně je trochu překrájejte). Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
Těsto rozdělte lžící do připravených hrnků. Plňte je kousek pod okraj, zhruba do tří čtvrtin, kousek pod okraj. Hrnky naskládejte těsně vedle sebe do širokého velkého kastrolu nebo vysokého pekáče, nalijte okolo nich vroucí vodu, aby sahala do poloviny až tří čtvrtin výšky hrnků. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a vařte 22 minut přesně od začátku varu. Poté zkuste, jsou –li uvařené. Vyjměte jeden hrnek, kulatým nožem objeďte knedlík kolem stěn a vyklopte ho na prkénko. Rozkrojte ho uprostřed nití. Je-li i uprostřed těsto pevné a není mazlavé, vyjměte všechny hrnečky pomocí utěrky či chňapky na pracovní plochu a nechte je minutu dvě zchladnout, a pak je také vyklopte, stejně jako zkušební knedlík.
Šišky postavte na prkénko a nakrájejte je bílou nití na plátky silné 1,5 – 2 cm. Plátky naskládejte do mísy, přikryjte utěrkou, a co nejdříve podávejte.
Tip: Knedlíky můžete po vychladnutí ohřát na páře, stejně jako jiné druhy knedlíků.
Nakrájenou housku předem nasucho nebo na másle opéct a do těsta. Nemáte-li kastrol se silným dnem a nejste-li si jisti odolností hrnků, rozložte na dno kastrolu raději utěrku nebo použijte děrovanou podložku.
Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem
Suroviny:
8 malých kulatých řep (nebo 16 mini bulv)
200 g tučného tvarohu
cca 5 cm kousek čerstvého křenu
3 stroužky česneku
80 ml olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
150 g loupaných semínek, např. kombinace dýňových, slunečnicových a lněných, možno i sezam, ořechy atd.
čerstvý tymián na ozdobu
svěží malé lístky řepy nebo rukoly k podávání
Postup:
Troubu rozpalte na 200°C, řepy omyjte, osušte a každou zabalte natěsno do alobalu. Vložte je do pekáčku nebo plech a pečte hodinu až hodinu a půl (podle velikosti řepy).
Mezitím si připravte dip: Polovinu oleje smíchejte s tvarohem, solí, pepřem, očištěným a nastrouhaným křenem a prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli. Když je řepa upečená, poznáte to také tak, že jde lehce propíchnout špejlí, opečte si nasucho na pánvi směs semínek. Stačí minuta, než se semínka rozvoní. Dají se péct i spolu s řepou v troubě, ale takto je máte lépe pod kontrolou.
Pečenou řepu rozbalte, propíchejte špejlí nebo vidličkou, aby vyšla pára a nechte chvíli zchladnout. Jakmile to jde, řepy oloupejte. Nakrájejte je na klínky či plátky, rozložte na talíř, zakapejte zbylým olejem, poprašte solí, rovnoměrně je posypte semínky a doplňte bohatou dávku dipu a lístky rukoly nebo řepy. Ozdobte tymiánem a podávejte.
Tip: Zcela malé řepy velikosti golfového míčku pečete asi půl hodiny, větší, v průměru kolem 5 cm kolem hodiny. Vybírejte na omak tvrdé a pevné, nepoškozené bulvy.
Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu
Suroviny:
2 vejce
250 g hladké mouky
500 ml mléka
2 lžíce vanilkového cukru
špetka soli
cca 4 lžíce másla
Na náplň:
8 středních jablek
4 lžíce másla
4 lžíce třtinového cukru
1 rovná lžička soli
špetka mleté skořice
špetka drceného hřebíčku
1 lžička mletého zázvoru
50 ml vodky nebo ovocné pálenky - např. jablkovice, špendlíkovice, meruňkovice apod.
K podávání:
kysaná smetana, moučkový cukr, lístky čerstvé meduňky
Postup:
Z vajíček, mouky, mléka, cukru a soli vyšlehejte tekuté těstíčko a nechte ho cca půl hodiny odpočívat.
Mezitím si připravte jablka: Jablka i se slupkou rozčtvrťte a nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky, vykrojte jen jándřince. Na hluboké pánvi si rozpusťte máslo, přidejte jablka, posypejte je cukrem, solí a kořením a nechce na mírném plameni opékat cca 5 minut, až budou pěkně zlatavá a změklá, ale stále budou držet pohromadě. Pak je zalijte vodkou a nechte už jen projít varem a odstavte. Zakryjte pokličkou a upečte palačinky.
Před každou palačinkou rozpusťte na rozehřáté pánvi lžičku másla, pak na pánev nalijte přiměřenou sběračku těsta (naběračku volte takovou, aby byly palačinky tenké), rozlijte ji po celé pánvi a opečte ji z obou stran. Stejně postupujte se všemi palačinkami. Hotové odkládejte na velký talíř či mísu pod poklici, aby nevychladly.
Palačinky plňte jablkovou náplní, pak je přeložte na čtvrtiny, poprašte moučkovým cukrem a talíře ozdobte kopečkem kysané smetany s lístkem čerstvé meduňky.
Autorka receptů: Karolína Kamberská