Seriály a filmy

12. listopadu 2016 18:02

Karolína, domácí kuchařka: Podzimní návštěva

Karolína, domácí kuchařka: Podzimní návštěva

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Paštičky z listového těsta s uzenou rybou

Suroviny:

500 g chlazeného listového těsta (cca 1 balení)

trochu hladké mouky na vál

1 vejce

Na náplň:

200 g mascarpone

100 g kysané smetany

2 lžíce citronové šťávy

2 šalotky, najemno

sůl a čerstvě mletý pepř

200 g uzené ryby, např. úhoř, kapr nebo makrela, bez kostí a kůže

Na pesto:

3 hrsti oprané rukoly

100 ml olivového oleje

1 stroužek česneku, oloupaný a překrojený

30 g mletých loupaných mandlí

špetka soli (nemusí být – podle chuti)

20 g strouhaného parmazánu (nebo nakrájeného na malé kostičky)

Budete potřebovat dvě kulatá vykrajovátka jedno o průměru přibližně 6-7cm - jedno z nich cca o 1 cm menší. Větším vykrojte kolečka z rozváleného plátu listového těsta kolečka, a tím menším vykrojte střed z poloviny z nich. Pak natřete plná kolečka rozšlehaným vajíčkem, na ně položte ta s vykrojeným vnitřkem, a i ta potom potřete vajíčkem. Nemá cenu se pokoušet na situaci vyzrát tím, že si hned na začátku natřete celý plát - s potřeným těstem by se vám pak špatně manipulovalo.

Takto vytvořené “paštičky” dejte péct na cca 10 minut do trouby, kterou jste si vyhřáli na 210°C. Po deseti minutách by měly být krásně zlatavé. Pak plech vyndejte z trouby a paštičky nechte vychladnout. Většinou mají malinko vyboulený prostředek, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl “komínek”, do kterého přijde pomazánka.

Mezitím si připravte náplň - všechny přísady smíchejte v misce, jen rybu předtím prohmatejte prsty, abyste objevili případné zapomenuté kůstky. Vznikne lahodná rybí pomazánka.

Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a promixujte, až vám vznikne hladká pasta.

Vychladlé paštičky plňte rybí pomazánkou tak, aby nahoře trochu vykukovala. Střed pomazánky ozdobte vrchovatou lžičkou pesta. Rozkrojte cherry rajčátko a do kopečku pesta zapíchněte řez rajčátka, pár tenkých koleček šalotky a drobný lístek rukoly (nebo třeba tymiánu, záleží na vás).

Miminka (na dětskou oslavu)

Suroviny:

1 balení listového těsta cca 500 g nebo 4 pláty rozváleného

500 g malých koktejlových párečků

1 vejce na potření

sezamová semínka na posypání

Postup:

Listové těsto rozválejte na tenký plát, ten rozkrájejte na čtverce o hraně cca 10 cm. Uhlopříčně na každý čtverec položte páreček (máte-li delší, rozdělte je napůl) a tři strany přeložte tak, jako byste balili miminko do zavinovačky - aby mu koukala jen “hlavička”. Tedy nejprve zakryjte “nožičky”, pak přehněte obě boční strany a stlačte k sobě. Zavinovačky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte sezamovým semínkem. Troubu rozpalte na 200°C a miminka nechte upéct, až bude zavinovačka zlatavá. Bude to trvat cca 15 minut.

Musaka

Suroviny:

6 lžic olivového oleje

2 menší cibule, na kostičky

300 g mletého jehněčího nebo hovězího masa

špetka mleté skořice

špetka drceného římského kmínu

cca 2 lžičky sušeného oregana

3 stroužky česneku, na plátky

400 g zavařených rajčat

sůl a čerstvě mletý pepř

cca 100 ml hutného červeného vína

2 menší lilky

5-6 brambor (podle velikosti)

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

cca 100 ml mléka

100 ml smetany ke šlehání

špetka mletého muškátového oříšku

30 g parmazánu

bílý chléb k podávání, lze vynechat

Postup:

Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Míchejte a krátce opékejte, aby se koření rozvonělo a česnek se nepřichytil. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat. Občas zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje, když tak podlijte ještě troškou vína.

Mezitím si rozpalte troubu na 180°C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír cca na 20 minut péct o trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).

Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte materiál (záleží to i na velikosti vaší zapékací misky). Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150°C (horkovzduch) nebo 170°C.

V kastrůlku si rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku - pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem.

Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedněte na 180°C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200°. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Po upečení nechte ještě minimálně pět minut odpočívat, aby se musaka dala lépe krájet.

Tip: Podávejte jen tak nebo třeba s bílým chlebem na vytření šťávy, tzatziki nebo šopským salátem.

Nejlepší je samozřejmě musaka z jehněčího masa. Protože ale v našich končinách je jehněčí vzácné a drahé, málokdy se odhodlám ho pomlít, když už ho seženu. Hovězí maso je dobrá alternativa.

Pečené plněné brambory

Suroviny:

4 velké brambory na pečení (škrobovité), asi 10 cm dlouhé

rostlinný olej na potření brambor

mořská sůl

4 lžičky másla

Na tuňákovou náplň:

100 g čerstvého přírodního sýra nebo lučiny

2 lžíce kysané smetany nebo 2 dobré majonézy

80 -100 g tuňáka v oleji

1 jarní cibulka s natí, nakrájená na tenké plátky

hrst čerstvých bylin (hladkolistá petrželka, kopr, libeček, apod.)

sůl a čerstvě mletý pepř

1 -2 lžíce citronové šťávy

malá hrst rukoly, žlutá paprika a/nebo vařené vejce k podávání

Na fazolovou náplň:

2 lžíce oleje

1 cibule, nejlépe bílá, na půlplátky jemné

2 velké stroužky česneku, nasekané

400 g konzerva černých fazolí nebo 1,5 hrnku uvařených černých fazolí

200 g konzervovaných rajčat, domácích

chilli omáčka podle chuti

menší svazek čerstvého koriandru

50 g čedaru, hrubě strouhaného

2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany

sušené chilli na dochucení

1 malé avokádo na plátky, čerstvá chilli paprička, klínky citronu k podávání

Postup:

Rozpalte troubu na 200 C. Brambory vydrhněte kartáčkem, osušte a propíchejte na několika místech vidličkou. Při pečení z nich tak bude moci unikat pára. Slupku brambor potřete olejem, položte je na mřížku nebo na plech a dejte je péct do trouby na 60 – 90 minut, podle velikosti brambor. Pečte doměkka, středem brambory by měla hladce projet špejle.

Mezitím připravte náplně. V misce promíchejte sýr, smetanu nebo majonézu, slitého tuňáka, nakrájenou cibulku a většinu bylin (část si nechte na ozdobu). Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Zakryjte a uložte v chladu.

Na fazole v pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte slité, propláchnuté a okapané fazole a osmahněte je. Přilijte rajčata, chilli omáčku dle chuti, jemně nasekané měkké stonky koriandru a osolte a opepřete. Vařte na mírnějším ohni 10 - 15 minut bez poklice. Dochuťte, je-li třeba a stáhněte z ohně.

Sýr nastrouhejte nahrubo. Upečené brambory vyjměte z trouby a každou bramboru svrchu podélně uprostřed nařízněte. Bramboru stlačte špičkami proti sobě, aby se brambora rozšklebila – otevřela. Do každé brambory dejte lžičku másla a když se rozpustí polovinu brambor naplňte tuňákem a ozdobte cibulkou a doplňte lístky rukoly, plátky papriky a/nebo uvařeným vejcem. Zbylé brambory naplňte fazolemi, ozdobte lístky koriandru, smetanou, chilli a doplňte plátky avokáda, nasekanou chilli papričkou, klínky citronu a zbylým koriandrem.

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami

Suroviny:

300 g špaldové mouky

70 g třtinového cukru

špetka mořské soli

200 g másla

2 žloutky

3 lžíce studené vody

Náplň:

6 hrušek, šťavnatých a sladkých

150 g čokolády hořké 50%

2 lžíce másla

cca 80 ml smetany na šlehání

50 g moučkového cukru

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého kardamomu

1 lžička mletého zázvoru

3 lžíce kakaa holandského typu

2 velká vejce

1 lžíce hladké mouky - může být také špaldová Karolíno?

Postup:

Nejprve si připravte těsto: Do mísy dejte mouku, sůl a třtinový cukr, promíchejte, přidejte studené máslo pokrájené na plátky a nejprve zpracovávejte nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu, promíchejte, a rukama rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho to potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočívat do chladničky.

Hrušky oloupejte (v případě tohoto hebkého koláče je jejich tužší slupka opravdu na škodu), rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte na tenké plátky.

Vychlazené těsto rozválejte na mírně pomoučeném vále na kolo o něco větší, než je vaše koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte hezké okraje (nestresujte se, pokud se vám někde potrhá, křehké těsto se dá snadno záplatovat). Okraje by měly být vysoké cca 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Dno koláče několikrát propíchejte vidličkou. Dejte ho předpéct do trouby rozehřáté na 180°C na patnáct minut.

Mezitím si připravte čokoládovou náplň: ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s máslem a smetanou. Vedle v misce si metličkou prošlehejte obě vejce, přidejte všechno koření, kakao, cukr, mouku, vše zašlehejte metličkou. Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni vypněte, vyndejte z lázně, a po pár minutách (nesmí být horká) vmíchejte do vaječné směsi.

Předpečené těsto vyndejte z trouby, vějířovitě na něj rozložte hrušky a na ně rovnoměrně (tedy pomalu…) nalijte čokoládovou směs. Dejte péct do trouby na 180°C na cca 30 minut. Nechte vychladnout a teprve potom krájejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 12. 2024

V průběhu dne se situace bude vyvíjet ve váš prospěch. Atmosféru ovládne lehkovážná a citlivá energie. Bude pro vás snazší být sami sebou. Zvýrazní se vaše milující a pečující vlastnosti. Možná budete mít chuť nakoupit potraviny a uvařit sobě i ostatním skvělé jídlo. Rádi otevřete svůj domov a nabídnete svou pohostinnost.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.