Seriály a filmy

12. listopadu 2016 18:02

Karolína, domácí kuchařka: Podzimní návštěva

Karolína, domácí kuchařka: Podzimní návštěva

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Paštičky z listového těsta s uzenou rybou

Suroviny:

500 g chlazeného listového těsta (cca 1 balení)

trochu hladké mouky na vál

1 vejce

Na náplň:

200 g mascarpone

100 g kysané smetany

2 lžíce citronové šťávy

2 šalotky, najemno

sůl a čerstvě mletý pepř

200 g uzené ryby, např. úhoř, kapr nebo makrela, bez kostí a kůže

Na pesto:

3 hrsti oprané rukoly

100 ml olivového oleje

1 stroužek česneku, oloupaný a překrojený

30 g mletých loupaných mandlí

špetka soli (nemusí být – podle chuti)

20 g strouhaného parmazánu (nebo nakrájeného na malé kostičky)

Budete potřebovat dvě kulatá vykrajovátka jedno o průměru přibližně 6-7cm - jedno z nich cca o 1 cm menší. Větším vykrojte kolečka z rozváleného plátu listového těsta kolečka, a tím menším vykrojte střed z poloviny z nich. Pak natřete plná kolečka rozšlehaným vajíčkem, na ně položte ta s vykrojeným vnitřkem, a i ta potom potřete vajíčkem. Nemá cenu se pokoušet na situaci vyzrát tím, že si hned na začátku natřete celý plát - s potřeným těstem by se vám pak špatně manipulovalo.

Takto vytvořené “paštičky” dejte péct na cca 10 minut do trouby, kterou jste si vyhřáli na 210°C. Po deseti minutách by měly být krásně zlatavé. Pak plech vyndejte z trouby a paštičky nechte vychladnout. Většinou mají malinko vyboulený prostředek, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl “komínek”, do kterého přijde pomazánka.

Mezitím si připravte náplň - všechny přísady smíchejte v misce, jen rybu předtím prohmatejte prsty, abyste objevili případné zapomenuté kůstky. Vznikne lahodná rybí pomazánka.

Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a promixujte, až vám vznikne hladká pasta.

Vychladlé paštičky plňte rybí pomazánkou tak, aby nahoře trochu vykukovala. Střed pomazánky ozdobte vrchovatou lžičkou pesta. Rozkrojte cherry rajčátko a do kopečku pesta zapíchněte řez rajčátka, pár tenkých koleček šalotky a drobný lístek rukoly (nebo třeba tymiánu, záleží na vás).

Miminka (na dětskou oslavu)

Suroviny:

1 balení listového těsta cca 500 g nebo 4 pláty rozváleného

500 g malých koktejlových párečků

1 vejce na potření

sezamová semínka na posypání

Postup:

Listové těsto rozválejte na tenký plát, ten rozkrájejte na čtverce o hraně cca 10 cm. Uhlopříčně na každý čtverec položte páreček (máte-li delší, rozdělte je napůl) a tři strany přeložte tak, jako byste balili miminko do zavinovačky - aby mu koukala jen “hlavička”. Tedy nejprve zakryjte “nožičky”, pak přehněte obě boční strany a stlačte k sobě. Zavinovačky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte sezamovým semínkem. Troubu rozpalte na 200°C a miminka nechte upéct, až bude zavinovačka zlatavá. Bude to trvat cca 15 minut.

Musaka

Suroviny:

6 lžic olivového oleje

2 menší cibule, na kostičky

300 g mletého jehněčího nebo hovězího masa

špetka mleté skořice

špetka drceného římského kmínu

cca 2 lžičky sušeného oregana

3 stroužky česneku, na plátky

400 g zavařených rajčat

sůl a čerstvě mletý pepř

cca 100 ml hutného červeného vína

2 menší lilky

5-6 brambor (podle velikosti)

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

cca 100 ml mléka

100 ml smetany ke šlehání

špetka mletého muškátového oříšku

30 g parmazánu

bílý chléb k podávání, lze vynechat

Postup:

Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Míchejte a krátce opékejte, aby se koření rozvonělo a česnek se nepřichytil. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat. Občas zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje, když tak podlijte ještě troškou vína.

Mezitím si rozpalte troubu na 180°C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír cca na 20 minut péct o trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).

Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte materiál (záleží to i na velikosti vaší zapékací misky). Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150°C (horkovzduch) nebo 170°C.

V kastrůlku si rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku - pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem.

Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedněte na 180°C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200°. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Po upečení nechte ještě minimálně pět minut odpočívat, aby se musaka dala lépe krájet.

Tip: Podávejte jen tak nebo třeba s bílým chlebem na vytření šťávy, tzatziki nebo šopským salátem.

Nejlepší je samozřejmě musaka z jehněčího masa. Protože ale v našich končinách je jehněčí vzácné a drahé, málokdy se odhodlám ho pomlít, když už ho seženu. Hovězí maso je dobrá alternativa.

Pečené plněné brambory

Suroviny:

4 velké brambory na pečení (škrobovité), asi 10 cm dlouhé

rostlinný olej na potření brambor

mořská sůl

4 lžičky másla

Na tuňákovou náplň:

100 g čerstvého přírodního sýra nebo lučiny

2 lžíce kysané smetany nebo 2 dobré majonézy

80 -100 g tuňáka v oleji

1 jarní cibulka s natí, nakrájená na tenké plátky

hrst čerstvých bylin (hladkolistá petrželka, kopr, libeček, apod.)

sůl a čerstvě mletý pepř

1 -2 lžíce citronové šťávy

malá hrst rukoly, žlutá paprika a/nebo vařené vejce k podávání

Na fazolovou náplň:

2 lžíce oleje

1 cibule, nejlépe bílá, na půlplátky jemné

2 velké stroužky česneku, nasekané

400 g konzerva černých fazolí nebo 1,5 hrnku uvařených černých fazolí

200 g konzervovaných rajčat, domácích

chilli omáčka podle chuti

menší svazek čerstvého koriandru

50 g čedaru, hrubě strouhaného

2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany

sušené chilli na dochucení

1 malé avokádo na plátky, čerstvá chilli paprička, klínky citronu k podávání

Postup:

Rozpalte troubu na 200 C. Brambory vydrhněte kartáčkem, osušte a propíchejte na několika místech vidličkou. Při pečení z nich tak bude moci unikat pára. Slupku brambor potřete olejem, položte je na mřížku nebo na plech a dejte je péct do trouby na 60 – 90 minut, podle velikosti brambor. Pečte doměkka, středem brambory by měla hladce projet špejle.

Mezitím připravte náplně. V misce promíchejte sýr, smetanu nebo majonézu, slitého tuňáka, nakrájenou cibulku a většinu bylin (část si nechte na ozdobu). Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Zakryjte a uložte v chladu.

Na fazole v pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte slité, propláchnuté a okapané fazole a osmahněte je. Přilijte rajčata, chilli omáčku dle chuti, jemně nasekané měkké stonky koriandru a osolte a opepřete. Vařte na mírnějším ohni 10 - 15 minut bez poklice. Dochuťte, je-li třeba a stáhněte z ohně.

Sýr nastrouhejte nahrubo. Upečené brambory vyjměte z trouby a každou bramboru svrchu podélně uprostřed nařízněte. Bramboru stlačte špičkami proti sobě, aby se brambora rozšklebila – otevřela. Do každé brambory dejte lžičku másla a když se rozpustí polovinu brambor naplňte tuňákem a ozdobte cibulkou a doplňte lístky rukoly, plátky papriky a/nebo uvařeným vejcem. Zbylé brambory naplňte fazolemi, ozdobte lístky koriandru, smetanou, chilli a doplňte plátky avokáda, nasekanou chilli papričkou, klínky citronu a zbylým koriandrem.

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami

Suroviny:

300 g špaldové mouky

70 g třtinového cukru

špetka mořské soli

200 g másla

2 žloutky

3 lžíce studené vody

Náplň:

6 hrušek, šťavnatých a sladkých

150 g čokolády hořké 50%

2 lžíce másla

cca 80 ml smetany na šlehání

50 g moučkového cukru

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého kardamomu

1 lžička mletého zázvoru

3 lžíce kakaa holandského typu

2 velká vejce

1 lžíce hladké mouky - může být také špaldová Karolíno?

Postup:

Nejprve si připravte těsto: Do mísy dejte mouku, sůl a třtinový cukr, promíchejte, přidejte studené máslo pokrájené na plátky a nejprve zpracovávejte nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu, promíchejte, a rukama rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho to potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočívat do chladničky.

Hrušky oloupejte (v případě tohoto hebkého koláče je jejich tužší slupka opravdu na škodu), rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte na tenké plátky.

Vychlazené těsto rozválejte na mírně pomoučeném vále na kolo o něco větší, než je vaše koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte hezké okraje (nestresujte se, pokud se vám někde potrhá, křehké těsto se dá snadno záplatovat). Okraje by měly být vysoké cca 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Dno koláče několikrát propíchejte vidličkou. Dejte ho předpéct do trouby rozehřáté na 180°C na patnáct minut.

Mezitím si připravte čokoládovou náplň: ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s máslem a smetanou. Vedle v misce si metličkou prošlehejte obě vejce, přidejte všechno koření, kakao, cukr, mouku, vše zašlehejte metličkou. Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni vypněte, vyndejte z lázně, a po pár minutách (nesmí být horká) vmíchejte do vaječné směsi.

Předpečené těsto vyndejte z trouby, vějířovitě na něj rozložte hrušky a na ně rovnoměrně (tedy pomalu…) nalijte čokoládovou směs. Dejte péct do trouby na 180°C na cca 30 minut. Nechte vychladnout a teprve potom krájejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 12. 2024

Pokud jde o práci, můžete být emotivnější než obvykle. Snažte se oddělit svůj citový život od každodenních povinností. Pokud se cítíte určitou prací zahlceni do té míry, že ji již nedokážete efektivně vykonávat, může to být znamení, že je třeba provést nějaké změny. Je to období zvýšené citlivosti. Udělejte vše pro to, abyste se udrželi nad vodou.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.