Karolína, domácí kuchařka: Zahradní slavnost
Karolína, domácí kuchařka: Zahradní slavnost
Koláč se sardinkami
Ingredience Těsto: 250 g hladké mouky + trochu na podsypání 120 g másla 1 vajíčko lžičky soli 2 lžíce vody Náplň: 150 g fety 100 g sardinek 2 čekankové puky (žluté) hrst baby špenátu 3 vajíčka 100 ml smetany 1 lžíce hořčice sůl a pepř špetka muškátového oříšku čerstvý tymián na ozdobu
Ingredience na salát: 5 lžic olivového oleje 1lžíce hrubozrnné hořčice 1 lžíce medu 1 stroužek česneku 3 lžíce vinného octa Sůl a pepř, listy salátu - mix salátů už v cedníku okapává na misku – opraný
Postup Mouku dejte na vál a uprostřed ní vytvořte důlek. Do něj nakrájejte máslo, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl a vodu. Vše promíchejte nejprve nožem, a když máte těsto ve formě drobenky, i rukama. Zpracujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Sardinky očistěte - odkrojte z nich všechno, co nechcete jíst (hlavičky, ocasy, případně i páteř, pokud jsou větší). Očistěte i čekankové puky - odstraňte dřevnatou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchněte, nechte okapat a pokrájejte na cca 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, operte a nechte okapat i lístky baby špenátu. Troubu si rozpalte na 160°C (horkovzduch) nebo na 180°C (klasické pečení). Těsto rozválejte na velikost o trochu větší než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložte do formy a upravte okraj. Fetu nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm. Těsto pak poklaďte kostkami fety, kousky čekanky a špenátu a paprskovitě rozložte sardinky. Smíchejte si ve velkém hrnku vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak rovnoměrně nalijte na koláč a ještě lžící trochu upravte, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Pečte dozlatova, bude to trvat cca 45 minut. Jednotlivé řezy na talíři ozdobte lístečky čerstvého tymiánu.
Burgery s červenou řepou a jemným salátem
Ingredience 2 lžíce másla 1 cibule 700 g mletého hovězího masa 1 střední červená řepa 30 g strouhanky sůl a pepř 3 lžíce křenu ve smetaně 1 vejce trošku oleje na opečení´ římský salát Salát: 3 mrkve menší hlávky čínského zelí 1 jablko 3 jarní cibulky 3 lžíce kysané smetany 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce jablečného octa lžička hrubozrnné hořčice sůl a pepř bulky nebo jiné pečivo k podávání
Postup
Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno. V hrnku si smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Pak zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit. Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Mezitím si připravte do mísy všechno ostatní - mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce. Důkladně směs promíchejte, a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejte - pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit - měla by mít docela výraznou chuť. Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky. Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, záleží, jak hodně máte rádi propečené. Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky. Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci namíchat svůj burger sám - někdo vynechá housky, někdo jiný si dá méně salátu… Pokud burgery sestavujte, dejte nejprve spodní část bulky, na ní dobře okapaný list římského salátu, opečené maso, lžičku salátu zbaveného přebytečné šťávy, ozdobte cibulkou a přiklopte druhou polovinou housky.
Věže z karamelové zmrzliny s mandlovým pískem a kávovými zrny
Ingredience: Na 2 porce: 2 kulaté máslové sušenky 4 kopečky karamelové zmrzliny (nebo ořechové, atd., dle vaší chuti, ale neměla by být ovocná) datlový sirup hrst kávových zrn v čokoládě 100 g loupaných mandlí několik lístků lichořeřišnice cca 20 ks různobarevného drobného ovoce (borůvek, malin, lesních jahod, červeného rybízu, atd.)
Postup: Mandle nasekejte v sekáčku, dokud nebudou mít strukturu písku. Pak je dejte na suchou pánev, rozpalte ji a několikrát protřeste, aby se mandlový písek mírně opražil. Nechte ho vychladnout - pokud ho budete používat už za chvíli, přesypejte ho z horké pánve na studený talíř. Nechte si také vychladit talíře na zmrzlinu, pokud máte v místnosti teplo - dezert vydrží déle pěkný. Studené talíře pak posypejte studeným mandlovým pískem. Na okraje posypané plochy dejte do prstence drobné ovoce, vystřídejte ho kávovými zrny a lístky lichořeřišnice. Poté si do středu talířku dejte kopeček zmrzliny, opatrně ho přiklopte sušenkou a na ni dejte další kopeček zmrzliny. Zmrzlinovou kupoli ozdobte datlovým sirupem a její vrcholek kávovým zrnem
Autorka receptů: Karolína Kamberská