Seriály a filmy

17. října 2015 19:00

Martina Čerňanská

Menu na cesty a na hladové návraty domů

Tentokrát si pro vás Karolína Kamberská připravila cestovní menu. Dobrůtky, které si můžete vzít s sebou na výlet, ale také recepty na jídla, která si můžete připravit předem a po návratu nemusíte ztrácet čas žádným vařením.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Kapustnica

Suroviny:2 kg kysaného zelí1 kg uzených žebírek, nasekaných50 g uzeného špeku2 hrsti sušených hub, předem namočených100 g sušených švestek, propláchnutýchcca 10 kuliček celého černého pepře6 kuliček nového koření2 bobkové listy3 cibule, nadrobno nakrájené2 lžíce sádla2 rovné lžíce mleté sladké papriky1 maďarská klobása2 - 3 stroužky česneku, prolisovanékysaná smetana a čerstvý chléb k podávánípálivá mletá paprika k podávání

Postup:Kyselé zelí propláchněte v cedníku vodou, je-li příliš kyselé a dejte ho do velkého hrnce. Spolu s nasekanými uzenými žebírky. Ty si nechte nasekat už u řezníka, tak aby se vešly pohodlně do hrnce. Zalijte vodou, aby vše bylo ponořené a přidejte nahrubo pokrájený špek, sušené houby, švestky, koření. Přiveďte k varu a vařte dokud maso neodpadává od kostí. Je -li třeba, dolijte během vaření vodu. Když je maso měkké, vyberte žebírka z hrnce, maso oberte a vraťte do polévky.

Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte ji na sádle dorůžova. Poprašte paprikou a jakmile se rozvoní – trvá to jen chvíli přidejte ji s cibulí do polévky. Nakonec přidejte i na kolečka nakrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Povařte ještě 2 -3 minuty, ochutnejte a je-li třeba dochuťte a podávejte s kysanou smetnou, chlebem a pálivou paprikou. Kqždý si ji doostří podle svého. Polévku doporučujeme uvařit den předem, kapustnica je nejlepší druhý den, když se rozleží.

Quiche s medovou cibulí a šunkou

Suroviny:250 g hladké mouky + na vál150 g másla, studeného1 vejceasi 2 lžíce ledové vodysůl

Náplň:1 - 2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje3 velké cibule, na plátky200 g vepřové uzené šunky, na kostičky, té nejvyšší kvality, např. od kosti1 lžíce medu250 ml smetany 33%sůlčerstvě mletý pepřšpetka muškátového oříšku3 velká vejce150 g tvrdého sýra, hrubě nastrouhaného, např. Gouda2 -3 snítky tymiánu na ozdobu

Postup:

Z mouky, špetky soli a studeného pokrájeného másla, si na vále nožem nebo v robotu připravte směs, podobnou drobence, přidejte vejce, pár lžic vody a spojte v těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do folie a nechte ho tak půl hodiny až hodinu odležet a ztuhnout v chladničce. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej, dejte na něj cibuli a opékejte za občasného promíchání, dokud není měkká, trvá to asi 10 -15 minut. Pak přidejte i šunku a ještě pár minut opékejte, dokud cibule nebude zlatavá a šunka prohřátá. Přidejte lžíci medu, promíchejte a ještě minutu opékejte. Odstavte z ohně a odložte na později.

Těsto vyválejte na pomoučeném válu na kulatou placku a vložte ji do koláčové formy o průměru 24 cm, ideální je když těsto trošku přesahuje přes okraje formy, protože pak je můžete podle okraje formy seříznout a koláč vypadá úhledně. Dno propíchejte vidličkou a pečte 10 –15 minut v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 stupňů, do růžova. Formu vyndejte a dokončete náplň. V misce prošlehejte smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a vejce. Šunku s cibulí rozprostřete na předpečený korpus, posypte sýrem a přelijte vaječnou směsí. Povrch posypte lístky tymiánu. Dejte zpět do trouby a pečte ještě cca 35 minut. Náplň by měla být pevná, zlatavá, ale nepečte ji déle než je to nutné - quiche by pak ztratil šťavnatost.

Nechte chvíli zchladnout a pak krájejte – je výborný teplý i studený, i druhý den.

Prima tip: Místo smetany ke šlehání můžete použít méně tučnou smetanu nebo i mléko, koláč bude také skvělý, ale se smetanou je více krémový.

Focaccia s rozmarýnem + sendvičové náplně

Suroviny:

20 g droždí v kostce1 lžička moučkového cukru500 g polohrubé mouky300 - 400 ml vlažné vodymořská sůl200 ml olivového oleje2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíce sušeného

Na tuňákovou náplň:180 g tuňáka z konzervy4 lžíce majonézy1 lžíce citronové šťávy2 jarní cibulkysůl a čerstvě drcený pepř1 lžička nasekaných kapary1 salátoví okurkapár listů pěkného salátu – např. ledového

Na cibulovou náplň:2 velké cibule, nakrájené na plátky2 lžíce olivového oleje1 lžíce cukru1-2 lžíce vinného octa, nejlépe balzamikovéhosůl a čerstvě mletý pepř150 g sýra s modrou plísní nebo ementáluhrst kuliček modrého a bílého vína1 malá hruška nebo jablko, na tenké plátky, skrojek citronu na potření ovocehrst lístků baby špenátu

Postup:

Droždí rozdrobte do mísy, zasypejte lžičkou cukru a míchejte, než se droždí rozpustí - je to hned, zvláště když máte teplou mísu. Přisypejte asi 100 g mouky a přilijte asi 100 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat v teple, dokud se na droždí neutvoří bublinky. Tak získáte kvásek.

Ke kvásku postupně - v několika dávkách - přidejte ještě 400 g mouky a 200 ml vody, poté i 2 lžičky soli a 3 lžíce olivového oleje. Vypracujte hladké těsto a nechte ho hodinu až dvě kynout, přikryté utěrkou.

Plech nebo velký pekáč s nízkým okrajem si vyložte pečicím papírem. Polovinu rozmarýnu posekejte na menší kousky a vpracujte ho do těsta. Pak dejte těsto do středu plechu, polijte ho částí zbývajícího olivového oleje, a rukama rovnoměrně vytahujte do stran. Jak těsto roztahujete, přilévejte další olej, výsledkem bude cca 3 cm vysoká placka pěkně nasáklá olivovým olejem. Tu nechte další půl hodiny kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 -250C. Focacciu ozdobte zbylými snítkami rozmarýnu a udělejte do ní sem tam důlky palcem. Dejte péct, už po 15 - 20 minutách by měla být krásně zlatavá.

Po vychladnutí foccaciu nakrájejte na díly velikosti sendviče, prokrojte a udělejte z nich sendviče z různými náplněmi.

Tuňáková: na tuňákovou majonézu slijte tuňáka z konzervy a v misce ho rozmačkejte vidličkou a prošlehejte s majonézou. Přidejte najemno nasekanou cibulku, kapary a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Sendviče naplňte listy salátu, tuňákovou majonézou, plátky okurky, Cibulová:

Na karamelizovanou cibuli rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte nakrájenou cibuli a opékejte dokud nezměkne, trvá to asi 10 -15 minut. Jakmile začne zlátnout přidejte cukr, ocet a dále opékejte , dokud nezkaramelizuje, zhruba dalších 5 – 10 minut. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Jablko či hrušku rozkrojte, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Ty potřete citronovou šťávou, aby ovoce nezhnědlo. Kuličky hroznů rozpulte a odstraňte semínka. Sendviče naplňte trochou karamelizované cibule, plátky ovoce, plátky sýra a lístky baby špenátu.

Prima tip: pokud nechcete focacciu prokrajovat, udělejte 2 tenčí placky na dva plech a ty pak spojte náplní. Zdobit ji můžete před pečením místo rozmarýnu i olivami, kousky sušených rajčat, tymiánem – záleží na vaší chuti – nebo každý kus něčím jiným.

Ořechové rohlíčky

Suroviy na asi 18 ks – 2 plechy:

250 g hladké mouky20 g droždí z kostky3 a 1/2 lžičky krupicového cukru (35 g) nebo 3 a 1/2 kostky cukru125 ml vlažného mléka2 žloutkyšpetka soli125 g tuku (polovina másla a polovina sádla nebo omegy)2 bílky na potření těsta

Na náplň:125 ml mléka1 lžíce másla60 g moučkového cukru1 sáček vanilkového cukru200 g mletých vlašských ořechů, předem opražených1 lžíce medu nebo dle chuti i o trochu více

Postup:

Do mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Posypte cukrem, zalijte trochou vlažného mléka a počkejte, až se začnou na hladině tvořit bublinky. Přidejte žloutky, špetku soli, změklý pokrájený tuk a vypracujte hladké těsto. Propracujte ho na pomoučeném vále do koule a dejte v přikryté míse na půl hodiny do lednice

Mezitím svařte v rendlíku mléko s máslem, oběma cukry. Když mléko začne vařit, vsypte ořechy, zamíchejte, vmíchejte med a vypněte. Nechte zchladnout.

Těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélníkovou placku a rozkrájejte ji na čtverce o hraně 7 -10 cm. Na střed rozdělte lžící ořechovovu náplň, a spojte kraje tak aby náplň nevytekla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte je. Šátečky rozložte na plech vyložený pečícím papírem s rozestupy několik centimetrů (použijte raději 2 plechy) , šátečky potřete prošlehaným bílkem a plechy přesuňte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte dokud nezrůžoví, trvá to asi 15 minut.

Prima tip: Kromě klasických šátečků je můžete skládat různě. Můžete vytvořit trojúhelníky nebo okraje spojit či přehnout přes sebe a vytvořit čtvercové šátečky, či okraje zakrouti a vytvořit jakési batůžky, podle toho, co je vám milejší.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 3. 2025

Člen vaší domácnosti, který se zotavuje z nemoci, by mohl ocenit vaši pomoc, Berani. Může vás to překvapit, protože služba přátelům je pro vás druhou přirozeností. Buďte si jisti, že cokoli jste dělali, mělo pro tuto osobu velký význam. Uvolněte se s vědomím, že jste milováni, žádáni a oceňováni. To vás může v budoucnu podržet.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.