Seriály a filmy

31. ledna 2015 18:20

Martina Čerňanská

Recepty pro celou rodinu od Karolíny

Tentokrát Karolína připravila opravdu pro každého něco. Kdo má chuť jen na lehkou svačinku, může vyzkoušet skvělé pomazánky a upéct domácí houstičky. Pro zapřísáhlé masožravce tu máme kuře s nádivkou a glazovanou směs špekáčků s mrkví a jako sladkou tečku dokonalý banánový triffle s perníčky.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Recepty pro celou rodinu ze sobotní epizody Čas dluhů:

Kuře se špenátovo-mandlovou nádivkou a bramborová kaše s pečeným česnekem

Suroviny:

1 celé kuře (1,5–2 kg)sůl a mletý pepř2 rohlíky nebo housky, nakrájené na kostičky1 lžíce másla + 2 plátky pod kůži1 velké nebo 2 malá vejce, zvlášť bílky a žloutkyasi 200 ml mléka30 g mandlí, oloupaných (plátky nebo nasekané)30 g anglické slaniny, nakrájené na kostičkyhrst listů špenátu, opraných a pokrájenýchmenší hrst listů petrželky, nasekaných1 stroužek česneku, prolisovanýšpetka muškátového oříšku

Suroviny na bramborovou kaši s pečeným česnekem:

1 kg brambor, oloupanýchcca 200 ml mléka1 velká lžíce máslamenší hrst nasekané petrželky1–2 palice česneku upečené v pekáčku společně s masemsůl

Postup:

Kuře vyjměte z lednice asi hodinu před tím, než ho začnete péct. Opláchněte ho, osušte papírovou utěrkou a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 180 °C.

Připravte nádivku: Nakrájejte pečivo na kostičky a opečte ho v pánvi na lžíci rozpuštěného másla dozlatova. Kostičky nasypte do mísy, přisypte mandle. Promíchejte žloutky s mlékem a nalijte ho k opečeným kostičkám pečiva. Přidejte nakrájenou slaninu, špenát, petrželku, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte. Do této směsi po částech vmíchejte tuhý sníh.

Kuře naplňte nádivkou. Uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ní kousky másla (díky umístění pod kůží se máslo dostane do masa na prsou, které má tendenci být suché, a nesteče po kůži do pekáče). Pak otvor zajistěte jehlou na závitky (nebo pevnými párátky či zašijte režnou nití). Stehýnka svažte provázkem k sobě.

Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, jen mírně podlijte vodou a dejte do trouby. Příliš ho nerušte neustálým otevíráním trouby a přeléváním šťávou, abyste si nesnižovali teplotu v troubě. Kuře s nádivkou se peče o něco déle než bez nádivky. Počítejte přibližně s 90 minutami.

Tip: Je-li kůžička málo opečená a maso již měkké, potřete kuře ke konci pečení máslem a dopečte na barvu.

Bramborová kaše: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 30 minut. Slijte vodu, oloupejte je a přepulte, máte-li malé, nechte je celé.

Vymačkejte k nim upečený česnek ze slupek, rozšťouchejte je a po částech přilévejte a zapracujte metlou nebo šlehačem mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi), sůl a máslo. Vyšlehejte a nakonec vmíchejte petrželku, chcete-li.

Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na 1 palici stačí 1 lžička), postavte do pekáče s kuřetem a pečte asi 45 minut zcela doměkka. Takto upečený česnek je krásně krémový a nasládlý.

Domácí houstičky a domácí pomazánky

Suroviny:

1 sáček sušeného aktivního droždí (7g)300 ml mléka1 lžička moučkového cukru500 g hladké mouky 1,5–2 lžičky soli1 žloutek2 lžíce másla, rozpuštěného1 vejce, prošlehané na potřenímák a hrubozrnná sůl na posypání

Suroviny na tvarohovovou pomazánku s mrkví a citronem:

2 lžíce másla4 mrkve, očištěné a nastrouhané nahrubo1 stroužek česneku, prolisovanýšpetka drceného či mletého římského (pozor, ne obyčejného) kmínu200 g měkkého tučného tvarohu1 lžíce medu1 lžíce citronové šťávysůl dle chutilístky koriandru či hladkolisté petržele k podávání

Suroviny na pomazánku z uzené makrely:

2 uzené makrely150 g kysané smetanysůl a čerstvě mletý pepřasi 1 lžíce citronové šťávy1/2 červené cibule, nasekaná najemno + 1/2 na ozdobeníkousek bílé ředkve, oloupané a nasekané najemno, nebo ředkvičky + tenké plátky na ozdobusnítka kopru na ozdobu

Postup:

Nejdřív si připravte kvásek: do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.

Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte.

Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně 5 minut práce svého elektrického hnětače).

Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr.

Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.

Rozpalte troubu na 200 °C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

Tvarohová pomazánka: Na pánvi rozehřejte máslo a dejte na něj mrkev, za stálého míchání ji opékejte asi dvě minuty. Pak přidejte i česnek a římský kmín a ještě krátce asi minutu opékejte.

Pak pánev se zeleninou nechte vychladnout. V míse si mezitím smíchejte tvaroh s medem, citronovou šťávou a solí.

Pak vmíchejte vychladlou mrkev z pánve a podávejte nejlépe s domácím pečivem.

Ozdobte lístky oblíbených bylinek.

Pomazánka z makrely: Z makrel odřízněte hlavu i ocas a sloupněte kůži. Pak je rozevřete, odstraňte páteř a žeberní kosti. Maso prsty rozdělte na vločky a lehce promněte prsty, abyste jste mohli odstranit všechny zbylé kůstky. Jde to snadno, protože maso uzených makrel je vláčné.

Vykostěné maso dejte do misky, přidejte kysanou smetanu, sůl a pepř, citronovou šťávu, cibuli a nasekané ředkvičky.

Promíchejte důkladně, ale nepřehánějte to, je fajn, když v pomazánce zůstane znatelná struktura rybího masa.

Hotovou pomazánku ozdobte jemnými plátky cibule, ředkviček a koprem.

Glazovaná směs špekáčků s mrkví

Suroviny:

4 dobré špekáčky, pokrájené na kolečka5 mrkví, očištěných a pokrájených na kolečka2–3 lžíce másla1 lžíce třtinového cukru1 lžíce citronové šťávyšpetka muškátového oříškusůl a čerstvě mletý pepřhrst lístků hladkolisté petrželečerstvé pečivo k podávání

Postup:

Špekáčky a očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka.

V pánvi si nejprve nasucho opečte kolečka špekáčků dozlatova. Až budou špekáčky opečené, vyberte je vařečkou z pánve tak, aby v ní zůstal vypečený tuk a špekáčky odložte stranou.

Do uvolněné pánve s tukem (je-li ho moc, trochu odeberte) přidejte 2 lžíce másla, dejte na něj karotku a asi 5 minut ji opékejte za občasného promíchání. Zkřehne a pořád bude pěkně křupavá.

Pak přidejte k mrkvi cukr, citronovou šťávu, muškátový oříšek, sůl a pepř a vraťte opečené špekáčky. Ještě pár minut společně opékejte, až šťáva zhoustne a mrkve i špekáčky se budou hezky lesknout.

Hotové jídlo ozdobte lístky petržele.

Takto upravené špekáčky je nejlepší podávat s co nejčerstvějším pečivem, třeba s domácími houskami – skvěle se s nimi vytírá šťáva z talíře i pánve. Lze podávat i s vařenými brambory.

Banánový triffle s perníčky

Suroviny:

600 ml mléka1 sáček vanilkového pudinku2 lžíce krupicového nebo vanilkového cukru1 lžíce máslaasi 12 perníčků, pokrájenýchasi 100 ml silné kávy2 lžíce rumu3 velké banány, na plátky3 plody kaki churma, oloupané a nakrájené na kousky1 kelímek smetany ke šlehání 33%100 g pekanových ořechůmletá skořice na poprášení

Postup:

Uvařte pudink s mlékem a dvěma lžícemi cukru podle návodu na obalu a stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a míchejte, aby pudink částečně zchladl (hrnec s pudinkem můžete postavit do nádoby se studenou vodou a míchat do zchladnutí, ale ne ztuhnutí).

Nalámejte perníčky na kousky.

Připravte si čtyři pěkné sklenice či misky na poháry o obsahu asi 300 ml. Na dno každé dejte vrstvu perníčků, tak aby vám polovina zbyla na druhou vrstvu a zakápněte je kávou a rumem. Na ně rovnoměrně rozdělte polovinu pudinku a na něj banány a kaki. Pak udělejte opět vrstvu perníčků, opět zakápněte kávou a rumem a překryjte pudinkem.

Nechte poháry vychladnout a pak je uložte do chladničky minimálně na hodinu, aby perníčky zvláčněly a chutě se propojily. Pokud je budete nechávat v chladničce přes noc, potáhněte je potravinovou fólií.

Připravte si ořechy v cukru. Ořechy překrájejte na hrubší kusy. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Přisypte cukr a za občasného promíchání ho nechte rozpustit. Přidejte ořechy a míchejte a opékejte, dokud se nepotáhnou zkaramelizovaným cukrem a nezezlátnou. Stáhněte z ohně a ještě chvíli míchejte, aby se ořechy neslepily. Nechte vychladnout.

Před podáváním ozdobte poháry ušlehanou smetanou a ozdobte ořechy v cukru.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 12. 2024

Většinu svého života věnujete službě druhým. Nyní můžete přehodnotit své povinnosti vůči nim. Možná někdo nespravedlivě využívá vaší dobré povahy. Možná konečně zažíváte touhy, které máte pocit, že musíte splnit. Podívejte se na svou situaci objektivně, bez pocitu viny, smutku nebo strachu ze ztráty přítele. I na vašem štěstí záleží.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.