Barevné menu podle šéfa chutná všem. Malým i velkým
S těmito jídly nasytíte a potěšíte děti i dospělé. Radujte se u svých grilů a vyzkoušejte recepty Zdeňka Pohlreicha. Jsou nenáročné na přípravu a přitom uspokojí i náročné strávníky.
Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete TADY
ZELENINOVÝ ŠPÍZ S FETOU
Suroviny:
toastový chlebasýr Fetacherry rajčátkasušená rajčatačerné olivy na marinádu:citronová šťávaolivový olejpestosůlpepř Postup: Nejdříve připravíme marinádu: v misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a pesto.
Toastový chleba nakrájíme na čtverečky, spolu s fetou ho přidáme k marinádě a promícháme.
Pak na špejli střídavě napícháme sýr Feta, chleba, rajče a sušené rajče.
Z alobalu si vytvoříme malou vaničku, pokapeme ji olivovým olejem a položíme na ni špízy.
Vložíme do rozpáleného grilu, posypeme černými olivami a necháme zapékat zhruba 4 minuty.
SENDVIČ S HOVĚZÍM MASEM A MODRÝM SÝREM
Suroviny:
hovězí masorukolababy špenátcherry rajčátkasůlpepř na těsto:400 g polohrubé mouky200 ml vlažné vody1 lžička sušeného droždí1 lžička cukrušpetka soli na dresink:hořčicebalzamikový ocetolivový olejcitronová šťávapepř Postup: V míse smícháme polohrubou mouku, droždí, cukr, špetku soli a promícháme. Zalijeme vodou, vypracujeme těsto a navrch posypeme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 1–1,5 hodiny kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich placky. Ty položíme na grilovací kámen a opečeme z obou stran.
Mezitím si připravíme francouzský dresink: v misce smícháme hořčici, balzamikový ocet, citronovou šťávu, olej a pepř a necháme chvíli odstát.
Tenké plátky masa opepříme a osolíme z obou stran a jen na pár sekund vložíme na gril.
Opečené maso sundáme na talíř, necháme chvíli odpočívat a pak nakrájíme na plátky.
V salátové míse smícháme rukolu, špenátové listy a cherry rajčátka a zalijeme dresinkem.
Hotovou placku pokapeme olivovým olejem, nandáme na ni salát, pak nakrájený sýr a maso a přiklopíme další plackou. Hotový sendvič rozčtvrtíme, navrch potřeme ještě trochou modrého sýra a dáme na chvíli zapéct na gril. Nandáme na talíř, pokapeme znovu olivovým olejem, posypeme trochou soli a podáváme.
KRŮTÍ PLACIČKY, BRAMBORY SE SMETANOU, ŽAMPIONY A OKURKOVÁ SALSA
Krůtími placičkami s bramborymi se smetanou a žampiony s okurkovou salsou potěšíte každé dítě. Zdroj: Marek Dienstl
Suroviny:
mleté krůtí masoslanina1 dcl smetanycitronová šťávajarní cibulkasůlpepř na brambory:bramboryzakysaná smetanasmetana1 stroužek česnekutymiánrozmarýnpetrželkapažitkaolivový olejsůl na okurkovou salsu:salátová okurkaolivový olejchilli papričkakoprsůlpepř Postup: Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky, posolíme, pokapeme olivovým olejem a přidáme k nim nakrájený tymián, rozmarýn a česnek. Dáme péct na 45 minut na gril.
V míse smícháme mleté krůtí maso, sůl, pepř, nakrájenou slaninu a zalijeme smetanou.
Směs zpracujeme a dochutíme citronovou šťávou a jarní cibulkou. Vytvoříme placičky a opečeme je na grilu.
Celé žampiony osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na horní část grilu.
Než se všechno na grilu upeče, připravíme si okurkovou salsu: okurku rozčtvrtíme a zbavíme ji jadýrek. Nakrájíme na drobné kostičky, přidáme chilli papričku, kopr, sůl, pepř a olivový olej a smícháme.
V další misce smícháme zakysanou smetanu, smetanu, sůl, petrželku a pažitku. Do směsi přimícháme upečené brambory a pořádně promícháme, aby se nasákly všechny chutě.
Podáváme s placičkami, žampiony a okurkovou salsou.
LÍVANCE S ČERSTVÝM OVOCEM A ZAKYSANOU SMETANOU
Suroviny:
ostružinymalinyjahodyborůvkyzakysaná smetanamoučkový cukrmásloolej na těsto:250 g mouky300 ml mléka25 g droždí20 g cukrucitronová kůrašpetka soliPostup: Těsto zpracujeme a necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Rozpálenou pánev potřeme olejem a necháme na ní rozpustit kousek másla. Pak pomocí naběračky přilijeme těsto a lívance pečeme z obou stran.
Hotové lívance pocukrujeme a poklademe čerstvým ovocem. Na závěr přidáme lžičku zakysané smetany.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich