PUSŤTE si asijské recepty z Rozpal to, šéfe! ONLINE
Další grilování se Zdeňkem Pohlreichem se neslo v duchu asijské kuchyně. A jak šéf ve svém pořadu slíbil, níže najdete všechny recepty ze 3. epizody Rozpal to, šéfe!, pěkně rozepsané krok za krokem i s videonávody. Dobrou chuť!
PUSŤTE SI celý díl Rozpal to, šéfe! na Prima PLAY ZDE.
ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval. JSOU TADY.
Vyzkoušejte: Kuřecí špíz yakitori s kuřecími srdíčky, vitnamské rolky s tou nejkřehčí částí krkovice zvané pluma steak, thajské curry s hovězím nebo ropušnici vařenou v páře.
KUŘECÍ ŠPÍZY YAKITORI
Suroviny:
kuřecí stehnakuřecí křidýlkakuřecí srdíčkajarní cibulka na marinádu:sójová omáčkasakéhnědý cukr
Maso vykostěte, odstraňte kůži, očistěte a nakrájejte. Připravte si marinádu: v misce smíchejte sójovou omáčku, saké a hnědý cukr. Vložte maso a namarinujte. Jarní cibulku nakrájejte na větší kostky a napichujte na špejli vždy s jednotlivými druhy masa.
Gril potřete špekem a vložte špízy. Opečte ze všech stran. Zbylou marinádu vlijte na pánvičku, vložte na gril a nechte převařit.
Špízy vyndejte z grilu, potřete převařenou marinádou a podávejte.
VIETNAMSKÉ ROLKY
Suroviny:
vepřová plumarýžové nudlerýžový papírmrkevsalátvýhonky z hráškusójová omáčkazázvorchilli papričkathajská bazalkamátakoriandrsůlpepř
Maso osolte a opepřete. Pokapejte trochou sójové omáčky a posypte nasekanou chilli papričkou a zázvorem. Vložte na gril a propečte z obou stran.
Mezitím si připravte náplň: rýžové nudle povařte, mrkev nakrájejte na hranolky, salát a bylinky natrhejte.
Rýžový papír namočte a položte na prkýnko. Navrstvěte salát, nudle, mrkev, výhonky z hrášku, bylinky a pokrájené maso. Zabalte ze všech stran a vytvořte rolky.
Podávejte se sójovou omáčkou.
THAJSKÉ CURRY S HOVĚZÍM
Suroviny:
hanger steakcurry pastačervená paprikažlutá paprikacuketapak choicherry rajčatakokosové mlékohovězí vývarrybí omáčkalimetové listycitronová trávazázvor2 červené chilli papričkykoriandrmátabazalkaolejhrubozrnná sůlpepř rýže
Do rozpáleného grilu vložte wok. Na druhý gril vložte hrnec, vlijte olej, vsypte rýži, chvíli orestujte a pak zalijte vodou. Vařte asi 10 minut a pak nechte dojít.
Ve woku rozehřejte olej, vložte curry pastu a chvíli restujte. Potom zalijte kokosovým mlékem. Po chvíli přilijte hovězí vývar a přidejte limetové listy.
Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a vložte na gril vedle woku.
Pak do curry postupně přidejte nakrájený zázvor, natlučenou citronovou trávu, kus cukety, žluté a červené papriky, zeleninu pak choi a cherry rajčata. Všechno promíchejte a dochuťte rybí omáčkou a chilli papričkami. Vyndejte z grilu a posypte čerstvou mátou a koriandrem. Citronovou trávu vyndejte.
Maso vyndejte z grilu a nechte chvíli odležet. Do talíře nandejte rýži, curry a navrch položte nakrájené hovězí maso. Ozdobte snítkou čerstvé bazalky a podávejte.
ROPUŠNICE VAŘENÁ V PÁŘE
Suroviny:
ropušnice4 jarní cibulky2 šalotky1 stroužek česnekuzázvorčervená chilli papričkasójová omáčkasezamový olejrýžový ocethnědý cukrrostlinný olejsůlpepř
Připravte si zeleninovou směs: jarní cibulky nakrájejte našikmo, přidejte stejně nakrájené šalotky, česnek, zázvor a chilli papričku. Promíchejte. V další misce připravte omáčku: smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, hnědý cukr, sůl a rýžový ocet.
Rybu prořízněte na dvou místech, osolte a opepřete a naplňte částí zeleninové směsi.
Zbytek zeleniny položte na alobal, pak vložte rybu, posypte zase zeleninou, polijte omáčkou, zabalte a dejte na gril. Pečte 10–15 minut.
Pak sundejte a nechte odležet.
Malou pánvičku vložte na gril a rozpalte na ní olej. Rybu vyndejte z alobalu, nandejte na talíř a posypte vypečenou zeleninou. Na závěr pokapejte horkým olejem a podávejte.
JAHODY SE ZAKYSANOU SMETANOU
Suroviny:
jahodyzakysaná smetanamoučkový cukrjahodový likérlimetová šťávarummeduňka
Jahody zbavte stopky, posypte moučkovým cukrem a zakápněte rumem. Promíchejte. Asi polovinu jahod vložte do talíře, zbytek nakrájejte. Na gril vložte nádobu, vlijte vodu a zahřejte. Pak vsypte nakrájené jahody, zasypte ještě moučkovým cukrem, zakápněte jahodovým likérem a nechte povařit.
V míse smíchejte zakysanou smetanu, moučkový cukr a limetovou šťávu.
Uvařené jahody nandejte do talíře na jahody čerstvé, polijte směsí se zakysanou smetanou a ozdobte nasekanou meduňkou.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich