PUSŤTE si francouzské recepty z nedělního Rozpal to, šéfe! ONLINE
Níže najdete pohromadě všechny recepty ze 4. epizody Rozpal to, šéfe! pěkně rozepsané krok za krokem i s videonávody. Dobrou chuť!
ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval. JSOU TADY.
Zdeněk Pohlreich v uplynulém dílu Rozpal to, šéfe! přichystal lososa mi cuit s hráškem, quiche Loraine, salát friseé s drůbežími játry, vepřovou kotletu s cassoulet a broskve v želé.
LOSOS MI CUIT S HRÁŠKEM
Suroviny:
lososmáslomrkevřapíkatý celerpórekcitronová šťávakoprové výhonkycelý černý pepřmořská sůlpepř na přílohu:hráškové luskyvyloupaný hrášekpórek1 stroužek česnekumátasůlpepř
Postup:
Lososa stáhněte z kůže, očistěte a nafiletujte. Filet rozpulte, osolte a opepřete, pokapejte citronovou šťávou. Maso položte na potravinovou fólii, posypejte nakrájeným pórkem a mrkví a zabalte. Na gril vložte hrnec s vodou, přiveďte k varu a vsypte zbytek nakrájeného pórku a mrkve, řapíkatý celer, pár kuliček černého pepře a koprové výhonky. Na závěr vložte i maso zabalené do fólie a vařte zvolna asi 10 minut.
Mezitím si připravte přílohu: na rozehřáté pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájený pórek a stroužek česneku. Pak přisypte vyloupaný hrášek, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru z hrnce a nechte chvíli povařit. Potom část hrášku pomačkejte vidličkou, přisypte mátu a nakrájené hráškové lusky, které jste předem spařili ve vodě, a promíchejte.
Lososa vyndejte z vody, rozbalte z fólie a vložte na rozpálený gril potřený špekem. Zeleninu, která se vařila s lososem, vsypte na pánev a orestujte s trochou másla.
Maso nandejte na talíř, posypte orestovanou zeleninou a podávejte s hráškem.
Ještě více inspirace, jak prožít kulinární léto na zahradě, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH!
QUICHE LORRAINE
Suroviny:
na těsto:300 g mouky150 g máslasůl 200 g slaniny6 žloutků125 g smetany1 dcl bílého vínaparmazánbílá cibulečervená cibuletymiánpažitkamuškátový oříšekpepřsůl
Postup:
Máslo smíchejte s moukou, osolte a vytvořte těsto. Vyválejte a pomocí válečku přeneste do formy. Přečnívající kraje odstraňte. Dno těsta propíchejte vidličkou, vložte pomačkaný pečicí papír a vysypte suchou rýží. Dejte péct na 180 stupňů.
Na gril vložte kastrůlek, rozpusťte v něm máslo a orestujte nakrájenou slaninu. Po chvíli přidejte nakrájenou bílou a červenou cibuli, pepř, muškátový oříšek a tymián. Podlijte bílým vínem, dosolte a promíchejte.
Upečený korpus naplňte směsí se slaninou a cibulí, vložte zpátky na gril a vlijte rozmíchaná vejce se smetanou. Navrch posypte parmazánem a nechte zapéct zhruba na 20 minut.
Koláč nakrájejte, nandejte na talíř a posypte nakrájenou pažitkou.
SALÁT FRISÉE S DRŮBEŽÍMI JÁTRY
Suroviny:
drůbeží játrasalát friséeocet z červeného vínaolej na dresink:francouzská hořčiceocet z červeného vínaolivový olejrostlinný olejsůlpepř
Postup:
Nejdříve si připravte dresink: hořčici, ocet, sůl a pepř vyšlehejte v misce, pak postupně přilijte i oba druhy oleje a promíchejte.
Drůbeží játra nechte okapat na papírovém ubrousku, osolte a opepřte. Na gril vložte pánev, rozehřejte olej a vložte jatýrka. Orestujte, pak pánev vyndejte z grilu, jatýrka otočte, podlijte octem a nechte dorestovat.
Salát frisée natrhejte, nandejte na talíř, pokapejte dresinkem a navrch nandejte orestovaná játra. Můžete podávat.
VEPŘOVÁ KOTLETA S CASSOULET
Suroviny:
bigorská vepřová kotletaklobása chorizobílé fazolestrouhankamrkevřapíkatý celeršalotka2 stroužky česnekurozmarýntymiánpažitkapetrželkaolivový olejsůlpepř
Postup:
Kotletu osolte a opepřete z obou stran. Bílé fazole nechte přes noc namočit a pak vložte do vroucí vody spolu se snítkou rozmarýnu a rozkrájeným česnekem. Vařte doměkka.
Teď si připravte zeleninový základ: celer, mrkev a šalotku nakrájejte nadrobno. Na gril vložte pánvičku, rozehřejte olivový olej a vložte nakrájenou zeleninu. Přikryjte gril a nechte restovat.
Fazole sceďte. Uvařený česnek pokrájejte nadrobno a přidejte k zeleninovému základu. Nálev vraťte zpátky do kastrůlku a nechte ještě chvíli povařit.
Zeleninu sundejte stranou a na pánvičce krátce orestujte nakrájené chorizo. Gril potřete špekem a dejte péct kotlety.
Orestované chorizo přidejte k zeleninovému základu a na pánvičce ještě nechte opražit trochu strouhanky. V míse smíchejte uvařené fazole, zeleninový základ s chorizem, nasekaný tymián, petrželku a pažitku, opraženou strouhanku, zalijte dvěma lžícemi vývaru z fazolí, promíchejte a podávejte s opečenou kotletou.
BROSKVE S VINNÝM ŽELÉ
Suroviny:
3 broskve2 dcl sladkého bílého vína2 lžíce třtinového cukru1 lžíce pomerančového cukruželatinameduňka
Postup:
Ve vařící vodě krátce spařte broskve, pak vložte do mísy s ledem a odstraňte z nich slupku.
V misce s vodou nechte rozpustit plátky želatiny.
Do hrnce nalijte víno, vložte na gril, zahřejte a přidejte třtinový a pomerančový cukr a citronovou kůru. Pak sundejte hrnec stranou a vmíchejte rozpuštěnou želatinu.
Broskve nakrájejte do misky, oslaďte, přidejte lístky meduňky, misku vložte do mísy s ledem, aby směs rychleji tuhla, a zalijte vínem s želatinou.
Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich, autor receptů