PUSŤTE si francouzské recepty z nedělního Rozpal to, šéfe! ONLINE

Níže najdete pohromadě všechny recepty ze 4. epizody Rozpal to, šéfe! pěkně rozepsané krok za krokem i s videonávody. Dobrou chuť!

ONLINE najdete také další VIDEOrecepty na jednotlivé pokrmy, které šéf griloval. JSOU TADY.

Zdeněk Pohlreich v uplynulém dílu Rozpal to, šéfe! přichystal lososa mi cuit s hráškem, quiche Loraine, salát friseé s drůbežími játry, vepřovou kotletu s cassoulet a broskve v želé.

LOSOS MI CUIT S HRÁŠKEM

Suroviny:

lososmáslomrkevřapíkatý celerpórekcitronová šťávakoprové výhonkycelý černý pepřmořská sůlpepř na přílohu:hráškové luskyvyloupaný hrášekpórek1 stroužek česnekumátasůlpepř

Postup:

Lososa stáhněte z kůže, očistěte a nafiletujte. Filet rozpulte, osolte a opepřete, pokapejte citronovou šťávou. Maso položte na potravinovou fólii, posypejte nakrájeným pórkem a mrkví a zabalte. Na gril vložte hrnec s vodou, přiveďte k varu a vsypte zbytek nakrájeného pórku a mrkve, řapíkatý celer, pár kuliček černého pepře a koprové výhonky. Na závěr vložte i maso zabalené do fólie a vařte zvolna asi 10 minut.

Mezitím si připravte přílohu: na rozehřáté pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájený pórek a stroužek česneku. Pak přisypte vyloupaný hrášek, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru z hrnce a nechte chvíli povařit. Potom část hrášku pomačkejte vidličkou, přisypte mátu a nakrájené hráškové lusky, které jste předem spařili ve vodě, a promíchejte.

Lososa vyndejte z vody, rozbalte z fólie a vložte na rozpálený gril potřený špekem. Zeleninu, která se vařila s lososem, vsypte na pánev a orestujte s trochou másla.

Maso nandejte na talíř, posypte orestovanou zeleninou a podávejte s hráškem.

Ještě více inspirace, jak prožít kulinární léto na zahradě, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH!

QUICHE LORRAINE

Suroviny:

na těsto:300 g mouky150 g máslasůl 200 g slaniny6 žloutků125 g smetany1 dcl bílého vínaparmazánbílá cibulečervená cibuletymiánpažitkamuškátový oříšekpepřsůl

Postup:

Máslo smíchejte s moukou, osolte a vytvořte těsto. Vyválejte a pomocí válečku přeneste do formy. Přečnívající kraje odstraňte. Dno těsta propíchejte vidličkou, vložte pomačkaný pečicí papír a vysypte suchou rýží. Dejte péct na 180 stupňů.

Na gril vložte kastrůlek, rozpusťte v něm máslo a orestujte nakrájenou slaninu. Po chvíli přidejte nakrájenou bílou a červenou cibuli, pepř, muškátový oříšek a tymián. Podlijte bílým vínem, dosolte a promíchejte.

Upečený korpus naplňte směsí se slaninou a cibulí, vložte zpátky na gril a vlijte rozmíchaná vejce se smetanou. Navrch posypte parmazánem a nechte zapéct zhruba na 20 minut.

Koláč nakrájejte, nandejte na talíř a posypte nakrájenou pažitkou.

SALÁT FRISÉE S DRŮBEŽÍMI JÁTRY

Suroviny:

drůbeží játrasalát friséeocet z červeného vínaolej na dresink:francouzská hořčiceocet z červeného vínaolivový olejrostlinný olejsůlpepř

Postup:

Nejdříve si připravte dresink: hořčici, ocet, sůl a pepř vyšlehejte v misce, pak postupně přilijte i oba druhy oleje a promíchejte.

Drůbeží játra nechte okapat na papírovém ubrousku, osolte a opepřte. Na gril vložte pánev, rozehřejte olej a vložte jatýrka. Orestujte, pak pánev vyndejte z grilu, jatýrka otočte, podlijte octem a nechte dorestovat.

Salát frisée natrhejte, nandejte na talíř, pokapejte dresinkem a navrch nandejte orestovaná játra. Můžete podávat.

VEPŘOVÁ KOTLETA S CASSOULET

Suroviny:

bigorská vepřová kotletaklobása chorizobílé fazolestrouhankamrkevřapíkatý celeršalotka2 stroužky česnekurozmarýntymiánpažitkapetrželkaolivový olejsůlpepř

Postup:

Kotletu osolte a opepřete z obou stran. Bílé fazole nechte přes noc namočit a pak vložte do vroucí vody spolu se snítkou rozmarýnu a rozkrájeným česnekem. Vařte doměkka.

Teď si připravte zeleninový základ: celer, mrkev a šalotku nakrájejte nadrobno. Na gril vložte pánvičku, rozehřejte olivový olej a vložte nakrájenou zeleninu. Přikryjte gril a nechte restovat.

Fazole sceďte. Uvařený česnek pokrájejte nadrobno a přidejte k zeleninovému základu. Nálev vraťte zpátky do kastrůlku a nechte ještě chvíli povařit.

Zeleninu sundejte stranou a na pánvičce krátce orestujte nakrájené chorizo. Gril potřete špekem a dejte péct kotlety.

Orestované chorizo přidejte k zeleninovému základu a na pánvičce ještě nechte opražit trochu strouhanky. V míse smíchejte uvařené fazole, zeleninový základ s chorizem, nasekaný tymián, petrželku a pažitku, opraženou strouhanku, zalijte dvěma lžícemi vývaru z fazolí, promíchejte a podávejte s opečenou kotletou.

BROSKVE S VINNÝM ŽELÉ

Suroviny:

3 broskve2 dcl sladkého bílého vína2 lžíce třtinového cukru1 lžíce pomerančového cukruželatinameduňka

Postup:

Ve vařící vodě krátce spařte broskve, pak vložte do mísy s ledem a odstraňte z nich slupku.

V misce s vodou nechte rozpustit plátky želatiny.

Do hrnce nalijte víno, vložte na gril, zahřejte a přidejte třtinový a pomerančový cukr a citronovou kůru. Pak sundejte hrnec stranou a vmíchejte rozpuštěnou želatinu.

Broskve nakrájejte do misky, oslaďte, přidejte lístky meduňky, misku vložte do mísy s ledem, aby směs rychleji tuhla, a zalijte vínem s želatinou.

Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich, autor receptů

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 5. 2024

Berani, při prohlížení fotoalb, přestavování nábytku a vzpomínání na minulé časy můžete pocítit nostalgii. V mysli se vám vybaví emocionální události, se kterými jste se v době, kdy se staly, možná ještě plně nevyrovnali. Staré pocity, o kterých jste si mysleli, že jsou pryč, by se mohly vynořit a vehnat vám slzy do očí. Upřímně se těmto pocitům postavte čelem nyní, místo abyste je zase na další desetiletí někam nacpali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.