Vepřová pečeně s omáčkou ze sušených švestek z grilu Zdeňka Pohlreicha
Premiérovou řadu populárního pořadu Rozpal to, šéfe! odstartoval Zdeněk Pohlreich receptem na grilovanou vepřovou kýtu na rožni se švestkovou omáčkou. Vyzkoušejte ho také.
Vepřová kýta se švestkovou omáčkou se vám bude „chystat sama“. Což je podle Zdeňka Pohlreicha skvělá taktika: „Hosté budou nervózní, že se nic neděje, že se s nimi bavíte, a vy už vlastně budete mít hotovo.“ Kromě toho se právě v tento okamžik naučíte mistrovsky vázat roládu:
Grilujte vepřovou kýtu podle přesného videoreceptu Zdeňka Pohlreicha:
Suroviny:
- vepřová pečeně
- sůl
- pepř
- tymián
Na omáčku:
- cibule
- olej
- rozinky
- 5 sušených švestek
- červené víno
- tymián
- hřebíček
Postup:
Rozpalte gril na 190 °C. Dva kusy vepřové pečeně řádně osolte a opepřete. Podle vlastní chuti přidejte bylinky, například tymián. Položte masa na sebe tak, aby tuková část byla zvenku a pevně je stáhněte kuchyňským provázkem. Napíchněte maso na vidlici a dejte na rožeň. Pod něj nalijte do misky trochu vody, kam bude stékat šťáva. Střed grilu vypněte, kraje stáhněte a nechte maso zvolna rožnit. Podle velikosti masa to bude trvat zhruba hodinu až hodinu a čtvrt. Hotové maso zabalte do alobalu a nechte ho odpočinout.
Než bude maso hotové, připravte si omáčku. Na oleji opékejte nahrubo nakrájenou cibuli. Vsypte pár rozinek a sušené švestky. Zalijte vše červeným vínem, ochuťte čerstvým tymiánem a hřebíčkem. Hřebíčky můžete napíchat do kusu cibule a pak je snadno najednou vyndat. Nechte víno odpařit. Na závěr do omáčky vmíchejte šťávu, která zbyla z rožnění masa a provařte.
Nakrájejte maso na plátky a podávejte s omáčkou a bagetou.