VIDEA Recepty na grilování pro pořádné chlapy

Vyzkoušejte si bagetu s grilovanou zeleninou a sýrem Provolone, vepřovou krkovičku s restovanou cibulí, grilovanou zeleninu s dresinkem z pečeného česneku a pečené vepřové ramínko. Podle šéfa Zdeňka Pohlreicha vám to půjde samo.

Vše, co by se vám mohlo hodit k pořadu Rozpal to, šéfe! můžete najít TADY

V předchozím dílu své grilovací show Zdeněk Pohlreich slíbil, že příště se bude podávat pořádný kus masa. A svůj slib dodržel. Tady jsou jeho masové recepty a nechybí ani jeden na úžasnou grilovanou zeleninku.

BAGETA S GRILOVANOU ZELENINOU A SÝREM PROVOLONE

Suroviny:

bagetalilekcuketasýr Provolonerozmarýnšalvějolivový olej na pesto:česnekpiniové oříškysušená rajčatabazalkapetrželkaolivový olejcitronová kůrasůl

Postup:

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme zhruba 15 minut vypotit. Přidáme k němu ještě nakrájenou cuketu, osolíme a opepříme, pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu. Grilovanou zeleninu přendáme do mísy a posypeme čerstvě nasekanými bylinkami.
Teď si připravíme pesto: v hmoždíři zpracujeme nasekaný česnek, bazalku, petrželku, sušená rajčata, piniové oříšky, olivový olej, citronovou kůru a sůl.

Bagetu rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli opéct na grilu. Pak ji potřeme pestem a vrstvíme na ni orestovanou zeleninu a nakrájený sýr. Naporcujeme a podáváme.

KRKOVIČKA S RESTOVANOU CIBULÍ

Suroviny:

vepřová krkovičkacibulečesnekmáslooreganotymiánocetolivový olejsůlpepřchleba

Postup:

Maso nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme z obou stran. Ke krkovičce připravíme restovanou cibuli – ve woku rozehřejeme olej, necháme rozpustit máslo, orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekaný česnek, tymián a oregano. Osolíme a opepříme a cibuli necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme kapku octa, promícháme a sundáme z grilu.

Na rozehřátý gril vložíme krkovičku a pečeme z obou stran. Pak přidáme nakrájený chleba a necháme ho také chvíli opéct.

Opečené maso vložíme k cibuli, aby nasákla vypečenou šťávu. Chleba potřeme česnekem, položíme na něj zkaramelizovanou cibuli a navrch krkovičku.

GRILOVANÁ ZELENINA S DRESINKEM Z PEČENÉHO ČESNEKU

Suroviny:

chřest čekankacuketa
paprikarajčatahoubyolivový olejcitronová šťávapetrželkabazalkarozmarýnsůlpepř na čerstvou zeleninu:paprikyrajčatajarní cibulka1 červená chilli paprička1 zelená chilli paprička na dresink:česnek2 žloutkycitronová šťávaolivový olejsůl Postup: Celou paličku česneku rozkrojíme napůl. Připravíme si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem, pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril.

Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme, cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril.

Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.

Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse.

Teď si připravíme dresink: z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přiléváme olivový olej a vyšleháme dresink.

Jako alternativu ke grilované zelenině si připravíme ještě zeleninu čerstvou – nakrájíme papriky, rajčata, jarní cibulku, přidáme nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promícháme v míse.

PEČENÉ VEPŘOVÉ RAMÍNKO

Suroviny:

vepřové ramínko2 cibule2 mrkve2 chilli papričkyocet z červeného vínabalzamikodrůbeží vývarrozmarýnšalvěj na marinádu:5 stroužků česnekutymián
oregano olivový olejčerstvý pepřsůl Postup:

Nejdříve si v hmoždíři připravíme směs koření: čerstvý pepř, sůl a nasekaný česnek rozmělníme. Ramínko potřeme nejdřív solí, potom směsí koření. Pak maso posypeme tymiánem a oreganem a pokapeme olivovým olejem. Na závěr na něj pokrájíme ještě čerstvý rozmarýn a šalvěj.

Rozpálíme gril a maso necháme zprudka opéct – nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme a opečeme i z ostatních stran. Průběžně potíráme zbytkem marinády.

Po chvíli maso vyndáme a na gril vložíme hrnec, ve kterém necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a mrkev. Hrnec sundáme z grilu a pak k základu přidáme maso, posypeme ho nakrájenou chilli papričkou, podlijeme octem z červeného vína, balzamikem a drůbežím vývarem.

Hrnec vrátíme zpátky na gril, přikryjeme ho pokličkou a necháme pomalu péct.

Upečené maso vyndáme, nakrájíme ho do mísy a pak zalijeme vypečenou šťávou, kterou jsme nechali na grilu ještě chvíli povařit. Můžeme podávat.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Svěží léto můžete prožít také u grilu i v kuchyni. Inspirujte se úžasnými recepty v novém čísle magazínu Prima Fresh. Právě je na trhu!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.