VIDEA Recepty na grilování pro pořádné chlapy
Vyzkoušejte si bagetu s grilovanou zeleninou a sýrem Provolone, vepřovou krkovičku s restovanou cibulí, grilovanou zeleninu s dresinkem z pečeného česneku a pečené vepřové ramínko. Podle šéfa Zdeňka Pohlreicha vám to půjde samo.
Vše, co by se vám mohlo hodit k pořadu Rozpal to, šéfe! můžete najít TADY
V předchozím dílu své grilovací show Zdeněk Pohlreich slíbil, že příště se bude podávat pořádný kus masa. A svůj slib dodržel. Tady jsou jeho masové recepty a nechybí ani jeden na úžasnou grilovanou zeleninku.
BAGETA S GRILOVANOU ZELENINOU A SÝREM PROVOLONE
Suroviny:
bagetalilekcuketasýr Provolonerozmarýnšalvějolivový olej na pesto:česnekpiniové oříškysušená rajčatabazalkapetrželkaolivový olejcitronová kůrasůl
Postup:
Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme zhruba 15 minut vypotit. Přidáme k němu ještě nakrájenou cuketu, osolíme a opepříme, pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu. Grilovanou zeleninu přendáme do mísy a posypeme čerstvě nasekanými bylinkami. Teď si připravíme pesto: v hmoždíři zpracujeme nasekaný česnek, bazalku, petrželku, sušená rajčata, piniové oříšky, olivový olej, citronovou kůru a sůl.
Bagetu rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli opéct na grilu. Pak ji potřeme pestem a vrstvíme na ni orestovanou zeleninu a nakrájený sýr. Naporcujeme a podáváme.
KRKOVIČKA S RESTOVANOU CIBULÍ
Suroviny:
vepřová krkovičkacibulečesnekmáslooreganotymiánocetolivový olejsůlpepřchleba
Postup:
Maso nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme z obou stran. Ke krkovičce připravíme restovanou cibuli – ve woku rozehřejeme olej, necháme rozpustit máslo, orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekaný česnek, tymián a oregano. Osolíme a opepříme a cibuli necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme kapku octa, promícháme a sundáme z grilu.
Na rozehřátý gril vložíme krkovičku a pečeme z obou stran. Pak přidáme nakrájený chleba a necháme ho také chvíli opéct.
Opečené maso vložíme k cibuli, aby nasákla vypečenou šťávu. Chleba potřeme česnekem, položíme na něj zkaramelizovanou cibuli a navrch krkovičku.
GRILOVANÁ ZELENINA S DRESINKEM Z PEČENÉHO ČESNEKU
Suroviny:
chřest čekankacuketa paprikarajčatahoubyolivový olejcitronová šťávapetrželkabazalkarozmarýnsůlpepř na čerstvou zeleninu:paprikyrajčatajarní cibulka1 červená chilli paprička1 zelená chilli paprička na dresink:česnek2 žloutkycitronová šťávaolivový olejsůl Postup: Celou paličku česneku rozkrojíme napůl. Připravíme si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem, pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril.
Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme, cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril.
Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.
Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse.
Teď si připravíme dresink: z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přiléváme olivový olej a vyšleháme dresink.
Jako alternativu ke grilované zelenině si připravíme ještě zeleninu čerstvou – nakrájíme papriky, rajčata, jarní cibulku, přidáme nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promícháme v míse.
PEČENÉ VEPŘOVÉ RAMÍNKO
Suroviny:
vepřové ramínko2 cibule2 mrkve2 chilli papričkyocet z červeného vínabalzamikodrůbeží vývarrozmarýnšalvěj na marinádu:5 stroužků česnekutymián oregano olivový olejčerstvý pepřsůl Postup:
Nejdříve si v hmoždíři připravíme směs koření: čerstvý pepř, sůl a nasekaný česnek rozmělníme. Ramínko potřeme nejdřív solí, potom směsí koření. Pak maso posypeme tymiánem a oreganem a pokapeme olivovým olejem. Na závěr na něj pokrájíme ještě čerstvý rozmarýn a šalvěj.
Rozpálíme gril a maso necháme zprudka opéct – nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme a opečeme i z ostatních stran. Průběžně potíráme zbytkem marinády.
Po chvíli maso vyndáme a na gril vložíme hrnec, ve kterém necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a mrkev. Hrnec sundáme z grilu a pak k základu přidáme maso, posypeme ho nakrájenou chilli papričkou, podlijeme octem z červeného vína, balzamikem a drůbežím vývarem.
Hrnec vrátíme zpátky na gril, přikryjeme ho pokličkou a necháme pomalu péct.
Upečené maso vyndáme, nakrájíme ho do mísy a pak zalijeme vypečenou šťávou, kterou jsme nechali na grilu ještě chvíli povařit. Můžeme podávat.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Svěží léto můžete prožít také u grilu i v kuchyni. Inspirujte se úžasnými recepty v novém čísle magazínu Prima Fresh. Právě je na trhu!