Seriály a filmy

7. června 2015 18:00

Zuzana Schneidewind

VIDEA Recepty na grilování pro pořádné chlapy

Vyzkoušejte si bagetu s grilovanou zeleninou a sýrem Provolone, vepřovou krkovičku s restovanou cibulí, grilovanou zeleninu s dresinkem z pečeného česneku a pečené vepřové ramínko. Podle šéfa Zdeňka Pohlreicha vám to půjde samo.

Vše, co by se vám mohlo hodit k pořadu Rozpal to, šéfe! můžete najít TADY

V předchozím dílu své grilovací show Zdeněk Pohlreich slíbil, že příště se bude podávat pořádný kus masa. A svůj slib dodržel. Tady jsou jeho masové recepty a nechybí ani jeden na úžasnou grilovanou zeleninku.

BAGETA S GRILOVANOU ZELENINOU A SÝREM PROVOLONE

Suroviny:

bagetalilekcuketasýr Provolonerozmarýnšalvějolivový olej na pesto:česnekpiniové oříškysušená rajčatabazalkapetrželkaolivový olejcitronová kůrasůl

Postup:

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme zhruba 15 minut vypotit. Přidáme k němu ještě nakrájenou cuketu, osolíme a opepříme, pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu. Grilovanou zeleninu přendáme do mísy a posypeme čerstvě nasekanými bylinkami.
Teď si připravíme pesto: v hmoždíři zpracujeme nasekaný česnek, bazalku, petrželku, sušená rajčata, piniové oříšky, olivový olej, citronovou kůru a sůl.

Bagetu rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli opéct na grilu. Pak ji potřeme pestem a vrstvíme na ni orestovanou zeleninu a nakrájený sýr. Naporcujeme a podáváme.

KRKOVIČKA S RESTOVANOU CIBULÍ

Suroviny:

vepřová krkovičkacibulečesnekmáslooreganotymiánocetolivový olejsůlpepřchleba

Postup:

Maso nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme z obou stran. Ke krkovičce připravíme restovanou cibuli – ve woku rozehřejeme olej, necháme rozpustit máslo, orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekaný česnek, tymián a oregano. Osolíme a opepříme a cibuli necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme kapku octa, promícháme a sundáme z grilu.

Na rozehřátý gril vložíme krkovičku a pečeme z obou stran. Pak přidáme nakrájený chleba a necháme ho také chvíli opéct.

Opečené maso vložíme k cibuli, aby nasákla vypečenou šťávu. Chleba potřeme česnekem, položíme na něj zkaramelizovanou cibuli a navrch krkovičku.

GRILOVANÁ ZELENINA S DRESINKEM Z PEČENÉHO ČESNEKU

Suroviny:

chřest čekankacuketa
paprikarajčatahoubyolivový olejcitronová šťávapetrželkabazalkarozmarýnsůlpepř na čerstvou zeleninu:paprikyrajčatajarní cibulka1 červená chilli paprička1 zelená chilli paprička na dresink:česnek2 žloutkycitronová šťávaolivový olejsůl Postup: Celou paličku česneku rozkrojíme napůl. Připravíme si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem, pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril.

Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme, cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril.

Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.

Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse.

Teď si připravíme dresink: z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přiléváme olivový olej a vyšleháme dresink.

Jako alternativu ke grilované zelenině si připravíme ještě zeleninu čerstvou – nakrájíme papriky, rajčata, jarní cibulku, přidáme nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promícháme v míse.

PEČENÉ VEPŘOVÉ RAMÍNKO

Suroviny:

vepřové ramínko2 cibule2 mrkve2 chilli papričkyocet z červeného vínabalzamikodrůbeží vývarrozmarýnšalvěj na marinádu:5 stroužků česnekutymián
oregano olivový olejčerstvý pepřsůl Postup:

Nejdříve si v hmoždíři připravíme směs koření: čerstvý pepř, sůl a nasekaný česnek rozmělníme. Ramínko potřeme nejdřív solí, potom směsí koření. Pak maso posypeme tymiánem a oreganem a pokapeme olivovým olejem. Na závěr na něj pokrájíme ještě čerstvý rozmarýn a šalvěj.

Rozpálíme gril a maso necháme zprudka opéct – nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme a opečeme i z ostatních stran. Průběžně potíráme zbytkem marinády.

Po chvíli maso vyndáme a na gril vložíme hrnec, ve kterém necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a mrkev. Hrnec sundáme z grilu a pak k základu přidáme maso, posypeme ho nakrájenou chilli papričkou, podlijeme octem z červeného vína, balzamikem a drůbežím vývarem.

Hrnec vrátíme zpátky na gril, přikryjeme ho pokličkou a necháme pomalu péct.

Upečené maso vyndáme, nakrájíme ho do mísy a pak zalijeme vypečenou šťávou, kterou jsme nechali na grilu ještě chvíli povařit. Můžeme podávat.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Svěží léto můžete prožít také u grilu i v kuchyni. Inspirujte se úžasnými recepty v novém čísle magazínu Prima Fresh. Právě je na trhu!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 10. 2024

Vše by se vám mělo dařit – láska, peníze i kariéra. Přesto usilujete o další cíle a dnes možná přemýšlíte o vzdělávacích, intelektuálních a duchovních záležitostech, kterým jste se vždy chtěli věnovat. Nedivte se, že vás zaměstnává snaha vše vyřešit. A nemějte pocit, že musíte s rozhodnutím spěchat. Dejte tomu nějaký čas.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.