Nejlepší piškotová roláda podle Ivety Fabešové

Vyzkoušejte nadýchanou piškotovou roládu s marmeládou a krémem Diplomat z pořadu Šéfem za pár minut. Dá se lehce rolovat, netrhá se a je plněná lahodnou originální náplní.

Piškotová roláda s marmeládou a krémem Diplomat

Piškotové těsto

  • 100 g bílků
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g žloutků
  • 160 g vajec
  • 125 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky

Žloutkový krém:

  • 1/3 vanilkového lusku
  • 218 g plnotučného mléka
  • 60 g žloutků
  • 45 g cukru krupice
  • 18 g kukuřičného škrobu
  • 15 g másla

Krém Diplomat:

  • prášková želatina
  • 25 g višňového likéru
  • žloutkový krém
  • 175 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • malinová marmeláda
  • vanilkový krém Chantilly
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 200 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 30 g moučkového cukru
  • ovoce (maliny, jahody)
  • řeřicha

Postup:

Začněte s přípravou piškotu. Bílky s cukrem vyšlehejte do hustého sněhu. V míse smíchejte celá vejce a žloutky s cukrem a promíchejte metlou. Vaječnou směs přidejte do sněhu a na závěr přidejte hladkou mouku. Zlehka promíchejte a rozetřete těsto na plech vyložený pečiícím papírem. Pečte 6 minut na 230 °C.

Připravte si žloutkový krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechte zahřát. V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně pudink. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.

Pomalu vyšlehejte smetanu. Není nutné, aby byla úplně tuhá. Višňový likér smíchejte s práškovou želatinou a nechte ji chviličku nabobtnat. Rozmíchejte ji a přilijte ke smetaně. Nakonec přidejte i žloutkový krém. Promíchejte metlou a dejte krém Diplomat do lednice.

Ještě horký piškot přikryjte pečicím papírem a opatrně zarolujte. Takto ho nechte vychladnout. Pak ho rozmotejte, potřete tenkou vrstvou malinové marmelády a na ni rozetřete krém. Zarolujte roládu, uhlaďte kraj a dejte ještě na půl hodiny do lednice.

Na závěr připravte krém Chantilly. Vyšlehanou tuhou smetanu smíchejte s moučkovým cukrem a se semínky z vanilky. Zamíchejte a přendejte do cukrářského sáčku. Ozdobte vrch rolády vlnkou, dozdobte čerstvým ovocem a zelenými lístky, například klíčky z řepy. Nakrájejte a můžete podávat.

Pořad Šéfem za pár minut sledujte ve čtvrtek ve 22:50 nebo v repríze v neděli od 10:30 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.