Nejlepší piškotová roláda podle Ivety Fabešové
Vyzkoušejte nadýchanou piškotovou roládu s marmeládou a krémem Diplomat z pořadu Šéfem za pár minut. Dá se lehce rolovat, netrhá se a je plněná lahodnou originální náplní.
Piškotová roláda s marmeládou a krémem Diplomat
Piškotové těsto
- 100 g bílků
- 40 g cukru krupice
- 60 g žloutků
- 160 g vajec
- 125 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
Žloutkový krém:
- 1/3 vanilkového lusku
- 218 g plnotučného mléka
- 60 g žloutků
- 45 g cukru krupice
- 18 g kukuřičného škrobu
- 15 g másla
Krém Diplomat:
- prášková želatina
- 25 g višňového likéru
- žloutkový krém
- 175 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
- malinová marmeláda
- vanilkový krém Chantilly
- 1/2 vanilkového lusku
- 200 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 30 g moučkového cukru
- ovoce (maliny, jahody)
- řeřicha
Postup:
Začněte s přípravou piškotu. Bílky s cukrem vyšlehejte do hustého sněhu. V míse smíchejte celá vejce a žloutky s cukrem a promíchejte metlou. Vaječnou směs přidejte do sněhu a na závěr přidejte hladkou mouku. Zlehka promíchejte a rozetřete těsto na plech vyložený pečiícím papírem. Pečte 6 minut na 230 °C.
Připravte si žloutkový krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechte zahřát. V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně pudink. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.
Pomalu vyšlehejte smetanu. Není nutné, aby byla úplně tuhá. Višňový likér smíchejte s práškovou želatinou a nechte ji chviličku nabobtnat. Rozmíchejte ji a přilijte ke smetaně. Nakonec přidejte i žloutkový krém. Promíchejte metlou a dejte krém Diplomat do lednice.
Ještě horký piškot přikryjte pečicím papírem a opatrně zarolujte. Takto ho nechte vychladnout. Pak ho rozmotejte, potřete tenkou vrstvou malinové marmelády a na ni rozetřete krém. Zarolujte roládu, uhlaďte kraj a dejte ještě na půl hodiny do lednice.
Na závěr připravte krém Chantilly. Vyšlehanou tuhou smetanu smíchejte s moučkovým cukrem a se semínky z vanilky. Zamíchejte a přendejte do cukrářského sáčku. Ozdobte vrch rolády vlnkou, dozdobte čerstvým ovocem a zelenými lístky, například klíčky z řepy. Nakrájejte a můžete podávat.
Pořad Šéfem za pár minut sledujte ve čtvrtek ve 22:50 nebo v repríze v neděli od 10:30 na Primě.