Nejlepší piškotová roláda podle Ivety Fabešové

Vyzkoušejte nadýchanou piškotovou roládu s marmeládou a krémem Diplomat z pořadu Šéfem za pár minut. Dá se lehce rolovat, netrhá se a je plněná lahodnou originální náplní.

Piškotová roláda s marmeládou a krémem Diplomat

Piškotové těsto

  • 100 g bílků
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g žloutků
  • 160 g vajec
  • 125 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky

Žloutkový krém:

  • 1/3 vanilkového lusku
  • 218 g plnotučného mléka
  • 60 g žloutků
  • 45 g cukru krupice
  • 18 g kukuřičného škrobu
  • 15 g másla

Krém Diplomat:

  • prášková želatina
  • 25 g višňového likéru
  • žloutkový krém
  • 175 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • malinová marmeláda
  • vanilkový krém Chantilly
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 200 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 30 g moučkového cukru
  • ovoce (maliny, jahody)
  • řeřicha

Postup:

Začněte s přípravou piškotu. Bílky s cukrem vyšlehejte do hustého sněhu. V míse smíchejte celá vejce a žloutky s cukrem a promíchejte metlou. Vaječnou směs přidejte do sněhu a na závěr přidejte hladkou mouku. Zlehka promíchejte a rozetřete těsto na plech vyložený pečiícím papírem. Pečte 6 minut na 230 °C.

Připravte si žloutkový krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechte zahřát. V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně pudink. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.

Pomalu vyšlehejte smetanu. Není nutné, aby byla úplně tuhá. Višňový likér smíchejte s práškovou želatinou a nechte ji chviličku nabobtnat. Rozmíchejte ji a přilijte ke smetaně. Nakonec přidejte i žloutkový krém. Promíchejte metlou a dejte krém Diplomat do lednice.

Ještě horký piškot přikryjte pečicím papírem a opatrně zarolujte. Takto ho nechte vychladnout. Pak ho rozmotejte, potřete tenkou vrstvou malinové marmelády a na ni rozetřete krém. Zarolujte roládu, uhlaďte kraj a dejte ještě na půl hodiny do lednice.

Na závěr připravte krém Chantilly. Vyšlehanou tuhou smetanu smíchejte s moučkovým cukrem a se semínky z vanilky. Zamíchejte a přendejte do cukrářského sáčku. Ozdobte vrch rolády vlnkou, dozdobte čerstvým ovocem a zelenými lístky, například klíčky z řepy. Nakrájejte a můžete podávat.

Pořad Šéfem za pár minut sledujte ve čtvrtek ve 22:50 nebo v repríze v neděli od 10:30 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.