Chlebíčky jsou out, zkuste originálnější silvestrovské pohoštění podle šéfa Pohlreicha
Co letos potěšit silvestrovskou návštěvu něčím nápaditějším? Níže jsou recepty na originální večírkové pohoštění od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jeho krevety s česnekovým olejem, telecí krokety s polníčkovým salátem nebo chutné "topinky" s drůbežími játry a ledovým vínem určitě zachutnají všem.
V pohoštění by němelo chybět také něco sladkého. Pokud budete mít dostatek jahod a sektu, můžete si dopřát lahodnou jahodovou polévku, či zajímavou kombinaci žlutého melounu s parmskou šunkou a balzamikovým octem.
Vyberte si, na co máte chuť a vařte jako šéf podle VIDEOreceptů níže.
Ještě více videoreceptů na domácí i exotické dobroty z vašeho oblíbeného pořadu Teď vaří šéf! najdete pohromadě TADY.
KREVETY S ČESNEKOVÝM OLEJEM
Suroviny:
- krevety
- 3 stroužky česneku
- chilli
- citronová šťáva
- bazalka
- petrželka
- olivový olej
- bageta
V pánvi rozehřejte dostatek olivového oleje. Přidejte trochu chilli a nakrájený česnek.
Krevety osolte, opepřete, vložte na pánev a orestujte. Když zrůžoví, přendejte je do servírovací misky, posypte čerstvými bylinkami, zakápněte směsí z pánve a citronovou šťávou a dosolte. Podávejte s nakrájenou bagetou.
TELECÍ KROKETY S POLNÍČKOVÝM SALÁTEM
Suroviny:
- telecí maso
- 1 mrkev
- 1 cibule
- vejce
- mouka
- strouhanka
- bešamel
- petrželka
- olivový olej
- pepř
- sůl
na salát:
- polníček
- olivový olej
- ocet z červeného vína
- sůl
- pepř
Maso si uvařte den předem: telecí vložte do osolené vroucí vody spolu s cibulí a mrkví a duste doměkka. Pak maso rozmixujte a přendejte do mísy.
Přidejte hotový bešamel, nasekanou petrželku, pepř, sůl a žloutek. Navlhčete si ruce a ze směsi vytvarujte válečky. Ty pak obalte v trojobalu a osmažte na rozpáleném oleji.
Jako přílohu ke kroketám si připravte salát: polníček zakápněte olivovým olejem, octem, osolte a opepřete. Můžete podávat.
HOVĚZÍ FRANCESINA
Suroviny:
- hovězí maso
- 2 rajčata
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- řeřicha
- salát frisée
- ocet z červeného vína
- ořechový olej
- olivový olej
- sůl
- pepř
V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Uvařené hovězí maso nakrájejte na kostičky a vložte do pánve. Osolte, opepřete a přidejte bobkový list, nakrájený česnek a spařená rajčata zbavená slupky. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte asi hodinu dusit. Občas podlijte vodou a promíchejte.
Když se cibule úplně rozvaří, postupně přilijte olivový olej, ocet a ořechový olej. Vše řádně promíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte přímo na lžících. Maso ozdobte salátem frisée, který jste předem dochutili olivovým olejem, octem a solí. Navrch přidejte nadrobno nakrájené rajče a lístky řeřichy.
CROSTINI S DRŮBEŽÍMI JÁTRY A LEDOVÝM VÍNEM
Suroviny:
- kuřecí játra
- 2 ančovičky
- bílý chleba
- nasládlé bílé víno
- želatina
- máslo
- šalotka
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- pepř
Želatinu namočte ve vodě a pak ji nechte rozpustit ve víně, které jste přivedli k varu. Směs přelijte do mísy a nechte zchladit.
Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, orestujte ji dozlatova a pak vložte játra a tymián. Osolte a opepřete. Maso rozmačkejte, podlijte kapkou vína a nechte povařit. Když se víno vyvaří, znovu játra podlijte. Přidejte nakrájené ančovičky, kousek másla a promíchejte.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte plátky bílého chleba. Na topinky nandejte hotová játra, ozdobte kousky ančoviček a zchlazenou želatinou z vína.
OKURKOVÝ SALÁT
Suroviny:
- salátová okurka
- bílý jogurt
- máta
- sůl
- pepř
Okurku zbavte jádřinců a nastrouhejte ji do mísy. Osolte, opepřete a přidejte dvě lžíce bílého jogurtu.
Mátu nasekejte nadrobno a přidejte ke směsi. Vše promíchejte, nechte ideálně hodinu chladit v ledničce a pak podávejte.
OMÁČKA CUMBERLAND
Suroviny:
- brusinky
- rybízová marmeláda
- rajčatový protlak
- dijonská hořčice
- worcester
- balzamiko
- pomeranč
- mletý zázvor
Postup:
Do hrnce nasypeme brusinky (asi hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balzamikového octa a necháme zavařit.
Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče, nakrájíme ji na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.
MELOUN S PROSCIUTTEM A BALZAMIKEM
Suroviny:
- růžový meloun
- parmská šunka
- ocet balzamiko
- máta
Postup:
Z melounu nakrájíme větší kostky, do kterých vydlabeme malou dírku. Do ní nalijeme kapku balzamikového octa, přikryjeme plátkem parmské šunky (jen ho trochu „zmačkáme“, aby nepřesahoval přes meloun), ozdobíme lístkem máty a podáváme.
JAHODOVÁ POLÉVKA SE SEKTEM
Suroviny:
- 300 g jahod
- 2 bílky
- citronová šťáva
- rostlinný olej
- malinový ocet
- cukr
- smetana
- podmáslí
- 1 dl sektu
- meduňka
Postup:
Jahody nasypeme do nádoby, ve které budeme směs mixovat.
Dva bílky rozšleháme s kapkou citronové šťávy a pomalinku do nich přišleháváme rostlinný olej, dokud nevznikne hladká majonéza.
K jahodám přidáme kapku malinového octa a citronové šťávy. Podle chuti dosladíme cukrem, přidáme kapku smetany a kapku podmáslí, záleží na individuální chuti. Majonézu zamícháme do rozmixovaných jahod, řídíme se konzistencí – polévka by měla jemně zhoustnout. Na závěr přilijeme asi 1 dl sektu, promícháme a servírujeme s plátky čerstvých jahod a pár lístky meduňky.
HRUŠKA VAŘENÁ V ČAJI A BÍLÉM VÍNĚ
Suroviny:
3 dl čaje Earl Grey 3 dl bílého vína 3 lžíce cukru hruška badyán celá skořice citronová šťáva vanilková zmrzlina sekané mandle
Postup:
Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.
Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.
Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.
Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich