Jak na vejce. Spolehlivé tipy a triky šéfa Pohlreicha
Vejce. S příchodem velikonočních svátků jsou všude. Naučte se, nebo si připomeňte, jak efektivně roztloukat skořápku, jak poznat čerstvost vajec, ušlehat pevný sníh, vyrobit kvalitní domácí majonézu či třeba připravit dokonalá vejce naměkko.
Okoukněte níže hned několik jednoduchých, a přitom nesmírně praktických triků a tipů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, které vás inspirují v dobývání světa pravých kuchařů. Vařte jako šéf!
Dobré rady, jak zacházet s vejci v kuchyni
- Krémovost vejcím dodá lžička smetany.
- Bylinky (zelené koření) by měly do jídla přijít až na poslední chvíli.
- Sníh se lépe ušlehá, když do něho přidáme špetku soli.
- Při ručním šlehání metlou ruce ulevíme, když mícháme do tvaru osmičky.
- Tuk ze žloutku nám může zkazit celý výsledek, proto raději začínáme šlehat nejprve bílek ve zcela čisté nádobě.
- Při výrobě majonézy je důležité kyselé prostředí, olej lijeme pomalu a tence – nesmí být v míse vidět – majonéza by se mohla srazit!
- Když děláme domácí majonézu poprvé a nemáme odhad, odvažme si suroviny podle základního receptu. Minimálně použijeme dva žloutky.
Tady je jeden z receptů na opravdu úžasnou domácí majonézu:
- Před vařením vyndáme vejce na chvíli z lednice, aby získala pokojovou teplotu.
- Vejce natvrdo nevaříme do bezvědomí, aby nevznikl tzv. modráček. Stačí osm minut.
- Když dáme vejce do studené vody, zahřejeme je k varu a necháme táhnout stranou ve vodě šest minut, získáme ideální vejce naměkko či do skla, která navíc neprasknou.
- Pokud děláme omeletu se složitější náplní, je dobré si náplň nejprve orestovat bokem.
- Nejčerstvější vejce obsahuje nejméně vzduchu a je proto nejtěžší. Při testu v míse s vodou spadne hned ke dnu.
- Starší vejce padá pomaleji, třítýdenní vejce se ve vodě vznáší a je vhodné už jen na pečení.
- Voda na ztracené vejce se musí vařit pomalu! V žádném případě se nesmí osolit! Solíme až před podáváním.
- Potom, co se ztracené vejce ve vroucí vodě obalí bílkem, vyndáme ho a zchladíme ve studené vodě, aby zůstalo uvnitř tekuté.
- Zálivkou obalíme listy salátu až před podáváním, protože kyselost a slanost zeleninu „vaří“ a ona ztrácí křupavost a čerstvost.
Fotogalerie:
Z vajíček, která se vám nahromadila během vyfukování skořápek můžete hned připravit vejce po francouzsku, omelety atd. Z dalších pak třeba ztracená vejce či domácí majonézy.
Kvíz: Vyznáte se v jídle?
Ještě více VIDEOreceptů s využitím vajec:
Bílková omeleta s uzeným pstruhem:
Omeleta s chorizem:
Míchaná vejce na francouzský způsob:
Jak se dělá ztracené vejce? Myslíte si, že už to víte? :-)
schneidy