Šéf slaví veganský den. Chystá menu s minimem masa a maximem chutí
Uběhl přesně měsíc od Světového dne vegetariánství a v neděli oslavuje svět veganství. Možná jste bezmasou stravu vyzkoušeli a pomalu vám dochází inspirace. Nezoufejte. Přichází šéf, aby ukázal menu s minimem masa a maximem chutí.
Pokud zůstaneme pouze u stravy, rozdíl mezi vegetariánstvím a veganstvím spočívá v tom, že vegani odmítají konzumovat nejen veškeré maso, ale i všechny potraviny vyprodukované zvířaty, nebo třeba i hmyzem (mléko, vejce, med, atd.)
Nejedná se však o žádný život v askezi - o vodě a semínkách. Potravin pro vegany a vegetariány je opravdu spousta, stejně jako receptů. Jen trochu déle trvá, než si všechno „osaháte“ a naučíte se kombinovat.
Těšte se v neděli 1. 11. na další premiérový díl Teď vaří šéf! Uvidíte, jak se dá vařit pro vegetariány, aby nejedli stále tofu.
Co na veganský talíř?
- ořechy (vlašské, mandle, kešu, pinie)
- semínka (slunečnicové, lněné, dýňové)
- ovoce
- zeleninu (důležitější je zelená, kořenovou)
- tofu
- luštěniny (fazole, čočka)
- houby
- rostlinná mléka ( makové, rýžové, kokosové)
- výrobky ze sóji („maso“, „mléko“, „sýry“)
- rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový)
- bezvaječné těstoviny
- rýži
- celozrnný chléb (bez vajec a mléka)
- Quinoa
- Seitan
- mořské řasy
- lahůdkové droždí
- sirupy (javorový, agávový, datlový)
- hořkou čokoládu (bez mléka)
Tímto úžasným koláčem z jablek žádného bezmasého strávníka také neurazíte. Pusťte si VIDEOrecept: