Šéfovy skvostné recepty s čokoládou. Zde jsou všechny
Šéf se pustil do čokolády. A v jeho podání uvidíte, že třeba hořká čokoláda sluší i kančímu masu. Zdroj: Archiv/Prima
Černá, bílá, s různým procentem množství kakaa. Ochutnejte je klidně všechny a nebojte se čokoládu použít také k přípravě slaných pokrmů. Šéf Zdeněk Pohlreich ve své nedělní lekci vaření ukázal, jak na to.
KANČÍ RAGÚ S OMÁČKOU Z ČOKOLÁDY
KANČÍ RANGOUT S OMÁČKOU Z ČOKOLÁDY. Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
kančí maso hořká čokoláda kakaový prášek 2 dcl červeného vína malinový ocet piniové oříšky 1 mrkev řapíkatý celer 1 cibule třtinový cukr rozinky jalovec bobkový list olivový olej sůl bílý chleba jako příloha
Postup:
Kančí si naložíme den předem: nakrájíme maso, mrkev, cibuli a řapíkatý celer. Přidáme pár kuliček jalovce, bobkový list, pokapeme malinovým octem a zalijeme červeným vínem. Všechno promícháme v pekáčku, přikryjeme fólií a dáme uležet do lednice.
Druhý den pekáček vyndáme a celou směs přecedíme do druhé nádoby. Dáme stranou maso a osolíme ho. V kastrůlku necháme rozehřát olivový olej a maso zprudka opečeme.
Pak ho vyndáme do misky a orestujeme zeleninu, kterou zalijeme přeceděnou marinádou. Nakonec vrátíme do hrnce zpátky maso. Promícháme, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme dusit doměkka asi 1–1,5 hodiny.
V druhé pánvičce ohřejeme cca 1dcl malinového octa, přisypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme pár rozinek a zaprášíme kakaovým práškem. Tuto směs přidáme k masu a přisypeme ještě pár piniových oříšků. Stáhneme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.
Jako přílohu nakrájíme bílý chleba, pokapeme ho olivovým olejem a krátce opečeme na pánvičce.
Kančí nandáme do hlubokého talíře a podáváme spolu s opečeným chlebem.
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S MALINOVOU OMÁČKOU
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S MALINOVOU OMÁČKOU. Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
varianta s hořkou čokoládou: 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 50 g cukru krupice 100 ml smetany ke šlehání 2 vejce kávový likér želatina
varianta s bílou čokoládou:
200 g bílé čokolády 50 g cukru krupice 100 ml smetany ke šlehání 2 vejce želatina
malinová omáčka:
mražené maliny čerstvé maliny 3 lžíce cukru citronová šťáva
Postup:
Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu. 1–2 plátky želatiny namočíme ve vodě. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřeme do pěny.
Do misky nalijeme vychlazenou smetanu a jemně vyšleháme.
Rozpuštěnou čokoládu dáme stranou a ve vodní lázni ještě svižně promícháme pěnu ze žloutků, aby nebyly syrové. Pak do žloutků přidáme pár kapek kávového likéru, želatinu, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku. Suroviny spojíme.
Vyndáme skleničky, naplníme je do poloviny čokoládovou pěnou a dáme zchladit do ledničky.
Mezitím si připravíme variantu z bílé čokolády, u které postupujeme úplně stejným způsobem.
Vychlazenou čokoládu vyndáme z ledničky, navrstvíme na ni pěnu z bílé čokolády a dáme opět zchladit.
Teď si uvaříme malinovou omáčku: zmražené maliny dáme do kastrůlku, přidáme asi 3 lžíce cukru, pokapeme citronovou šťávou a necháme rozvařit.
Rozvařenou omáčku přecedíme.
Na vychladlou pěnu nalijeme malinovou omáčku a ozdobíme čerstvými malinami.
ČOKOLÁDOVÉ SUFLÉ
ČOKOLÁDOVÉ SOUFFLÉ. Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
210 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 2 lžíce hladké mouky 3 vejce 100 g cukru krupice máslo na vymazání formiček sůl
Postup:
Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, dokud nezvětší objem.
Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Troubu předehřejeme na 195 stupňů a připravíme si formičky na suflé: nejdříve je vymažeme máslem, pak vysypeme cukrem.
Rozpuštěnou čokoládu přidáme ke žloutkům s cukrem a pak za stálého míchání postupně přidáváme vždy část bílků a pak část hladké mouky.
Formičky naplníme do 2/3, očistíme vrchní část misky a dáme péct na 10 minut.
BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ. Zdroj: Archiv/Prima
Suroviny:
200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 2 lžíce kakaového prášku 250 g másla 200 g cukru 6 vajec malinová omáčka na ozdobení moučkový cukr na posypání
na krém chantilly:
1 vanilkový lusk smetana ke šlehání 2 lžíce moučkového cukru
na čokoládové ozdoby:
čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Postup:
Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšleháme 6 vajec, v další pak smícháme máslo s cukrem. Obě hmoty spojíme dohromady, přisypeme kakaový prášek a pořádně promícháme. Potom přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme těsto.
Formu na dort vyložíme pečicím papírem a strany vymažeme máslem. Přilijeme těsto, troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme 25–30 minut.
Mezitím si připravíme krém: vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň vyškrábeme do misky.
Přilijeme smetanu, vyšleháme a přidáme cukr. Hotový krém zatím schováme do lednice.
Teď si připravíme čokoládové ozdoby: do sklenice vložíme cukrářský sáček a nalijeme do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujeme na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla.
Na pečicí papír lijeme pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvoříme libovolné tvary. Ozdoby necháme ztuhnout.
Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladit, nakrájíme a nandáme na talíř. Ozdobíme malinovou omáčkou, která nám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchneme čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypeme cukrem a podáváme.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich