Teď vaří šéf! III: Recepty na menu z 1. dílu
Carpaccio z hovězí svíčkové nebo úžasná polévka s estragonovými nočky nebudou chybět hned v 1. dílu. Zdroj: archiv TV Prima
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich připravil chutné a nápadité menu, které si nyní můžete podle jeho receptů přichystat i vy doma. Doubrou chuť!
Na další díl premiérové III. řady Teď vaří šéf! se těšte opět v neděli v 18.00 na Primě.
Celý díl premiérové třetí řady pořadu najdete nyní na Prima PLAY.
CARPACCIO Z HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ
Carpaccio z hovězí svíčkové nebo úžasná polévka s estragonovými nočky nebudou chybět hned v 1. dílu. Zdroj: archiv TV Prima
hovězí svíčková rukola parmazán olivový olej citronová šťáva sůl pepř
Svíčkovou nakrájíme na tenké plátky. Dřevěné prkénko zabalíme do potravinové fólie, pokapeme olivovým olejem, poklademe nakrájenými plátky masa, znovu pokapeme olejem, shora opět přikryjeme fólií a svíčkovou lehce naklepeme.
Talíř poklademe lístky rukoly, osolíme, opepříme a jemně pokapeme olivovým olejem. Pak na talíř nandáme carpaccio, znovu osolíme a opepříme, dozdobíme rukolou a nastrouhaným parmazánem. Na závěr dochutíme citronovou šťávou a můžeme podávat.
KUŘECÍ POLÉVKA S ESTRAGONOVÝMI NOČKY
kuřecí kousky na polévku 1/2 cibule 1/2 velké mrkve řapíkatý celer 2 rajčata celé nové koření celý černý pepř sůl
Na knedlíčky:
mletá kuřecí prsa smetana 1/2 bílku estragon sůl
Kuřecí kousky vložíme do vody a přivedeme k varu.
Jakmile se začne tvořit pěna, odstraníme ji pomocí naběračky a k vývaru přidáme koření a nakrájenou kořenovou zeleninu. Necháme vařit a mezitím si připravíme knedlíčky:
V misce smícháme mletá kuřecí prsa, nakrájený čerstvý estragon, sůl, smetanu a bílek a spojíme dohromady. Pomocí lžičky vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí osolené vody.
Vývar přecedíme přes plátýnko a přidáme do něj uvařené noky, čerstvý estragon, maso a nakrájená rajčata, která jsme spařili a zbavili slupky. Polévku přelijeme do teriny a podáváme.
MARINOVANÁ VEPŘOVÁ PLEC S KAPUSTOU
vepřová plec řapíkatý celer 3 rajčata cibule 3 stroužky česneku tymián olivový olej sůl pepř
Na kapustu:
hlávka kapusty mrkev řapíkatý celer 1 dcl smetany 1 cibule 1 stroužek česneku olivový olej sůl pepř
Plec si večer předem namarinujeme – osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, obmotáme provázkem, zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
Pekáč pokapeme olivovým olejem a připravíme si zeleninový základ – nakrájíme řapíkatý celer, spařená rajčata, cibuli, česnek a vše poklademe na dno pekáčku.
Maso vyndáme z fólie, položíme na zeleninu a dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů.
Asi po hodině vyndáme z trouby, plec zabalíme do alobalu a necháme odležet. Šťávu přelijeme do hrnce a ještě chvíli povaříme.
Jako přílohu budeme podávat kapustu: hlávku kapusty zbavíme košťálu, listy nakrájíme, vložíme do vařící vody a necháme spařit.
Potom vodu scedíme a kapustu zalijeme ledovou vodou, aby neztratila barvu.
V dalším hrnci si připravíme zeleninový základ na kapustu: rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený stroužek česneku a cibuli. Pak přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer a mrkev, promícháme a přilijeme smetanu.
Hrnec s kapustou vrátíme zpátky na sporák, necháme vypařit přebytečnou vodu, a pak do něj vmícháme zeleninový základ se smetanou. Osolíme a opepříme.
Maso vybalíme z alobalu, sundáme provázek a nakrájíme na plátky.
Na dno servírovací mísy nalijeme svařenou šťávu z masa, na ni položíme nakrájenou plec a do další mísy přendáme dušenou kapustu. Podáváme.
MELOUNOVÝ SORBET
červený meloun 1 litr vody 1 kg cukru 2 bílky Prosecco citronová šťáva lístky meduňky
Ve vodě necháme rozpustit cukr a přivedeme k varu. Po chvíli sirup přelijeme do mísy a necháme zchladit.
Kousky melouna nandáme do mixéru, přilijeme vychlazený sirup, bílky a citronovou šťávu.
Všechno promixujeme, přelijeme do skleněné nádoby a dáme do mrazáku.
Do hlubokého talíře nandáme kousky melouna, nalijeme trochu Prosecca a přidáme lžíci mraženého sorbetu. Ozdobíme lístky meduňky a podáváme.
SHARP PLUMS
2 cl švestkového sirupu 8 cl šťávy z čerstvého rybízu 2 dcl minerálky sušené švestky čerstvé chilli papričky Tabasco citronová šťáva led
Do džbánu nasypeme kostky ledu a nalijeme šťávu z černého rybízu, přidáme kapku Tabasca, švestkový sirup a zalijeme minerálkou. Dochutíme citronovou šťávou a promícháme.
Koktejl nalijeme do sklenic a doplníme ledem. Na párátko napíchneme střídavě sušené švestky a nakrájenou chilli papričku a skleničky ozdobíme.