Teď vaří šéf! III: Recepty na menu z 5. dílu
Také se vám při sledování šéfa sbíhaly sliny? Není nic jednoduššího, než si jeho podzimní menu vyzkoušet připravit doma. Tady jsou rozepsané všechny jeho recepty. Dobrou chuť!
Celý díl Teď vaří šéf! můžete po odvysílání sledovat také na Prima PLAY
TEPLÝ HOUBOVÝ SALÁT
hlíva ústřičná řapíkatý celer 1 mrkev 1 šalotka 1 stroužek česneku 1 snítek tymiánu 1 bobkový list bazalka oregano olivový olej sůl pepř
na dresing:
balzamikový ocet olivový olej citronová šťáva sůl pepř
Nechte rozehřát pánvičku, pak přilijte olivový olej a vložte houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete, nechte restovat a chvílemi promíchejte. Potom přidejte tymián, bobkový list a nakrájenou zeleninu.
Bazalku a oregano nakrájejte nahrubo a přidejte ke směsi. Chvíli nechte podusit a mezitím si připravte dresing: v misce smíchejte olivový olej, balsamico, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Houby pokapejte dresingem, nandejte na talíř, ozdobte bobkovým listem a polijte zbytkem dresingu.
A rovnou se u vaření můžete natočit a vyhrát!
SEKANÁ ZE ZAJÍCE
zaječí maso vepřový bůček anglická slanina toastový chleba hladká mouka mléko 1 vejce majoránka sůl pepř
jako příloha:
cherry rajčata 1 cibule petrželka okurky cornichon
Nakrájený toastový chleba zalijte mlékem a nechte nasát. Zaječí maso očistěte a bůček nakrájejte na kostky. Dejte do mísy spolu s namočeným chlebem, ze kterého jste vymačkali přebytečné mléko, osolte a opepřete. Směs umelte a přidejte slaninu, vejce a majoránku. Zaprašte troškou mouky a pomocí rukou vypracujte směs.
Na rozehřátém olivovém oleji opečte jednu zkušební placičku a pokud je třeba, tak směs ještě dochuťte solí a pepřem.
Pekáček vystelte pečícím papírem, podlijte vodou a vložte na něj vytvarovanou sekanou.
Pečte ze začátku na 140 stupňů, na závěr můžete teplotu trochu zvýšit, aby se vytvořila kůrka. Během pečení obložte pekáček nakrájenou cibulí. Po 45 minutách sekanou vyndejte z trouby, nakrájejte na plátky, polijte vypečenou šťávou a ozdobte směsí rajčátek, nasekané petrželky a pečené cibule. Podávejte s okurkami.
SRNČÍ KÝTA NA ČERVENÉM VÍNĚ
srnčí kýta špek 450 ml červeného vína mrkev celer třtinový cukr rajský protlak cibule nové koření černý pepř bobkový list jalovec olivový olej sůl
Maso naložte předem - osolte, prošpikujte, svažte a přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, nové koření, černý pepř, bobkový list a jalovec. Vše zalijte červeným vínem a nechte dva dny odležet.
Maso pak dejte stranou a marinádu přeceďte. V hrnci rozehřejte olivový olej a srnčí opečte ze všech stran. Pak ho vyndejte na talíř a do hrnce nasypte zeleninu z marinády. Přidejte k ní třtinový cukr, rajský protlak a nechte zarestovat. Pak vložte zpátky maso a zalijte ho přeceděnou marinádou. Přiveďte k varu, dosolte a nechte zhruba hodinu dusit doměkka.
Hotové maso vyndejte a omáčku propasírujte přes síto. Ze srnčího sundejte provázek, nakrájejte na plátky a zalijte omáčkou. Podávejte s libovolnou přílohou.
JABLEČNÝ KOLÁČ SE ZMRZLINOU
na těsto:
500 g hladké mouky 175 g moučkového cukru 250 g másla 2 vejce 1/2 vanilkového lusku kůra z 1 limetky špetka soli
na náplň:
3 jablka želatina vlašské ořechy třtinový cukr skořice na ozdobu: vlašské ořechy smetanová zmrzlina moučkový cukr
V míse smíchejte mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábejte zrníčka, nastrouhejte kůru z limety a přidejte špetku soli. Vše promíchejte a rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte aspoň půl hodiny odležet.
Z vychladlého těsta odkrojte zhruba polovinu, rozválejte, namotejte na váleček, přeneste do dortové formy a vymačkejte do stran.
Jablka nakrájejte, zbavte je jádřinců a vložte na rozehřátou pánev. Posypte cukrem a skořicí a chvíli orestujte.
V misce namočte plátky želatiny a přidejte ji k jablkům spolu s ořechy. Směs navršte na těsto a pečte zhruba 35 minut při 180 stupních.
Koláč nechte zchladit, vyndejte z formy, nakrájejte, posypte moučkovým cukrem a talíř ozdobte nasekanými ořechy a lžící smetanové zmrzliny.
SWEET TONY
Mattoni Schorle hruškový džus vanilkový sirup citronová šťáva 1 jablko 1 hruška 2 snítky rozmarýnu
Do džbánu nasypte led, zalijte vanilkovým sirupem, hruškovým džusem, citronovou šťávou, dolijte Schorle, vložte snítku rozmarýnu a přidejte nakrájené jablko a hrušku. Promíchejte.
Do sklenice nasypte led, přilijte koktejl a ozdobte ovocem a snítkou rozmarýnu.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich