Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 3. dílu
Nyní si můžete vyzkoušet, že všechny ty lahůdky, které jste si možná oblíbili během dovolené, hravě zvládnete i ve své domácí kuchyni. Ispirujte se recepty od samotného šéfa Zdeňka Pohlreicha. Dobrou chuť!
Pokud jste nestihli sledovat celý díl Teď vaří šéf! v televizi, pusťte si ho nyní na Prima PLAY
FRITO MALORQUIN
Teď vaří šéf! III (3) - Obrázek 5
jehněčí maso jehněčí játra 1 plátek fenyklu 1 červená paprika hrášek artyčoky 4 menší brambory 1/2 červené cibule 1 stroužek česneku olivový olej sůl pepř
Jehněčí maso i játra nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený česnek, po chvíli přidáme cibuli a promícháme. Na vedlejší pánvi orestujeme maso a pak ho přidáme k cibuli a česneku. Potom zvlášť orestujeme játra, přihodíme k nim fenykl a opět vložíme ke směsi na vedlejší pánvi.
Postupně přisypeme ještě nakrájenou papriku, hrášek, oloupané brambory vařené ve slupce a artyčoky. Vše osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vody, promícháme, nandáme na talíř a pokapeme olivovým olejem.
RESTOVANÉ HŘÍBKY S BYLINKAMI A ČESNEKEM NA TOPINCE
chleba čerstvé nebo mražené hříbky cibule 1 stroužek česneku + česnek na topinky citronová šťáva rozmarýn oregano petržel tymián máslo olivový olej sůl pepř
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme česnek, potom houby, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé bylinky a promícháme. Na závěr přidáme trochu másla.
Na druhé pánvi opečeme topinky, potřeme je česnekem a nandáme na ně směs z hříbků. Můžeme podávat.
ŠPAGETY FRUTI DI MARE
špagety krevety slávky sépie cherry rajčata řapíkatý celer 1 mrkev 1 šalotka 3 stroužky česneku petrželka chilli olivový olej sůl
Do vařící osolené vody dáme vařit špagety. Krevety očistíme a skořápky využijeme na vývar – orestujeme je na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, řapíkatý celer a mrkev. Zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme slávky, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dusit.
Mušle, které se neotevřely, vyhodíme a zbytek vyloupeme do misky.
Na pánvi opět rozehřejeme olivový olej, vložíme dva celé stroužky česneku a orestujeme krevety a nakrájené sépie. Posypeme trochou chilli a pak vše vyndáme stranou.
Na pánev vlijeme uvařený vývar z krevet, přidáme rozmixovaná cherry rajčata, necháme chvíli povařit a pak zpátky vmícháme všechny mořské plody. Přisypeme nasekanou čerstvou petrželku a na závěr uvařené špagety.
Vše promícháme, přendáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.
LIMETOVÝ KOLÁČ
na těsto:
500 g hladké mouky 175 g moučkového cukru 250 g másla 2 vejce 1/2 vanilkového lusku kůra z 1 limetky špetka soli
na náplň:
190 g cukru 4 vejce 1 dcl smetany 1/2 vanilkového lusku 3 limety
na dekoraci: 2 limety
V míse smícháme mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábeme zrníčka, nastrouháme kůru z limety a přidáme špetku soli. Vše promícháme a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme aspoň půl hodiny odležet.
Z těsta odkrojíme zhruba polovinu, rozválíme, namotáme na váleček, přeneseme do dortové formy a vymačkáme do stran. Na těsto položíme pečicí papír a vysypeme libovolným druhem luštěniny, aby drželo tvar. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu položíme na plech, dáme péct do trouby na 15 minut, pak luštěninu vysypeme stranou a pečeme ještě dalších 5 minut.
Mezitím si připravíme náplň: v míse smícháme cukr, vejce, zrníčka z vanilkového lusku, šťávu z limet a vše smícháme dohromady.
Pak náplň přelijeme na upečený korpus, troubu stáhneme na 120 stupňů a pečeme dalších 20–40 minut.
Teď si připravíme dekoraci, abychom mohli koláč ozdobit: oškrábeme kůru ze dvou limet, nakrájíme nadrobno a dáme spařit do vroucí vody. Přecedíme a zchladíme studenou vodou.
V kastrůlku si připravíme cukrový sirup, přidáme do něj spařenou kůru a hotový koláč ozdobíme.
VIRGIN MOJITO
1 limeta 2 lžíce třtinového cukru anýzový sirup máta minerální voda
Limetu nakrájíme na kostky a dáme do džbánu. Přidáme lístky máty a cukr. Vše promícháme pomocí hmoždíře. Přilijeme anýzový sirup, přisypeme kostky ledu a zalijeme minerální vodou. Znovu promícháme, nalijeme do sklenic a podáváme.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich