Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 4. dílu
Nevíte, čím potěšit návštěvu? Tady je kompletní menu na originální večírkové pohoštění. Od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jeho krevety s česnekovým olejem, telecí krokety s polníčkovým salátem nebo chutné "topinky" s drůbežími játry a ledovým vínem určitě zachutnají všem.
Vše o pořadu Teď vaří šéf! najdete TADY.
KREVETY S ČESNEKOVÝM OLEJEM
krevety 3 stroužky česneku chilli citronová šťáva bazalka petrželka olivový olej bageta V pánvi rozehřejte dostatek olivového oleje. Přidejte trochu chilli a nakrájený česnek.
Krevety osolte, opepřete, vložte na pánev a orestujte. Když zrůžoví, přendejte je do servírovací misky, posypte čerstvými bylinkami, zakápněte směsí z pánve a citronovou šťávou a dosolte. Podávejte s nakrájenou bagetou.
TELECÍ KROKETY S POLNÍČKOVÝM SALÁTEM
telecí maso 1 mrkev 1 cibule vejce mouka strouhanka bešamel petrželka olivový olej pepř sůl
na salát:
polníček olivový olej ocet z červeného vína sůl pepř
Maso si uvařte den předem: telecí vložte do osolené vroucí vody spolu s cibulí a mrkví a duste doměkka. Pak maso rozmixujte a přendejte do mísy.
Přidejte hotový bešamel, nasekanou petrželku, pepř, sůl a žloutek. Navlhčete si ruce a ze směsi vytvarujte válečky. Ty pak obalte v trojobalu a osmažte na rozpáleném oleji.
Jako přílohu ke kroketám si připravte salát: polníček zakápněte olivovým olejem, octem, osolte a opepřete. Můžete podávat.
HOVĚZÍ FRANCESINA
hovězí maso 2 rajčata 2 cibule 2 stroužky česneku 2 bobkové listy řeřicha salát frisée ocet z červeného vína ořechový olej olivový olej sůl pepř
V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Uvařené hovězí maso nakrájejte na kostičky a vložte do pánve. Osolte, opepřete a přidejte bobkový list, nakrájený česnek a spařená rajčata zbavená slupky.
Hrnec přikryjte pokličkou a nechte asi hodinu dusit. Občas podlijte vodou a promíchejte.
Když se cibule úplně rozvaří, postupně přilijte olivový olej, ocet a ořechový olej. Vše řádně promíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte přímo na lžících. Maso ozdobte salátem frisée, který jste předem dochutili olivovým olejem, octem a solí. Navrch přidejte nadrobno nakrájené rajče a lístky řeřichy.
CROSTINI S DRŮBEŽÍMI JÁTRY A LEDOVÝM VÍNEM
kuřecí játra 2 ančovičky bílý chleba nasládlé bílé víno želatina máslo šalotka 2 snítky tymiánu sůl pepř
Želatinu namočte ve vodě a pak ji nechte rozpustit ve víně, které jste přivedli k varu. Směs přelijte do mísy a nechte zchladit.
Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, orestujte ji dozlatova a pak vložte játra a tymián. Osolte a opepřete. Maso rozmačkejte, podlijte kapkou vína a nechte povařit. Když se víno vyvaří, znovu játra podlijte. Přidejte nakrájené ančovičky, kousek másla a promíchejte.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte plátky bílého chleba. Na topinky nandejte hotová játra, ozdobte kousky ančoviček a zchlazenou želatinou z vína.
OKURKOVÝ SALÁT
salátová okurka bílý jogurt máta sůl pepř
Okurku zbavte jádřinců a nastrouhejte ji do mísy. Osolte, opepřete a přidejte dvě lžíce bílého jogurtu.
Mátu nasekejte nadrobno a přidejte ke směsi. Vše promíchejte, nechte ideálně hodinu chladit v ledničce a pak podávejte.
BBQ SURPRISE
grapefruitová minerální voda 1 snítka rozmarýnu meloun tabasco
Do džbánu nasypte kostky ledu a přidejte nakrájený rozmarýn a meloun. Zakápněte tabascem a dolijte grapefruitovou minerálkou.
Nalijte do sklenic, ozdobte větvičkou rozmarýnu a podávejte.
Drinkem na závěr je překvapení v podobě BBQ surprise s tabascem.