Teď vaří šéf! III: VIDEA a recepty na menu z 8. dílu
To je to pravé sváteční hodování. Telecí nakrájené na drobné plátky a zalité omáčkou z tuňáka, kachní foie gras s karamelizovanými jablky nebo dokonalý jablečný koláč s krémem a malinami. Všechny tyto pokrmy nyní hravě připravíte pod vedením samotného Zdeňka Pohlreicha. Tady jsou rozepsané recepty.
Pokud vám některá z premiérových epizod unikla v televizi, pusťte si ji nyní na Prima PLAY TADY
VITELLO TONNATO
telecí kýta 1 konzerva tuňáka 1 mrkev 1 řapíkatý celer 1 cibule kapary masový vývar citronová šťáva majonéza snítka tymiánu olivový olej sůl
Zeleninu nakrájejte, hoďte do kastrůlku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem. Pak maso zabalte do potravinové fólie a vložte do vývaru se zeleninou. Nechte povařit 30–40 minut.
Uvařené maso nechte zchladit a vývar přeceďte.
Teď si připravte omáčku: k tuňákovi přidejte sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujte, přidejte kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jste předem svařili. Znovu promixujte.
Telecí nakrájejte na drobné plátky a zalijte omáčkou z tuňáka. Ozdobte kapary a zeleninou z vývaru.
KACHNÍ FOIE GRAS S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY
kachní játra kyselá jablka Calvados hladká mouka limetová šťáva citronová kůra petrželka sůl pepř
Do pánve nasypte třtinový cukr, nechte ho zkaramelizovat a zalijte trochou vody. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Přidejte na pánev spolu s limetovou šťávou, citronovou kůrou a Calvadosem a nechte podusit.
Na talíř nasypte trochu hladké mouky, osolte, opepřete a promíchejte. Ve směsi obalte játra, která následně orestujte na rozpálené pánvi. Jablka nandejte na talíř, ozdobte petrželkou a přidejte orestovaná játra. Posolte a podávejte.
Jěště více inspirace do kuchyně najdete v novém vydání našeho časopisu. Už se prodává!
PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU
kuře cibule máslo hladká mouka vývar sůl na nádivku: toastový chleba slanina mléko 3 žloutky petrželka muškátový oříšek sůl pepř
Do mléka rozklepněte 3 žloutky, přidejte špetku muškátového oříšku a toastový chleba nakrájený na kostičky. Přidejte nakrájenou slaninu, petrželku, opepřete, osolte a vše promíchejte.
Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Po částech ho přidejte do směsi na nádivku a znovu promíchejte.
Kuře nasolte ze všech stran a naplňte ho nádivkou. Pomocí špejle kuře uzavřete, aby nádivka nevytekla.
Dno pekáčku poklaďte nahrubo nakrájenou cibulí, přidejte kousek másla a pak vložte kuře zády nahoru. Vše podlijte trochou vody.
Ze zbytku nádivky udělejte koule a přidejte je do pekáče. Pekáč vložte na plech a dejte do trouby. Pečte asi hodinu a v průběhu podlévejte vypečenou šťávou. Na posledních 20 minut kuře otočte.
Hotové kuře dejte odležet na talíř a přikryjte alobalem. Vypečenou šťávu sceďte a nechte svařit na pánvi. Přidejte trochu hladké mouky a promíchejte. Pak zalijte studeným vývarem a nechte 20 minut povařit. Podle potřeby dosolte a potom přeceďte.
Kuře naporcujte a nandejte na talíř spolu s nádivkou. Podávejte s omáčkou.
JABLEČNÝ DORT
na těsto: 3 jablka 50 g dětské krupičky 150 g cukru 4 lžíce kakaa 4 vejce soda sůl máslo na vytření formy na krém: 1/2 litru mléka 4 lžíce hrubé mouky 50 g cukru máslo rybízová marmeláda maliny
K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přisypte cukr, sodu, dětskou krupičku, nastrouhaná jablka a kakao a vypracujte těsto. Pak postupně vmíchejte sníh.
Na dno dortové formy dejte pečicí papír a kraje vytřete máslem. Vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený korpus nechte vychladnout.
Mezitím si připravte krém: mléko vlijte do kastrůlku, přisypte cukr a hrubou mouku. Nechte ztuhnout a pak vyšlehejte s kouskem másla.
Korpus podélně rozpulte, jednu půlku namažte marmeládou a poklaďte malinami. Druhou polovinu namažte krémem, přiklopte, navrch a na kraje přidejte zbytek krému a dozdobte dalšími malinami.
Nechte v lednici zchladit asi hodinu a podávejte.
BERRY BERRY
BERRY BERRY. Zdroj: archiv TV Prima
minerální voda 2 limety cukr ostružiny maliny máta
Do džbánu nasypte led. Vymačkejte šťávu ze dvou limet, přidejte cukr, ostružiny a maliny. Dolijte minerální vodou a promíchejte. Nalijte do sklenice s ledem a ozdobte snítkou máty.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich