Teď vaří šéf! III: VIDEA a recepty na menu z 9. dílu
Přprava darů moře, mušlí, kalamár nebo třeba lososa není nikterak náročná, když ovládáte několik základních triků. Teď si můžete v klidu připoravit opravdu lahodné a lehké menu podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Celý díl Teď vaří šéf! III (9) si nyný můžete pustit na Prima PLAY.
BRAMBOROVÝ SALÁT S FENYKLEM A KALAMÁRY
5 ks raných brambor kalamáry fenykl 1 červená cibule olivový olej bazalka sůl pepř na dresink: 2 vejce 1 lžička dijonské hořčice vinný ocet citronová šťáva olivový olej rostlinný olej pažitka petrželka pepř sůl
Nejdřív si připravte dresink: vejce uvařte natvrdo ve vodě s octem. Pak dejte stranou žloutky, přidejte k nim sůl, pepř, kapku vinného octa a olivového oleje, citronovou šťávu, lžičku hořčice a rostlinný olej. Vše vyšlehejte. Bílky nakrájejte najemno a přidejte ke směsi se žloutky. Přisypte nadrobno nakrájenou pažitku a petrželku a promíchejte. Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte na kolečka. Přidejte k nim nakrájený fenykl, červenou cibuli, dresink a nasekanou nať z fenyklu.
Na pánvi nechte rozehřát olivový olej a orestujte na něm chapadla z kalamárů, která jste předem osolili a opepřili. Dochuťte čerstvou bazalkou a nandejte na talíř spolu s bramborovým salátem.
SICILSKÝ KUSKUS S MOŘSKÝMI PLODY
kuskus krevety kalamáry mušle vongole slávky čerstvý tuňák hlavy z ryb rajčata 1/2 cibule 1 chilli paprička 2 stroužky česneku petrželka koriandr olivový olej pepř mořská sůl sůl
V kastrůlku uvařte vývar ze skořápek krevet, zbytků ryb a rajčat. V dalším hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájený česnek. Přidejte půlku cibule v kuse, nakrájenou chilli papričku a nakrájená chapadla kalamárů. Osolte, opepřete, nechte chvíli restovat, potom zalijte naběračkou vývaru z ryb a 10 minut povařte. Pak přidejte očištěné slávky a vongole. Až se mušle otevřou, vyndejte je stranou na talíř. Neotevřené mušle vyhoďte.
Teď vložte do hrnce nakrájené kalamáry, tuňáka a očištěné krevety. Promíchejte, přisypte petrželku a na závěr čerstvý koriandr a uvařené mušle.
Kuskus zalijte vývarem z ryb, přikryjte a nechte nasát. Pak ho přidejte k mořským plodům, dochuťte mořskou solí, nandejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, ozdobte koriandrem a podávejte.
Další inspiraci do kuchyně najdete také v novém čísle časopisu Prima Fresh. Právě vyšel.
LOSOS VAŘENÝ V PÁŘE S AVOKÁDOVÝM SALÁTEM A BRAMBOREM
filet z lososa řapíkatý celer 1 mrkev 1 šalotka brambory máslo citronová kůra tymián sůl pepř
na salát: avokádo 1 rajče 1/2 šalotky limetová šťáva bazalka sůl
Připravte si parní lázeň. Na dno pařáku vložte propíchaný pečicí papír a na něj položte nakrájenou, osolenou a opepřenou zeleninu.
Lososa očistěte, naporcujte, osolte a opepřete z obou stran a vložte do pařáku. Nechte vařit asi 10 minut.
Jako přílohu si připravte restované brambory a salát: brambory uvařené ve slupce oloupejte a orestujte na rozehřátém másle. Přidejte lístky tymiánu.
Avokádo zbavte slupky, pokapejte limetovou šťávou, aby nezčernalo, a nakrájejte. Přidejte nadrobno pokrájenou šalotku, spařené rajče zbavené slupky a jádřinců, sůl, limetovou šťávu a čerstvou bazalku. Promíchejte a nandejte na talíř. Přidejte brambory a lososa posypaného čerstvou citronovou kůrou a solí.
OVOCNÝ SALÁT S VANILKOVOU ZMRZLINOU
vanilková zmrzlina žlutý meloun meloun žabí kůže mango 1 červené jablko 1 zelené jablko hruška karambola pomeranč maliny borůvky citronová šťáva limetová šťáva grenadina med meduňka
Ovoce očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Pokapejte citronovou, pomerančovou a limetovou šťávou. Dochuťte medem, pár kapkami grenadiny a nakrájenou meduňkou.
Salát promíchejte, nandejte na talíř a nakonec přidejte červené ovoce – například maliny a borůvky. Dozdobte lžící vanilkové zmrzliny a lístky meduňky.
SGT. PEPPER
minerální voda 1/2 salátové okurky 1/2 červené papriky bazalka
Půlku okurky oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nasekejte na čtverečky. Stejným způsobem nakrájejte papriku a vše nasypte do džbánu spolu s ledem. Přidejte lístky bazalky, zalijte minerální vodou, rozlijte do sklenic a podávejte.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich