Seriály a filmy

29. listopadu 2015 18:00

Zuzana Schneidewind

Teď vaří šéf! III: VIDEA a recepty na menu z 9. dílu

Přprava darů moře, mušlí, kalamár nebo třeba lososa není nikterak náročná, když ovládáte několik základních triků. Teď si můžete v klidu připoravit opravdu lahodné a lehké menu podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Celý díl Teď vaří šéf! III (9) si nyný můžete pustit na Prima PLAY.

BRAMBOROVÝ SALÁT S FENYKLEM A KALAMÁRY

5 ks raných brambor kalamáry fenykl 1 červená cibule olivový olej bazalka sůl pepř na dresink: 2 vejce 1 lžička dijonské hořčice vinný ocet citronová šťáva olivový olej rostlinný olej pažitka petrželka pepř sůl

Nejdřív si připravte dresink: vejce uvařte natvrdo ve vodě s octem. Pak dejte stranou žloutky, přidejte k nim sůl, pepř, kapku vinného octa a olivového oleje, citronovou šťávu, lžičku hořčice a rostlinný olej. Vše vyšlehejte. Bílky nakrájejte najemno a přidejte ke směsi se žloutky. Přisypte nadrobno nakrájenou pažitku a petrželku a promíchejte. Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte na kolečka. Přidejte k nim nakrájený fenykl, červenou cibuli, dresink a nasekanou nať z fenyklu.

Na pánvi nechte rozehřát olivový olej a orestujte na něm chapadla z kalamárů, která jste předem osolili a opepřili. Dochuťte čerstvou bazalkou a nandejte na talíř spolu s bramborovým salátem.

SICILSKÝ KUSKUS S MOŘSKÝMI PLODY

kuskus krevety kalamáry mušle vongole slávky čerstvý tuňák hlavy z ryb rajčata 1/2 cibule 1 chilli paprička 2 stroužky česneku petrželka koriandr olivový olej pepř mořská sůl sůl

V kastrůlku uvařte vývar ze skořápek krevet, zbytků ryb a rajčat. V dalším hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájený česnek. Přidejte půlku cibule v kuse, nakrájenou chilli papričku a nakrájená chapadla kalamárů. Osolte, opepřete, nechte chvíli restovat, potom zalijte naběračkou vývaru z ryb a 10 minut povařte. Pak přidejte očištěné slávky a vongole. Až se mušle otevřou, vyndejte je stranou na talíř. Neotevřené mušle vyhoďte.

Teď vložte do hrnce nakrájené kalamáry, tuňáka a očištěné krevety. Promíchejte, přisypte petrželku a na závěr čerstvý koriandr a uvařené mušle.

Kuskus zalijte vývarem z ryb, přikryjte a nechte nasát. Pak ho přidejte k mořským plodům, dochuťte mořskou solí, nandejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, ozdobte koriandrem a podávejte.

Další inspiraci do kuchyně najdete také v novém čísle časopisu Prima Fresh. Právě vyšel.

LOSOS VAŘENÝ V PÁŘE S AVOKÁDOVÝM SALÁTEM A BRAMBOREM

filet z lososa řapíkatý celer 1 mrkev 1 šalotka brambory máslo citronová kůra tymián sůl pepř

na salát: avokádo 1 rajče 1/2 šalotky limetová šťáva bazalka sůl

Připravte si parní lázeň. Na dno pařáku vložte propíchaný pečicí papír a na něj položte nakrájenou, osolenou a opepřenou zeleninu.

Lososa očistěte, naporcujte, osolte a opepřete z obou stran a vložte do pařáku. Nechte vařit asi 10 minut.

Jako přílohu si připravte restované brambory a salát: brambory uvařené ve slupce oloupejte a orestujte na rozehřátém másle. Přidejte lístky tymiánu.

Avokádo zbavte slupky, pokapejte limetovou šťávou, aby nezčernalo, a nakrájejte. Přidejte nadrobno pokrájenou šalotku, spařené rajče zbavené slupky a jádřinců, sůl, limetovou šťávu a čerstvou bazalku. Promíchejte a nandejte na talíř. Přidejte brambory a lososa posypaného čerstvou citronovou kůrou a solí.

OVOCNÝ SALÁT S VANILKOVOU ZMRZLINOU

vanilková zmrzlina žlutý meloun meloun žabí kůže mango 1 červené jablko 1 zelené jablko hruška karambola pomeranč maliny borůvky citronová šťáva limetová šťáva grenadina med meduňka

Ovoce očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Pokapejte citronovou, pomerančovou a limetovou šťávou. Dochuťte medem, pár kapkami grenadiny a nakrájenou meduňkou.

Salát promíchejte, nandejte na talíř a nakonec přidejte červené ovoce – například maliny a borůvky. Dozdobte lžící vanilkové zmrzliny a lístky meduňky.

SGT. PEPPER

minerální voda 1/2 salátové okurky 1/2 červené papriky bazalka

Půlku okurky oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nasekejte na čtverečky. Stejným způsobem nakrájejte papriku a vše nasypte do džbánu spolu s ledem. Přidejte lístky bazalky, zalijte minerální vodou, rozlijte do sklenic a podávejte.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 11. 2024

Už vás nebaví být dokonale kontrolovanou osobou. Už nechcete omezovat své pudy. Něco ve vzduchu je jiné. Můžete svobodně vyjadřovat své potřeby. Promluvte si s partnerem o svých touhách. Vašemu vztahu může vaše současné rozpoložení jen prospět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.