Vařit sous vide doma? Sledujte jak to jde ve Zdeňkově akademii

Zdeňkova akademie (3) - upoutávka
Hovězí žebra na červeném víně, králík na rozmarýnu nebo kuřecí supreme s ratatouille. Vše připraveno sous vide. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve 3. premiérovém dílu představí moderní metodu vaření, s jejíž pomocí jde připravit skutečně všechno. Jen nám to zabere trošku času a chce to dobře nacvičit. Sledujte proto v neděli Zdeňkovu akademii.
Sous vide stojí na principu dlouhého ohřevu surovin při nižší teplotě s tím, že surovina je zabalená ve vakuu a ponořena do vodní lázně s precizně kontrolovanou teplotou. Výhodou je intenzivnější aroma i chuť, protože vakuum tyto aspekty ještě posiluje.
Ztráty jsou minimální a nehrozí ohřátí na vyšší než požadovanou teplotu, což je např. u steaků častý problém.
Řeší problém vysušeného masa
"Já osobně nemám příliš rád steaky sous- vide, jsou trošku příliš “měkké” a malinko bez výrazu. Na druhou stranu ale touhle metodou navždy vyřešíte problém vysušených kuřecích prsou, vysušené ryby a dalšího," říká Zdeněk pohlreich k modnímu hitu posledních let
"Je zapotřebí se dobře technicky vybavit, je to celkem sofistikované a nelze to obejít. Způsobů je několik – můžete si pomoct nějakým domácím způsobem nebo nejlépe investovat do kvalitních pomocníků," dodává.
Více ukáže v pořadu Zdeňkova akademie v neděli v 18.00 na Primě.
Zdeňkova akademie
Šéf si své žáky vybral z řad diváků a neváhal je pozvat do své kuchyně na ranči u Zdeničky. Během dvanácti premiérových dílů se spolu s nimi zaměří na ovládnutí dvanácti kuchařských technik!
2017
Režie: Filip Majer