Anton Cermak: Český rodák, který zachránil amerického prezidenta

Do Chicaga zavede vyšetřování tým z Myšlenek zločince. Než zjistíte, co nebo koho tam budou prohledávat, připomeňte si osobnost spjatou s třetím nejlidnatějším americkým městem, která měla české kořeny. Starosta Anton Cermak se stal obětí atentátu. Omylem.

Zemřel místo prezidenta

15. února 1933 se v Miami setkali dva politici za Demokratickou stranu. Čerstvě zvolený prezident Franklin Delano Roosevelt a Anton Cermak (původně Antonín Čermák), který zastával funkci starosty Chicaga. Oba muži spolu zrovna mluvili, když Cermaka zasáhla kulka vystřelená atentátníkem Giussepem Zangarou. Ten měl zálusk prezidenta, Cermak mu však stál v cestě. Atentátník italského původu postřelil ještě čtyři další lidi – jedna žena svým zraněním podlehla.

Když byl zadržen, prohlásil, že nenávidí bohaté a úspěšné lidi. Po atentátu se začalo mluvit o tom, že cílem atentátu měl přece jen být sám Cermak, a to kvůli tomu že ohrožoval samotného Al Caponeho, v současnosti však převládá názor, že Zangara mířil opravdu na Roosevelta.

Elektrické křeslo

Cermak nezemřel hned. Jeho stav se střídavě zhoršoval a zlepšoval a nakonec zemřel 6. března. Zangara byl nejdříve rychle odsouzen k 80 letům vězením, když však Cermak zemřel, dostal trest smrti – popravili ho na elektrickém křesle už 20. března téhož roku. Cermaka pobřbili na českém hřbitově v Chicagu. V Miami najdete jeho pamětní desku a v Chicagu existuje silnice Cermak Road. Mimochodem Anton Cermak se v Čechách přímo narodil – na svět přišel roku 1873 na Kladně, s rodinou pak do Ameriky emigroval jako dítě.

Cermak v popkultuře

Odkazy na českého rodáka najdete i v popkultuře. Okolnostmi atentátu je například inspirována část jednoho z dílů seriálu Babylon 5, zmiňuje se o něm i Will McAwoy v populárním seriálu Newsroom a zmínku najdete i v muzikálu Assassins.

Mimochodem často se píše, že Cermak při převozu do nemocnice Rooseveltovi řekl: "Jsem rád, že jsem to byl já a ne vy." Ovšem zda tato slova starosta opravdu pronesl, není úplně jasné.

Další díl seriálu Myšlenky zločince uvidíte v pondělí ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.