Autoři slavných seriálů: Kdo stojí za Rizzoli & Isles? Lékařka, která si splnila sen

Úspěšný seriál s Jane Rizzoli a Maurou Isles už válcuje televizní obrazovky několik let, víte však, že i za ním se „skrývá“ knižní předloha? Je z pera Tess Gerritsen. Tvůrci se knihami inspirovali, seznamte se. Další díl Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu od 20.15.

Začala s medicínou

Tess Gerritsen, v Americe narozená dcera čínských přistěhovalců, už jako velmi mladá věděla, že chce být spisovatelkou. Nicméně rodina pochybovala o výnosnosti a stabilitě „bohémského“ povolání. A dcerka tak poslušně vystudovala nejdřív antropologii a později také medicínu, aby na přelomu 70.–80. let začala svou lékařskou kariéru v exotickém Honolulu. Na druhou stranu své rozsáhlé znalosti pak – podobně jako autorka předlohy ke Sběratelům kostí Kathy Reichs – bohatě využila právě při psaní detektivek.

První krůčky

Gerritsen se ovšem snu o psaní nevzdávala, ač začala netypicky – romantickými thrillery. Ta správně napínavá pecka však přišla až později – v roce 1996 Tess publikovala svůj první thriller z medicínského prostředí o únosech dětí a prodeji jejich orgánů. Kniha ji katapultovala na 13. místo bestsellerů New York Times. Mimochodem, byl to také první její román vydaný v pevné vazbě.

Další knižní vydání Rizzoli & Isles vyjde už brzy. Foto: facebook.com

Maura a Jane

O 5 let později vyšla kniha Chirurg (v češtině vydaná loni) a s ní přišla poprvé na scénu taky policistka Jane Rizzoli. Tehdy byla ještě spíš vedlejší postavou, pak se však, společně s patoložkou Maurou Isles, stala hrdinkou řady následujících knížek, které byly podnětem k seriálu. Mimochodem v titulu Neznámá Jane porodí. Což v seriálu ještě jaksi nestihla.

Milionové prodeje

Gerritsen si svůj dětský sen vrchovatě splnila. V současnosti jsou její knihy vydané ve 40 zemích světa a prodalo se jich na 25 milionů. V češtině vyšly například tituly Obchod s orgány, Gravitace, Mefisto, Suvenýr, Učedník, Hříšnice, Dvojče, Závěje, Mlčící dívka či Elixír mládí.

Zprávy ze záhrobí uvidíte ve středu s Rizzoli a Isles

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně

Mladá žena cestuje autem na letiště. Náhle automobil zastaví na opuštěné silnici, řidič vystoupí a chladnokrevně ji střelí dvěma ranami do hlavy. Žena o sobě ale ještě předtím stačí dát vědět. Tommy právě slaví zásnuby s Livií a celá rodina se těší na svatbu. Jane a Frankie jsou ale odvoláni k případu vraždy. Mladá žena na silnici je dcera senátorky státu Massachussetts Valerie Bloomfieldové. Vyšetřování bude choulostivé. Od začátku se projevují snahy ministerstva vnitřní bezpečnosti a FBI do případu zasahovat. Navíc se ukáže, že zavražděná Natalie a její snoubenec Waiman Zhang – momentálně nezvěstný – byli zaměstnáni ve společnosti pro sběr informací, tedy u tajné služby. Ukáže se, že žena má vyříznutý jazyk, někdo jí vzal počítač a na ruce má vytetovaného cosi jako maticový kód, zatím nevyluštěný. Zato 20 000 dolarů v hotovosti zůstalo na místě.

Jak je vidět, bude to zase pěkně napínavé...

Další díl seriálu Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně ve středu od 20.15 na Prima love.

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.