Honí vás mlsná a hubnete do plavek? Dejte si pudink běžců!

Chia semínka už zažila svůj boom a stále se drží na vrcholu jako jedna ze superpotravin. Pokud potřebujete shodit a zároveň si nedovedete představit život bez sladkého, pudink z chia semínek vás jistojistě zachrání od inzulinového šoku.

Semínka běžců

Proč se ale říká chia semínkům, která už zakotvily v kuchyni každé fitness nadšenkyně nebo minimálně ženy, která hubne, jídlo běžců? Chia semínka znali už starověcí Aztékové, jejich síla vychází hlavně z toho, že dokážou nabobtnat cca do pětkrát větší velikosti. A proto hydrofilní vlastnosti semínek šalvěje hispánské předcházejí dehydrataci organismu. Semínka skvěle vyživují a dodávájí tělu rovnoměrně tekutiny nezbytné při zvýšené aktivitě. Jsou zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Chia semínka jsou tak vhodná pro sportovce, kteří se zaměřují na dlouhodobější výkony a potřebují energii uvolňovat postupně, to jsou třeba běžci, vysokohorští turisté atd.

Chia semínka jsou výborně variabilní do různých jídel, takže se nemusíte bát, že byste je nevyužili. A pokud toužíte po něčem sladkém, i když vás zrovna škrtí kalhoty, je kombinace chia semínek a jiných ingrediencí perfektní alternativou, jak si zdravě zamlsat.

Máme pro vás recept, který by vás měl zachránit během záchvatů chutí na sladké:

Čokoládový pudink s malinami a chia semínky (a jiné recepty najdete v novém časopisu Prima Fresh)

Dezert, který tak souzní se současnými zdravotními tendencemi, že by měl být na lékařský předpis. Ale my vám na něj rádi dáme recept!

2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

5 lžic chia semínek

500 ml kokosového nebo jiného rostlinného mléka

6 velkých čtverečků tmavé čokolády + nastrouhaná čokoláda na ozdobu

½ hrnku čerstvých malin + několik na ozdobu

Chia semínka; foto: All

1. V malém kastrůlku rozehřejte čokoládu (získáte asi 2 lžíce). Vlijte polovinu rostlinného mléka a promíchejte, až se spojí s čokoládou. Vypněte plamen a mléko nechte dojít do pokojové teploty.

2. Zbylé mléko rozmixujte s malinami. Vlijte do velké sklenice a přidejte 3 lžíce chia semínek. Dobře promíchejte, aby byla semínka pokrytá. Sklenici uzavřete a semínka dejte do ledničky.

3. Až čokoládové mléko vychladne, vlijte ho do sklenice, vsypte do něj zbylá chia semínka, dobře promíchejte, sklenici uzavřete a dejte nejméně na 8 hodin do ledničky.

4. Než dezert sestavíte, podívejte se, jestli chia semínka v čokoládovém mléce příliš nenabobtnala. Pokud ano, přidejte jednu nebo dvě lžíce rostlinného mléka.

5. Do dvou sklenic rozdělte nejprve čokoládové mléko se semínky a pak malinovou směs. Navrch nastrouhejte zbylou čokoládu a posypte zbylými malinami.

Prima FRESH léto 2016; foto: All

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!

V dalším čísle Prima Fresh vás čekají recepty na celé léto. A grilování patří rozhodně k létu jako moře a plavky. Stejně tak se naučíte, co všechno se dá zavařovat a nakládat. A jedno velké téma vás také nemine – cuketa na všechny způsoby!

Léto na zahradě s Prima FRESH; foto: archiv Prima FRESH

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.