Jared Leto a McGregor – herci, jimž role feťáků nakoply kariéru

Zapeklitý případ spojený s překupníky drog řeší vyšetřovatelé v Místě činu. Obchod s drogami i tragédie lidí na nich závislých patří mezi témata, která lákají režiséry i scenáristy. Než zjistíte, oč jde v Místě činu, mrkněte dva slavné a pohledné herce, jejichž kariéru nakoply role narkomanů.

Místo Místo činu: Soukromá pomsta uvidíte ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

Kultovní Trainspotting

Hvězdné války, Amelia, Miss Potter, Kašlu na lásku nebo Velká ryba – tak v těchto filmech byl už anglický herec Ewan McGregor za velkou hvězdu. Ovšem jeho počátky jsou svázány s tvorbou, tehdy ještě též ne tak známého režiséra Dannyho Boyla, který ho po spolupráci na gangsterce Mělký hrob obsadil do hlavní role asociálního a na drogách závislého mladíka Rentona z nižší společenské vrstvy. Ze snímku se stala kultovní záležitost, která do popředí krom McGregora dostala třeba i Jonnyho Lee Millera, jehož jste mohli na Prima love vidět v roli Sherlocka, či Kelly Macdonald.

Pro detailní záběry toho, jak si Ewan „píchá“ heroin, maskéři zhotovili speciální umělou pulzující ruku, sám herec však prý chvíli koketoval i s tím, že by – pro větší důvěryhodnost postavy – drogy vyzkoušel, což naštěstí zavrhl. Sám Trainspotting byl jedním z počinů, které spustily vlnu New British Cinema. Její snímky kriticky zobrazovaly sociální realitu, ale také nepostrádaly humor. Ostatně třeba Rentonova scéna na toaletě se stala vskutku velmi slavnou.

Čirá deprese a Requiem za sen

To lze říci o přelomovém snímku režiséra Darrena Aronofského Requiem za sen. Film o mladém páru narkomanů a ženě závislé na televizních soutěžích (a později i práškách na hubnutí) ve své době vzbudil značnou pozornost a stejně jako Trainspotting se zařadil ke kultovkám, byť Requiem za sen je o poznání mrazivější. A to i díky hereckým výkonů – ostatně výrazně povzbudil kariéru tehdy devětadvacetiletého Jareda Leta. Ten je za film Requiem uznávaný filmovými fanoušky dodnes. Stejně jako za svou poslední rolí transexuála v oscarovém snímku Klub poslední naděje získal za tuto roli Oscara.

Jared Leto na letošních Oscarech. Foto: isifa.com

Postava fyzické i psychické trosky kontrastovala s jeho průzračně modrýma očima. Mimochodem, když se Leto připravoval na roli Harryho, zhubl asi 11 kilogramů a dokonce se spřátelil se skutečnými narkomany. A Aronofsky prý také požádal Jareda a též Marlona Wayanse (který ve snímku hraje jeho parťáka), aby si na 30 dnů odepřeli sex a cukr, ať poznají, jak těžké je překonat závislost.

Místo činu: Soukromá pomsta ve čtvrtek ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.